Το παιχνίδι των ανοιχτών ερωτήσεων στα παιδιά

Γράφει η Εύα Καλαβρή

Εμείς οι κουρασμένοι γονείς γνωρίζουμε καλά πόση ενέργεια κουβαλούν τα παιδιά και ότι μπορούν να μας τρελάνουν κυριολεκτικά με τις ερωτήσεις τους! Εκτός από καταιγισμό αποριών, συχνά οι ερωτήσεις τους είναι και δύσκολες, σε σημείο που αναρωτιόμαστε: “μα που το σκέφτηκε πάλι αυτό;” και “τι να του απαντήσω τώρα;”

Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσει ο βομβαρδισμός ερωτήσεων από τα παιδάκια σας, δοκιμάστε να αντιστρέψετε τους ρόλους, κάτι σαν παιχνίδι! Μάλιστα, κάνοντας ανοιχτές ερωτήσεις στα παιδιά, εκείνες που ξεκινούν για παράδειγμα με “τι” και “πώς”, τα ενθαρρύνετε να σκεφτούν και ν’ απαντήσουν πιο περίπλοκα και συνδυαστικά, από το σκέτο “ναι” ή “όχι.

Μην απογοητευτείτε αν στην αρχή εισπράξετε σιωπή. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται λίγο χρόνο και χώρο. Μόλις δώσετε το χρόνο και την υπομονή που απαιτείται, θα εκπλαγείτε από το πόσα πράγματα μπορείτε να μάθετε για τα παιδιά σας. Λίγη προσοχή μόνο στις ερωτήσεις που ξεκινούν με το “γιατί” καθώς μπορεί να ακουστούν επικριτικές.

Το παιχνίδι των ερωτήσεων! Ας ακούσουμε τα παιδιά μας:

  1. Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις; (κλασικό αλλά must. Ο γιος μου αλλάζει γνώμη και πλάνα κάθε μέρα)
  2. Αν μπορούσες να γίνεις σούπερ ήρωας, ποια υπερδύναμη θα ήθελες να έχεις;
  3. Τι σε κάνει να γελάς περισσότερο;
  4. Τι σε φοβίζει / τρομάζει περισσότερο;
  5. Πώς θα ήταν το σπίτι / δωμάτιο των ονείρων σου;
  6. Όλες οι ερωτήσεις που περιλαμβάνουν το “αγαπημένο”, όπως ζώο, χρώμα, φαγητό, ντύσιμο, γλυκό, μάθημα, μήνας, μέρος, φρούτο, ταινία, παραμύθι, βιβλίο κλπ.
  7. Αν είχες χρονομηχανή σε ποια εποχή θα ήθελες να ταξιδέψεις;
  8. Αν μπορούσες να ήσουν κάποιο παιχνίδι, ποιο θα ήσουν;
  9. Τι επιλέγεις για εκδρομή, βουνό ή θάλασσα;
  10. Ποια είναι τα κρυφά σου ταλέντα;

Για τα πιο μικρά παιδάκια, αν θέλετε να τα “ξεκλειδώσετε” μπορείτε να ρωτήσετε μέσω αντιπροσώπου…! Είναι πολύ εύκολο: Πάρτε ένα αρκουδάκι, κουκλάκι, λούτρινο, κάτι που αγαπάει το παιδί και δώστε του υπόσταση. Προσποιηθείτε ότι ρωτάει εκείνο και όχι εσείς. Κρυφτείτε πίσω του και ρωτήστε κανονικά. Θα διαπιστώσετε ότι θα κάνετε κανονικό διάλογο και όσα δεν σας λέει απευθείας το παιδί θα τα πει πολύ ευχαρίστως στο αγαπημένο του αρκουδάκι!

 

You May Also Like