Μήπως πρέπει να θυμηθούμε τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού;

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Όλοι μας έχουμε θορυβηθεί τελευταία με τους μικροσεισμούς που γίνονται συχνά πυκνά στην περιοχή μας. Κάποιοι πιο έντονοι, κάποιοι λιγότερο, έχουν σίγουρα προκαλέσει ανησυχία και αποτελούν κυρίαρχο θέμα συζήτησης.

Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να θυμηθούμε κάποια βασικά πράγματα, όπως τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμικής δόνησης, ανάλογα με το που βρισκόμαστε, πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα σε περίπτωση ενός πιο ισχυρού σεισμού και πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε και τα παιδιά μας. Η σωστή προετοιμασία, η ψυχραιμία, η κατάρτιση ενός προσεισμικού ατομικού ή οικογενειακού σχεδίου, είναι απαραίτητα συστατικά της προστασίας και της ασφάλειας.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Ενημερωθείτε για το σεισμό, τη σεισμικότητα της περιοχής και τα μέτρα προστασίας.

Συζητήστε με τα μέλη της οικογένειάς σας και επισήμανετε ποια είναι τα κατάλληλα σημεία προφύλαξής σου ανά χώρο, πώς κλείνει ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος, ποια είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112), ποιος είναι ο κοντινός ασφαλής χώρος που θα καταφύγετε και θα συναντηθείτε μετά από ένα σεισμό.

Εφοδιαστείτε με μερικά είδη πρώτης ανάγκης, φαρμακείο, φακό, μπαταρίες, power bank, κ.λπ.

Μεριμνήστε ώστε να είναι ασφαλές το σπίτι σας. Επισημάνετε επικινδυνότητες και προσπάθηστε να τις μειώσετε. Τοποθετείστε σε χαμηλά ράφια τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα. Στηρίξτε κατάλληλα τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους ανεμιστήρες οροφής κ.ά. Μην κρεμάτε βαριά αντικείμενα στους τοίχους πάνω από τα κρεβάτια. Διορθώστε βλάβες που τυχόν υπάρχουν στο κτίριο π.χ. διαρροές, ρωγμές.

Λάβετε μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας.

Οικογενειακός Σχεδιασμός – Ατομική & Οικογενειακή ετοιμότητα

Δημιουργήστε ένα οικογενειακό αντισεισμικό σχέδιο.

Να γνωρίζετε τα ασφαλή σημεία σε κάθε δωμάτιο (κάτω από τραπέζια, γραφεία ή τους εσωτερικούς τοίχους).

Να γνωρίζετε τα επικίνδυνα σημεία (παράθυρα, καθρέπτες, κρεμάμενα αντικείμενα, τζάκια και ψηλά έπιπλα).

Κάνετε πρακτικές ασκήσεις.

Μάθετε να προσφέρετε πρώτες βοήθειες και τεχνικές ανάνηψης.

Αποφασίστε σε ποιο σημείο θα συναντηθεί η οικογένειά σας, σε περίπτωση που χαθείτε.

Να ξέρετε απ’ έξω τηλέφωνα επικοινωνίας και έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη Διάρκεια του σεισμού
 • Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής. Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους:
 • Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια. Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός τεθεί σε λειτουργία.
 • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
 • Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
 • Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
 • Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
 • Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας.
 • Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.
 • Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους.
Μετά το σεισμό
Ένας σύντομος κατάλογος
 • Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς και σχεδιάστε πού θα προστατευθείτε όταν αυτοί συμβούν.
 • Ελέγξτε για τραυματίες. Δώστε τις πρώτες βοήθειες, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
 • Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε τους άλλους.
 • Αποφύγετε τα σπασμένα γυαλιά.
 • Ελέγξτε για πυρκαγιά. Πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις.
 • Ελέγξτε τις παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν υπάρχει ζημιά σε κάποια από αυτές, θέστε την εκτός λειτουργίας. Εάν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου, μη χρησιμοποιήσετε σπίρτα, φανό, συσκευές ή ηλεκτρικούς διακόπτες. Ανοίξτε τα παράθυρα, εγκαταλείψτε το κτίριο και ειδοποιήστε την πυροσβεστική.
 • Παραμείνετε έξω από κατεστραμμένο κτίριο.

 

Οι οδηγίες προέρχονται από τα websites που ακολουθούν, όπου μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα:

Σεισμοί – Συμβουλές – Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος (fireservice.gr)

Τι πρέπει να κάνω πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό | seismos.gr

You May Also Like