Μαζί με την Google γιορτάζουμε το Voguing και τη συνεισφορά του Willi Ninja

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Η Google σήμερα ανάρτησε στην αρχική της σελίδα ένα πρωτότυπο βίντεο Doodle προς τιμήν του Willi Ninja, ενός εμβληματικού χορευτή και χορογράφου, που είναι γνωστός ως ο «Νονός του Voguing».

Ο Willi, ως καταξιωμένος ερμηνευτής, άνοιξε δρόμους για την εκπροσώπηση και την αποδοχή των μαύρων LGBTQ+ στις δεκαετίες 1980 και 1990. Δημιούργησε την κοινότητα “The Iconic House of Ninja”, η οποία υπάρχει και είναι ενεργή μέχρι σήμερα.

Σαν σήμερα λοιπόν, το 1990, το ντοκιμαντέρ “Paris is Burning” — το οποίο παρουσιάζει τον Willi και το Iconic House of Ninja — κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στο NewFest New York LGBT Film Festival!

Ο Willi Ninja γεννήθηκε το 1961 και μεγάλωσε σε περιοχή του Queens. Είχε μια πολύ στοργική μητέρα που υποστήριζε τη διαφορετικότητά του. Ενθάρρυνε το ενδιαφέρον του για το χορό και τον συνόδευε σε διάφορες παραστάσεις μπαλέτου, όποτε της δινόταν ευκαιρία. Η οικονομική της κατάσταση δεν μπορούσε ν’ αντέξει μαθήματα χορού για τον Willi, κάτι που δεν τον εμπόδισε τελικά να γίνει ένα αυτοδίδακτο αστέρι της χορευτικής τέχνης.

Κυριάρχησε στην τέχνη του voguing, ενός μοντέρνου χορευτικού style που συνδυάζει fashion πόζες, με συμμετρία και ακρίβεια, περίπλοκες κινήσεις, και κινήσεις από πολεμικές τέχνες. Ο χορός προέκυψε κι εξελίχθηκε από τη Harlem ballroom scene, έναν ασφαλή και υποστηρικτικό χώρο για LGBTQ+ μαύρους και λατίνους που ήθελαν να κοινωνικοποιηθούν, να εκφραστούν και να γιορτάσουν τη συντροφικότητα.

Αντλώντας έμπνευση τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά και τις πολεμικές τέχνες, ο Willi εισήγαγε νέες τεχνικές και βηματολόγιο στο στυλ, που ουσιαστικά επαναπροσδιόρισαν τα πρότυπα του voguing. Τη δεκαετία του ’90, ο Willi έπαιξε σε ταινίες, μουσικά βίντεο και παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Οι κινήσεις του ενέπνευσαν διασημότητες από τη Madonna έως τον Jean-Paul Gaultier.

Ο Willi πρωταγωνίστησε στο ντοκιμαντέρ “Paris Is Burning”, με αποτέλεσμα το μοναδικό χορευτικό του style να προβληθεί στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία είχε μεγάλη επιτυχία και εξέθεσε το έργο του Willi σε ένα ευρύτερο κοινό.

Ο Willi, ανάμεσα σε άλλα, ήταν πολύ ευαισθητοποιημένος σχετικά με την πρόληψη του HIV/AIDS και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μείωση του στίγματος που περιβάλλει γενικά την ασθένεια.

Ευχαριστούμε τον Willi Ninja για τη συνεισφορά του στον κόσμο του χορού και για την υποστήριξη των Μαύρων και Λατίνων LGBTQ+ παγκοσμίως. Το House of Ninja συνεχίζει να χορεύει στο όνομά του!

Πηγή:

Celebrating Willi Ninja (google.com)

You May Also Like