Οι Γάλλοι παθαίνουν πολιτικό l’appel du vide

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Οι Γάλλοι μιλούν για L’ appel du vide.. που κυριολεκτικά σημαίνει το «κάλεσμα στο κενό». Είναι αυτή η ανεξήγητη αίσθηση της επιθυμίας να πηδήξεις στο κενό.. όχι για να βάλεις αυτό το τραγικό τέλος προκειμένου να ξεφύγεις από τα προβλήματα.. αλλά απλά.. νιώθεις την ανάγκη να κάνεις κάτι τρελό.. κάτι επικίνδυνο..

Όταν βρίσκεσαι στη θάλασσα και νιώθεις αυτό το l’appel du vide..φράση που ειρήσθω εν παρόδω είναι μοναδική και δεν μεταφράζεται.. σου έρχεται να ξεκινήσεις να κολυμπάς.. χωρίς να γυρίσεις το κεφάλι πίσω.. γενικά χωρίς γυρισμό.. να φτάσεις όπου σου βγάλουν οι δυνάμεις σου..

Αυτό πιστεύω ότι έπαθαν οι Γάλλοι στις εκλογές.. Χωρίς να έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις.. θέλουν να κάνουν κάτι τρελό.. να αλλάξουν αυτήν την de jure πολιτικά στάση των τελευταίων χρόνων..

Πολλά τα ερωτήματα και πολύ σημαντικά για τη ζωή μας ως Ευρωπαίοι πολίτες.. Το αποτέλεσμα των εκλογών μας δείχνει ότι 1 στους 3 Γάλλους ψήφισε την ακροδεξιά..

Γιατί το 1/3 των ψηφοφόρων στη Γαλλία ψήφισε υπέρ του ρατσισμού.. του εθνικισμού; Ποιος εκτρέφει τον φασισμό; Πάνω σε ποιο δήθεν φιλελεύθερο.. δήθεν σοσιαλιστικό και δήθεν αριστερό έδαφος.. έρχεται να σπείρει τον κάλπικο πατριωτισμό.. τον λαϊκισμό και τη μισαλλοδοξία η ακροδεξιά;

Έπρεπε να το περιμένουμε αυτό.. Ήδη – να σημειωθεί – ότι και στις εκλογές του 2017 στον 2ο γύρο η Λεπέν έλαβε ένα 34%. Ήδη επομένως.. το 1/3 των Γάλλων έχει ενταχθεί συνειδητοποιημένα στο άρμα της ακροδεξιάς..

Από το 2017 μεσολάβησε μια πενταετία.. όπου οι Γάλλοι είδαν τον Μακρόν να προωθεί αντιλαϊκές πολιτικές. Θα ξεχάσουμε τα κίτρινα γιλέκα; Ορδές λαού διαδήλωνε για τα μέτρα που έλαβε ο Μακρόν υπέρ των ισχυρών.. για τα μέτρα που οδηγούσαν τον εργαζόμενο στην φτώχεια και την ανεργία. Στην ανέχεια και στην απόγνωση ορισμένες φορές..

Οι Γάλλοι διαμαρτύρονταν.. έβγαιναν στους δρόμους. Οι διαδηλώσεις καταπνίγονταν.. Η αστυνομική βία επιστρατεύτηκε δεόντως ώστε να κάμψει την επαναστατική ορμή των πολιτών.  Αναρωτιόνταν τότε όλοι.. είναι αυτό δημοκρατία; Την κρατούσαν λοιπόν αυτήν την απάντηση για την κάλπη..

Οι Γάλλοι δεν σηκώνουν πολλά πολλά.. Δεν είναι όπως είμαστε εμείς οι Έλληνες.. χαϊβάνια. Βέβαια δεν το λες και μεγάλη εξυπνάδα να φέρεις στην εξουσία την ακροδεξιά.. Αν νομίζει κανείς ότι η ακροδεξιά δεν θα τα συμφωνήσει με τους πλούσιους και ολιγάρχες της Γαλλίας.. και ότι θα τους μαλώσει.. τότε κοιμάται τον ύπνο του δικαίου..

Οι Γάλλοι όπως και οι περισσότεροι λαοί.. και οι Έλληνες βέβαια.. ψηφίζουν από ένστικτο και όχι από πλήρη συνειδητοποίηση της ιδεολογίας που εκφράζει ο κάθε πολιτικός φορέας και το άτομο που διεκδικεί μια θέση εξουσίας.

Αυτό το ένστικτο.. όταν υφίσταται οικονομική πίεση.. οδηγεί τους λαούς σε αυτό το l’appel du vide. Πολύ εύστοχα αυτή η φράση που είναι αποκλειστικά γαλλική.. ερμηνεύει τη συμπεριφορά της τάσης του λαού προς τα άκρα.. Θέλει προσοχή.. γι’ αυτό και επέλεξα να πω με την πρώτη φωτογραφία.. στον σημερινό δημοκράτη πρόεδρο της Γαλλία.. το «ξύπνα παλιάτσο».. γιατί πιστεύω ότι αν δεν αλλάξει πράγματα.. θα είναι εκείνος που θα «σκοτεινιάσει» την Ευρώπη.. φέρνοντας στην εξουσία της Γαλλίας την ακροδεξιά.

Φωτογραφίες: Δημόσιες από Facebook (Berbère Télévision, Mikael Meunier)

Επεξεργασία σε canva.com

You May Also Like