Να ένας βασικός λόγος να αρνηθείτε να δείτε το μουντιάλ και να πείσετε και τους άντρες σας να κάνουν το ίδιο.

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Το μουντιάλ στο Κατάρ θα είναι ένα υπερθέαμα.. κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό.. αλλά και οι 6.500 νεκροί μετανάστες που εργάστηκαν γι αυτό.. είναι ένα μεγάλο κρίμα για την ανθρωπότητα. Περισσότεροι από 6.500 μετανάστες εργάτες από την Ινδία.. το Πακιστάν.. το Νεπάλ.. το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν πεθάνει στο Κατάρ από τότε η χώρα ανέλαβε να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.. συγκεκριμένα πριν από 10 χρόνια.. σύμφωνα με έρευνα του Guardian.

Κορίτσια μου ξέρω ότι οι άντρες σας περιμένουν να δουν το μουντιάλ και να χορτάσουν ποδοσφαιρικό υπερθέαμα.. Θα μαζεύονται παρέες.. θα πίνουν μπυρίτσες.. θα τρώνε σουβλάκια και θα καρφώνονται στις οθόνες. Εξάλλου.. εκτός από το ποδόσφαιρο.. η περιέργεια όλων είναι και στο διοργανωτικό μέρος. Ένα πλούσιο κράτος με υπερπολυτελείς κατασκευές.. και με διάθεση για επίδειξη του πλούτου του.. θα παρουσιάσει ένα μουντιάλ που θα είναι αξιοζήλευτο.. Πραγματικά όσοι θα έχουν τη δυνατότητα να τα γευτούν δια ζώσης όλα αυτά.. θα είναι τυχεροί. Ωστόσο.. πίσω από τη λάμψη.. βρίσκονται χιλιάδες άδικοι και αδιευκρίνιστοι θάνατοι.. βρίσκεται πολύς ανθρώπινος πόνος.. βρίσκεται η εργασιακή εκμετάλλευση.. βρίσκονται οι άνθρωποι που δούλευαν σαν δούλοι.. και πέθαναν άκλαφτοι..

Τα τελευταία 10 χρόνια το Κατάρ ξεκίνησε ένα άνευ προηγουμένου οικοδομικό πρόγραμμα.. κυρίως ως μέρος της προετοιμασίας για το μουντιάλ. Εκτός από επτά νέα στάδια ποδοσφαίρου.. έχουν κατασκευαστεί κι άλλα μεγάλα έργα.. συμπεριλαμβανομένου του νέου αεροδρομίου.. δρόμων.. συστημάτων δημόσιας συγκοινωνίας.. ξενοδοχείων και μιας νέας πόλης που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Μουντιάλ.

Για να γίνουν αυτά τα νέα έργα.. 2 εκατομμύρια μετανάστες επιστρατεύτηκαν.. με συνθήκες εργατικής δουλοπαροικίας.. να εργαστούν. Να εργαστούν και άλλοι να αρρωστήσουν.. άλλοι να πεθάνουν.. κι άλλοι να χαθούν απλά. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν την αποτυχία του Κατάρ να προστατεύσει το εργατικό του δυναμικό των 2 εκατομμυρίων μεταναστών ή ακόμη και να διερευνήσει τα αίτια του φαινομενικά υψηλού ποσοστού θανάτων μεταξύ των σε μεγάλο βαθμό νεαρών εργαζομένων.

Πίσω από τα στατιστικά στοιχεία κρύβονται αμέτρητες ιστορίες κατεστραμμένων οικογενειών που έχουν μείνει χωρίς τον κύριο τροφοδότη τους.. που αγωνίζονται να κερδίσουν αποζημίωση και μπερδεύονται για τις συνθήκες θανάτου του αγαπημένου τους προσώπου.

Η έρευνα του Guardian τονίζει ιδιαιτέρως την έλλειψη διαφάνειας.. αυστηρότητας και λεπτομέρειας στην καταγραφή των θανάτων στο Κατάρ. Οι πρεσβείες δε στη Ντόχα και οι κυβερνήσεις στις χώρες αποστολής εργατικού δυναμικού.. διστάζουν να μοιραστούν τα δεδομένα.. πιθανώς για πολιτικούς λόγους.

«Υπάρχει πραγματική έλλειψη σαφήνειας και διαφάνειας γύρω από αυτούς τους θανάτους».. δήλωσε η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας Μέι Ρομάνος. «Υπάρχει ανάγκη για το Κατάρ να ενισχύσει τα πρότυπα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας».

Τώρα πια είναι αργά.. Το μουντιάλ θα λάμψει.. όλος ο κόσμος θα θαυμάσει τα κατασκευαστικά επιτεύγματα.. και κανένας δεν θα ασχοληθεί με τους νεκρούς ανθρώπους.. Αυτό δεν γίνεται; Πρώτα το θέαμα.. πρώτα η χλιδή.. και μετά ο άνθρωπος και τα όποια δικαιώματά του..

Είμαι υπέρ του μποϊκοτάζ του μουντιάλ. Ο αθλητισμός θα πρέπει να διάγει σημαντικές για τον άνθρωπο αρχές.. και όχι το δήθεν.. την ύλη.. και την αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή φτωχών ανθρώπων.. μεταναστών.. ΟΧΙ στο μουντιάλ του Κατάρ.

 

Φωτογραφίες: Δημόσιες από το Facebook

Πληροφορίες από Real

You May Also Like