Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Επιτέλους Παρασκευή φίλοι μου! Και ναι, έχω σχέδια γι’ απόψε, καλή διάθεση και πολλή όρεξη! Ειδικά όταν μία τρελή εβδομάδα φτάνει στο τέλος της, η προσμονή για το Σαββατοκύριακο είναι ακόμη πιο έντονη!
Έτσι ορεξάτη λέω να σας αποχαιρετίσω σήμερα λοιπόν… Με ένα νόμο! Και μόλις μου ήρθε κι ένα λογοπαίγνιο:
Θα σας αποχαιρετίσω με “ένα νόμο κι ένα άρθρο” (!!!)
Ο νόμος του Cunningham υποστηρίζει ότι “ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε τη σωστή απάντηση στο διαδίκτυο δεν είναι να κάνετε μια ερώτηση, αλλά να δημοσιεύσετε τη λάθος απάντηση”
Και αυτό συμβαίνει διότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο να επικρίνουν παρά να βοηθήσουν.
Πόσα μας αποκαλύπτει αυτή η δήλωση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε στο διαδίκτυο;
Πρόκειται για μία καλά εδραιωμένη αρχή, που κατά κάποιον τρόπο δείχνει ότι το διαδίκτυο μας καλεί να διαφωνήσουμε για τα πάντα.
Κάτι αντίστοιχο διατυπώνεται σε ένα γαλλικό ρητό που μεταφράζεται σε “κήρυξε το ψέμα για να μάθεις την αλήθεια”.
Το να δημοσιεύουμε ένα ψέμα, μια ανακρίβεια, για να φτάσουμε σε μια αλήθεια, μερικές φορές λειτουργεί, επειδή στους ανθρώπους αρέσει να φαίνονται πιο έξυπνοι από τους άλλους. Κάπως έτσι, διάφοροι “ξερόλες” και φωτεινοί παντογνώστες – κινητές εγκυκλοπαίδειες, λαμβάνουν ισχυρές δόσεις αυταρέσκειας καθώς κάνουν άλλους (ή έτσι νομίζουν) να αισθάνονται ηλίθιοι.
Βέβαια ο νόμος του Cunningham λέει, να δημοσιεύεις εσκεμμένα εσφαλμένες πληροφορίες, για να λάβεις σωστές απαντήσεις. Όπως και νά’ χει πάντως, εσκεμμένα ή όχι, τα σχόλια είναι πάντα απολαυστικά, ειδικά στο twitter ή σε σατιρικές σελίδες όπως “Το κουλούρι”.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους μας!
Cunningham’s Law states “the best way to get the right answer on the internet is not to ask a question; it’s to post the wrong answer.” – Wikipedia