Maskne: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Γράφει η  Άτζη Μπένου.

Το φαινόμενο << Maskne>> προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων Mask+Acne και υποδεικνύει την ακμή λόγω της συχνής χρήσης μάσκας. Ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV2) έχει επιφέρει πολλές αλλαγές και η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια όλων.

Από τους πρώτους μήνες της καθημερινής χρήσης μάσκας , πολλά άτομα ανέφεραν την εμφάνιση ακμής στο πρόσωπο τους μόνο στα σημεία επαφής μάσκας και προσώπου (πηγούνι, μύτη και μάγουλα). Πρόκειται για ένα φαινόμενο μηχανικής ακμής το οποίο προκύπτει από την τριβή της μάσκας στο πρόσωπο και μπορεί είτε να δημιουργήσει νέα σπυράκια είτε να επιβαρύνει την ακμή που προϋπήρχε στα σημεία γύρω από τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι.

Πριν από την νόσο Covid-19 , κάποιοι αθλητές είχαν παρατηρήσει παρόμοια δερματικά προβλήματα στο πρόσωπο τους λόγω της συχνής εφίδρωσης, ζέστης και υγρασίας σε περιόδους προπόνησης. Με βάση επιστημονική μελέτη που ανακοινώθηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα Δερματολόγων, το φαινόμενο Maskne παρουσιάζεται περισσότερο που εργάζονται στο χώρο της υγείας λόγω της πιο στενής εφαρμογής της μάσκας στο πρόσωπο. Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας παρατηρούν ότι πολλοί άνθρωποι εκτός του χώρου της υγείας υποφέρουν εξίσου από αυτό το νέο είδος ακμής.

Πως μπορούμε όμως να προστατέψουμε το πρόσωπο μας από το νέο είδος ακμής <<Maskne>>;

1. Επιλέγουμε την κατάλληλη μάσκα για εμάς.

Στην αγορά υπάρχουν πληθώρα επιλογών σε μάσκες. Μπορείτε να διαλέξετε τη μάσκα που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες προστασίας που επιθυμείτε, σε μάσκες μια χρήσης ή πολλαπλών χρήσεων. Οι ειδικοί υποδεικνύουν τη χρήση 100% βαμβακερής μάσκας πολλαπλών χρήσεων, ώστε η επιδερμίδα να αναπνέει.

2. Ακολουθούμε μια αποτελεσματική ρουτίνα περιποίησης.

Είναι απαραίτητο να ανακαλύψετε τα απαραίτητα προϊόντα περιποίησης με βάση τις ανάγκες της επιδερμίδας σας σε συνεργασία με κάποιο δερματολόγο. Εμένα αυτά που με βοήθησαν πολύ ήταν η σειρά της Effaclar της La- Roche Possay μιας και έχω λιπαρή επιδερμίδα. Σε όποια περίπτωση η επιδερμίδα μας θέλει απαραίτητα ενυδάτωση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που αφυδατώνεται από τον ήλιο και τη θάλασσα. Οι ειδικοί γενικά προτείνουν μια πιο μινιμαλιστική προσέγγιση για την περιποίηση στα άτομα που έχουν εμφανίσει Maskne ή θέλουν να προσταυτούν από το νέο φαινόμενο δερματοπάθειας. Στη συνέχεια, οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή χρήσης προϊόντων με συστατικά όπως οξέα ή ρετινόλη τα οποία ενδεχομένως να επιβαρύνουν το πρόβλημα.

3. Αλλάζουμε συχνά τη μάσκα μας.

Είτε επιλέξετε μάσκα πολλαπλών χρήσεων είτε μιας χρήσης είναι απαραίτητο να τη φοράτε μόνο όταν είναι καθαρή. Σε περίπτωση εφίδρωσης, ζέστης ή αν έχετε έντονη λιπαρότητα θα πρέπει να την αλλάζετε συχνά ώστε το ύφασμα που έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα του προσώπου σας να είναι εντελώς καθαρό.

4. Μην παραμελείτε τη χρήση της αντηλιακής σας κρέμας.

Μπορεί να πιστεύετε ότι αν το πρόσωπο σας καλύπτεται από τη μάσκα δεν χρειάζεται αντηλιακή ακτινοβολία, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία της επιδερμίδας σας. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου ενδέχεται να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο την ακμή, με αποτέλεσμα την αύξηση της ερυθρότητας και των εξανθημάτων. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείται αντηλιακό με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από SPF30 ειδικά μεταξύ των ωρών 10.00-16.00 μμ και τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο.

5. Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο καθαριστικό πρωί και βράδυ.

Ο καθαρισμός της ακνεϊκής επιδερμίδας είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς είναι ο ιδανικός τρόπος ώστε να απομακρυνθεί η λιπαρότητα και το σμήγμα. Η ιδανική συχνότητας που προτείνεται από τους ειδικούς αναφορικά με τον καθαρισμό της επιδερμίδας με ακμή είναι 2 φορές την ημέρα. Επιπλέον θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το σωστό καθαριστικό σαπούνι με βάση τις δικές σας ανάγκες το οποίο να είναι αποτελεσματικό αλλά να μην ερεθίζει την επιδερμίδα σας.

6. Ελαττώστε τη χρήση προϊόντων μακιγιάζ.

Η συχνή χρήση προϊόντων μακιγιάζ στα σημεία επαφής του προσώπου με τη μάσκα όπως είναι για παράδειγμα το foundation και το concealer ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το φαινόμενο της ακμής. Οι ειδικοί προτείνουν στα άτομα που έχουν εμφανίσει <<Maskne>> να αποφύγουν εντελώς τα προϊόντα μακιγιάζ ή να επιλέξουν προϊόντα που ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες της ακνεϊκής επιδερμίδας. Επιπρόσθετα, οι δερματολόγοι τονίζουν τη σημαντική ανάγκη για αποτελεσματικό ντεμακιγιάζ και καθαρισμό της επιδερμίδας του προσώπου με περισσότερη έμφαση στη βραδινή ρουτίνα ομορφιάς.

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *