Όταν ο νους εξεγείρεται.. Μια θέση στο «#δικο_σας_συναδερφοι»

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Αφήσαμε τα όνειρα διάλειμμα να κάνουν

το πάθος μας.. το κέφι μας.. εκείνοι δεν το φτάνουν..

ο ήχος της κουδούνας.. το διάλειμμα θα λήξει

αδάμαστη η σκέψη του.. ανήλικου μεθύσι.

Αναριγώ.. και το εννοώ ειρωνικά.. κάθε φορά που βλέπω τον άνθρωπο να εξεγείρεται από τη βολή του.. Πιάνει την πένα.. το πληκτρολόγιο του χτες.. κι επιτίθεται στο αύριο.. με φόρα χτυπά το κατεστημένο που ενίοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ως αφέντη του..

Ο μόνος του αφέντης.. αλήθεια μήπως είναι το συμφέρον του; Αυτό τάχα τον οδηγεί στο να παραφρονήσει και να εξεγερθεί; Που πάει ο νους μερικές φορές και τρέχει στο θάνατο;

Κάποτε ήταν ο πόλεμος.. πάντα θα είναι οι ταξικές διαφορές.. η μάχη για την επιβίωση. Σήμερα σύγχρονα τα μέσα.. αυτό όμως δεν αλλάζει τον κώδικα της εξέγερσης.. Ηθικός ή ανήθικος.. πάντα ωστόσο θανατηφόρος ο κώδικας αυτός..

Και μετά το μακρυσκελή πρόλογο.. ας περάσω στο θέμα και στο «#δικο_σας_συναδερφοι». Μου αρέσει όταν οι άνθρωποι εκφράζονται με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο για να περάσουν νοήματα.. για να ακουστεί η φωνή τους! Έτσι κι αυτό το hashtag αποτελεί ένας είδους εξέγερσης.. μικρή αλλά εξέγερση.. είναι η εξέγερση μέσω πληκτρολογίου..

Ξεκίνησε με το στιχάκι «Μας έκλεισες τη μουσική. Μας τρώει το σαράκι. Γι αυτό κ θα στο ξαναπώ ……… Δικό Σας Συνάδελφοι!».. που ανέβασε στο twitter  ο τραγουδιστής Χρήστος Δάντης.. και προφανώς το έκανε ως αντίδραση στα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και την απαγόρευση της μουσικής στα μαγαζιά εστίασης που δεν επιτρέπει στους μουσικούς να κάνουν ζωντανές εμφανίσεις.

Έκτοτε το αναπαρήγαγαν κι άλλοι.. φτιάχνοντας στιχάκια που να καταλήγουν σε «άκι» ώστε να κάνουν ομοιοκαταληξία με το υβριστικό… μπιπ Μητσοτάκη.

Ωραίο είναι αυτό.. Καλό είναι ο νους να επαναστατεί.. να εξεγείρεται.. Αυτή η δράση του μυαλού καλό κάνει.. λειτουργεί ως φάρμακο για το στρες.. Είναι λύτρωση το να πεις αυτό το μπιπ στην εξουσία.. Και προκαλείς.. και προσκαλείς αυτό το μπιπ να το πουν πολλοί.. να το φωνάξουν δυνατά.. να ακουστεί.. να γίνει κίνημα. Κίνημα διαδικτυακό..

Εξέγερση λοιπόν.. Ποιον έχει απέναντί της; Για ποιον φωνάζει; Δεν μιλά για τη φτώχεια, δεν μιλά για τις ατομικές ελευθερίες, δεν μιλά απέναντι στην τυραννία ή σε έναν κατακτητή.. Μιλά απέναντι σε αποφάσεις που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση του covid.

Σίγουρα πολλές αποφάσεις.. σε πολλούς δεν αρέσουν. Κι εγώ η ίδια ήμουν αντίθετη σε κάποιες.. όπως φερειπείν στα μηνύματα – άδειες εξόδου.. Όσο υπερβολικό και να είναι ένα μέτρο.. να μη λησμονούμε ότι οι προτάσεις των επιστημόνων είναι πιο δραστικές απέναντι στον covid.. και λόγω των οικονομικών συνεπειών προσπαθούν να τις φέρουν σε πιο ήπια μορφή.

Λάθη έχουν γίνει σίγουρα.. αλλά όντως πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει κάποιου είδους εξέγερση.. έστω και με στιχάκια στο διαδίκτυο.. γιατί έκλεισε τη μουσική στα καταστήματα εστίασης; Κι εγώ πιστεύω ότι είναι περιττό μέτρο για τα εστιατόρια. Δεν είναι βέβαια λόγος για να γράψω αυτό το μπιπ.. Δεν είναι λόγος να εξεγερθεί ο νους μου..

Υπάρχουν κι άλλα.. Ακρίβεια, φτώχεια, ανεργία.. Και μη μου πείτε ότι συνδέονται με τη μουσική στα καταστήματα.. Να φωνάξουμε για τα μεγάλα ενοίκια.. ναι. Να φωνάξουμε για τις ανατιμήσεις.. ναι. Να φωνάξουμε για την υψηλή φορολογία.. ναι. Να τα πούμε τα μπιπ μας για να ξεδώσουμε.. Αλλά να χαραμίσουμε τα μπιπ για ένα μέτρο αντιμετώπισης του covid.. όχι. Έτσι χάνουν και την αξία τους..

Μπιπ σε όλους και σε όλα όσα μας χαλούν τη ζαχαρένια μας.. Είναι ο λεγόμενος αρνητισμός.. το «δεν πιστεύω σε τίποτα».. Γι αυτές τις φωνές που δεν πιστεύουν σε τίποτα και τις οποίες «βλέπουμε» συνεχώς στο διαδίκτυο.. έχω να παραθέσω το παραπάνω απόσπασμα από το βιβλίο «ο επαναστατημένος άνθρωπος» του Αλμπέρ Καμύ. Το έχω επισημάνει με το πορτοκαλί και πέρα από το προφανές ότι ένας στίχος ή μια τέτοιου είδους καλλιτεχνική πρωτοβουλία δεν μπορεί να φτιάξει κίνημα.. υπάρχει και κάτι παραπάνω. Ότι δεν αποτελεί αντικείμενο εξέγερσης μια φωνή ή ένας στίχος.. όσο δυνατά κι αν είναι.. όταν δεν αξιολογείται.. όταν δεν κρίνεται.. όταν στα ίσα δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στα επιχειρήματα του αντιθέτου..

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *