Περί ελευθερίας και χιτζάμπ

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Η οργή των Ιρανών πολιτών έχει πάρει τη μορφή λαϊκής εξέγερσης υπέρ της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των γυναικών, με αφορμή τον άδικο και βίαιο θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, η οποία συνελήφθη και «τιμωρήθηκε» από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ της.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Γυναίκες που κόβουν τα μαλλιά τους με ψαλίδια και καίνε τις μαντήλες τους, γίνονται σύμβολα ελευθερίας και αντιστέκονται με γενναιότητα στην κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση παρουσιάζεται αμετανόητη και προχωρά σε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας, ενώ η Κυβέρνηση αντιδρά κόβοντας την πρόσβαση στο internet και σε εφαρμογές κοινωνικών μέσων, όπως το WhatsApp και το Instagram. Εκατομμύρια είναι τα tweets συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν, οι οποίες κάνουν έκκληση ν’ ακουστούν οι φωνές τους σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Σε αφίσες που είχαν κυκλοφορήσει, απεικονίζονταν πορτρέτα γυναικών, με καλυμμένο το μισό πρόσωπο ή το κεφάλι με χιτζάμπ. Το μήνυμα της κύριας αφίσας ανέφερε ότι: «Η ομορφιά είναι στη διαφορετικότητα όπως και η ελευθερία στο χιτζάμπ».
Δανείζομαι ένα απόσπασμα από άρθρο του κ. Στεργιούλη Ευάγγελου εκείνη την περίοδο:

«…Όταν, λοιπόν, προβάλλονται χαρακτηριστικά σύμβολα υπό το κάλυμμα της διαφορετικότητας, τα οποία ιστορικά και κοινωνικά έχουν αποδειχθεί ως μέσα καταπίεσης της ανθρώπινης ύπαρξης και προσωπικότητας, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική ένδυση των γυναικών με την μπούρκα σε μουσουλμανικές χώρες και σε θεοκρατικά καθεστώτα, τότε δεν πρόκειται περί διαφορετικότητας αλλά περί προσβολής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που υφίστανται καθημερινά την καταπίεση στη ζωή τους, διότι απλούστατα δεν έχουν το δικαίωμα της επιλογής στα αυταρχικά καθεστώτα που διαβιούν…»

You May Also Like