Όλη η κουλτούρα της Ισπανίας μέσα σ’ ένα πιάτο!

Ο συνδυασμός του αλλαντικού με το καυτερό θυμίζει πολύ την ισπανική κουζίνα. Πρόκειται για δύο στοιχεία που υπάρχουν έντονα σε πολλά από τα φαγητά των Ισπανών και που τυχαίνει να είναι και δικά μας αγαπημένα. Σήμερα, λοιπόν, θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε ισπανικές κροκέτες συνοδεία μιας καυτερής σάλτσας, μια παραδοσιακή και εύκολη ισπανική συνταγή, που θα μας ταξιδέψει σε άλλα μέρη….

Για τις κροκέτες

01

Σε μια κατσαρόλα λιώνετε 80 γρ. βούτυρο. Προσθέτετε 80 γρ. αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά 500 ml πλήρες γάλα ανακατεύοντας συγχρόνως ώστε να μην πήξει το μίγμα.

Όταν τελειώσει το γάλα, βγάζετε την κατσαρόλα από την εστία της κουζίνας και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο, 80 γρ. κεφαλοτύρι, 80 γρ. τυρί μετσοβόνε ή οποιοδήποτε άλλο καπνιστό τυρί της αρεσκείας σας και και 120 γρ. χαμόν. To χαμόν είναι ισπανικό αλλαντικό, που μπορείτε να βρείτε σε super market. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο καπνιστό αλλαντικό. Ανακατεύετε καλά τα υλικά και τοποθετείτε το μίγμα στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου. Πλάθετε τις κροκέτες σε σφαιρικό σχήμα και τις τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Για την σάλτσα

00002

Σε ένα ταψί τοποθετείτε 2 ολόκληρες πράσινες πιπεριές, 1 ντομάτα κομμένη και 4 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες. Τοποθετείτε το ταψί με τα λαχανικά στο φούρνο και ψήνετε για 20’ στους 180 οC. Βγάζετε το ταψί με τα λαχανικά από το φούρνο. Τα αφήνετε για λίγα λεπτά να κρυώσουν και στη συνέχεια αφαιρείτε τις φλούδες τους. Σε ένα μπλέντερ τοποθετείτε 2 κ.σ. φουντούκια και 2 κ.σ. αμύγδαλα και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτετε στο μπλέντερ τα ψητά λαχανικά, 60 γρ. κόκκινες πιπεριές σε λάδι, 2 κ.σ. νερό, 1 κ.σ. ξύδι, 1 κ.σ. λάδι και λίγο αλάτι. Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αυτές οι κροκέτες σε συνδυασμό με την καυτερή σάλτσα αρκούν για να έχετε ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα. Είναι εύκολο και γρήγορο να το φτιάξετε και θα σας ενθουσιάσει είτε είστε λάτρης των πικάντικων είτε όχι.

Ευθαλία Χρήστου

 

 

You May Also Like