Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Πολύχρωμοι χαρταετοί υψώθηκαν στους ουρανούς και φέτος την Καθαρά Δευτέρα. Ο καιρός ήταν επιεικής με τους εκδρομείς και “συνεργάστηκε” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όσοι βρέθηκαν κοντά σε παραλίες συνάντησαν ευνοϊκές συνθήκες για το πέταγμα του χαρταετού, του όμορφου αυτού εθίμου που έχουν “δανειστεί” οι Έλληνες και προσαρτήσει στις δικές τους παραδόσεις.
Το πέταγμα του χαρταετού πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Κίνα και είχε ως σκοπό να βοηθήσει στην επικοινωνία του ανθρώπου με το Θεό. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τους τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να δει ο Θεός τις ευχές τους που κρεμιόντουσαν πάνω του και να τις πραγματοποιήσει!
Θρησκευτική χροιά έχει λοιπόν σήμερα η ανάρτησή μου και εκφράζει κατά κάποιον τρόπο την ανάγκη μας, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια και τις τελευταίες μέρες ακόμη πιο έντονα, να παρατηρήσουμε τις ζωές μας από ψηλά και ν’ αναζητήσουμε βοήθεια από μια ανώτερη δύναμη, από κάτι που είναι πάνω από τον άνθρωπο.
Και στην ελληνική χριστιανική παράδοση ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού είναι συναφής, καθώς συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο. Με άλλα λόγια, θέλει να πει ότι ο προορισμός του πνεύματος του ανθρώπου είναι στον ουρανό, δίπλα στον δημιουργό του. Το γεγονός δε, ότι το έθιμο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, καθώς πραγματοποιείται την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, οπότε οι χριστιανοί ξεκινούν τη σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Κρεμάσαμε και φέτος τις ευχές μας στην ουρά του χαρταετού με την ελπίδα ν’ ανέβουν όσο πιο ψηλά γίνεται, να πλησιάσουν τα σύννεφα, τα πουλιά και τους ανέμους και να φτάσουν στον προορισμό τους… Κι όλο αμολούσαμε σπάγγο, προσεχτικά και σταθερά, κι όλο απομακρυνόταν ο χαρταετός, μέχρι που έγινε κουκίδα στον γαλάζιο ορίζοντα.
Λέτε να τα καταφέραμε;
Πηγή συμβολισμού:
Χαρταετός: Τι συμβολίζει την Καθαρά Δευτέρα