Η Μεσογειακή Διατροφή είναι το πιο διαδεδομένο διατροφικό πρότυπο στην Ελλάδα με το οποίο έχουμε μεγαλώσει οι περισσότεροι από εμάς ενώ η αξία της αναγνωρίζεται και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιστήμη, όμως, τρέχει και εξελίσσεται και φέρνει στο φως μέσα από τις πολυάριθμες έρευνες που γίνονται καθημερινά νέες εξελίξεις στον χώρο της διατροφής. Κάποιες από αυτές αφορούν και την Μεσογειακή Διατροφή. Πάμε να τις δούμε, λοιπόν….
Στροφή στις φυτικές ίνες
Οι περισσότεροι τείνουμε να παραλείπουμε τους ξηρούς καρπούς από τη διατροφή μας και αυτό είναι λάθος. Αποτελούν την βασικότερη πηγή φυτικών ινών και σύμφωνα με έρευνες που έγιναν η καθημερινή κατανάλωση τους σαν snack μέσα στην ημέρα βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό αρκετούς βιοδείκτες. Είναι πλούσιοι σε λιπαρά οξέα, βιταμίνες και αμινοξέα και προασπίζουν την καρδιά μας από διάφορες παθήσεις.
Οι αρχαίοι σπόροι
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο ακούγονται στον χώρο της διατροφής η ζέα, η κινόα, το δίκοκκο σιτάρι και έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ειδικούς ως οι υπερτραφές του σήμερα. Δικαίως αφού σύμφωνα με έρευνες, αυτοί οι αρχαίοι σπόροι είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά στοιχεία με αποτέλεσμα η κατανάλωση τους να συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς και στη μείωση του σακχάρου και της χοληστερίνης.
Τα λιπαρά ψάρια
Πλέον βλέπουμε ότι έχουν θέση σε κάθε διαιτολόγιο και αυτό όχι μόνο γιατί χάρη στα Ω3 λιπαρά οξέα τους δημιουργούν κορεσμό αλλά και γιατί είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη στοιχεία. Ο σολομός, η τσιπούρα, η σαρδέλα πρωταγωνιστούν πλέον και στη Μεσογειακή Διατροφή.
Η σταθερή αξία του παρθένου ελαιόλαδου
Είναι γνωστό εδώ και αρκετές δεκαετίες πόσο σημαντικό είναι να έχουμε στη διατροφή μας αυτό το γνήσιο ελληνικό προϊόν στο οποίο στηρίζεται και η Μεσογειακή Διατροφή. Όσο περνάνε τα χρόνια η πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώνεται με κάθε νέα έρευνα και ανακαλύπτονται ακόμα περισσότερα οφέλη του. Οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση του μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στη μείωση του διαβήτη.
Τώρα, λοιπόν, ξέρεις τις νέες τάσεις της Μεσογειακής Διατροφής και αυτός είναι ένας λόγος όχι μόνο για να εκτιμήσεις ακόμα περισσότερο την αξία της αλλά και για να εμπλουτίσεις με υγιεινές και νόστιμες προτάσεις το καθημερινό σου διατροφικό πλάνο.
Ευθαλία Χρήστου