Ποια είναι η θέση σας; Χρωστάει 150€ στη φοιτητική εστία και δεν του δίνουν πτυχίο.

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Θα διαβάσετε παρακάτω μια επιστολή.. ένα παράπονο στην ουσία.. ενός φοιτητή.. ο οποίος τι αλήθεια ζητά ή περιμένει; Ζητά μια εξαίρεση σ’ έναν κανόνα.. Ζητά την ανθρώπινη παρέμβαση σε έναν νόμο. Θα τη διαβάσετε και θα κρίνετε.

Ο φοιτητής έχει τελειώσει τη σχολή του.. αλλά κατά τα λεγόμενά του.. δεν του δίνουν το πτυχίο.. καθώς ο κανονισμός του πανεπιστημίου δεν το επιτρέπει επειδή χρωστά χρήματα στο μίσθωμα της εστίας στη Λάρισα όπου διέμενε. Προφανώς.. μιλάμε για ένα όχι άνετο οικονομικά παιδί.. ειδάλλως δεν θα έμενε στην εστία. Επίσης.. ο ίδιος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησής του.. έχασε τον πατέρα του.. ενώ και η μητέρα του είχε ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα. Άρα ο φοιτητής.. λογικά ζητά την αναθεώρηση του κανονισμού ή την εξαίρεση τη δική του.. Εσείς τι λέτε;

Θα ήθελα στην περίσκεψή σας να μου απαντήσετε σε δυο ερωτήματα. Ο άνθρωπος παρανομώντας μπορεί να υπηρετήσει το νόμο; Επίσης.. ο νόμος θα «ευλογούσε» ποτέ την παρανομία του; Δεν είμαι νομικός.. ωστόσο συχνά a priori στρέφομαι στην έννοια της πρόθεσης του νομοθέτη.. λέγοντας σε κατ΄ αντιπαράθεση απόψεις περί νόμου.. ότι πρέπει να σκεφτόμαστε το γιατί γράφτηκε ένας νόμος και τι επιδιώκει..

Μπορεί ορισμένες φίλες να μου πείτε.. μα για 150 ευρώ δημιουργεί τέτοιο θέμα; Γιατί δεν κάνει 3-4 μεροκάματα ώστε να εξοφλήσει το χρέος του. Άλλωστε και οι άλλοι φοιτητές της εστίας.. από οικονομικά όχι άνετες οικογένειες προέρχονται. Μάλιστα.. πολλοί φοιτητές εργάζονται για να αποπληρώσουν την εστία. Αυτή είναι η μια άποψη.. ενώ η άλλη.. στέκεται δίπλα στον φοιτητή και φυσικά θέλει την απαλλαγή του από την εν λόγω πληρωμή.. Θα ήθελα τις σκέψεις σας αφού διαβάσετε την επιστολή του φοιτητή Λαυρέντη Κουρελά.

Με την παρούσα επιστολή μου επιστολή προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζω την αγανάκτηση μου γιατί εδώ και δύο εξάμηνα ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των εστιών με εμποδίζει να πάρω το πτυχίο μου.

Είναι εξωφρενικό, αλλά με βάση τον κανονισμό, οι φοιτητές που δεν πληρώνουν το «χαράτσι» της φοιτητικής μέριμνας απαγορεύεται να ορκιστούν και να πάρουν το πτυχίο τους ακόμα και αν είναι έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών τους.

Με όλο τον σεβασμό, σας ρωτώ κύριε πρύτανη γιατί εσείς, που όπως ισχυρίζεστε είστε δίπλα στους φοιτητές ασκώντας «κοινωνική πολιτική» , επιτρέπετε την ύπαρξη αυτού του απαράδεκτου όρου, που μάλιστα αποτελεί πανελλαδική αρνητική πρωτοτυπία.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, μήπως δεν γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που διαμένει στις απαρχαιωμένες εστίες του Π.Θ. , διαμένει εκεί γιατί δεν έχει άλλη επιλογή λόγω χαμηλού έως και μηδενικού εισοδήματος.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε στο μέλλον τις εκατοντάδες περιπτώσεις που θα προκύψουν σαν την δική μου, ειδικά σε μια συνθήκη σαν την τωρινή που τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για οικογένειες σαν την δικιά μου.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, τι σκοπεύετε να κάνετε με ακόμα πιο «ειδικές κατηγορίες – ευάλωτες ομάδες» φοιτητών που βρίσκονται σε ακόμα πιο δεινή θέση καθώς είτε αποτελούν προστάτες οικογένειας όπως εγώ, είτε άτομα του οικογενειακού τους περίγυρου βρίσκονται σε ανήμπορη κατάσταση, όπως εγώ που είχα την ατυχία να πληρώ και αυτές τις δύο δραματικές προϋποθέσεις καθώς και τον πατέρα μου έχασα κατά την διάρκεια των σπουδών μου και η μητέρα μου νοσηλεύεται εδώ και μήνες σε πολύ δύσκολη κατάσταση με πιθανότητα αναπηρίας για το υπόλοιπο της ζωής της ύστερα από εργατικό ατύχημα στον χώρο εργασίας της.

Είμαι βέβαιος κύριε πρύτανη ότι το θεσμικό σας αξίωμα ως πρύτανης σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας αλλά και η κοινωνική σας πείρα σας κάνει να γνωρίζεται πολύ καλά ότι κανένας φοιτητής, κανένας γονιός δεν θα επέλεγε να μένει στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Κανένας φοιτητής δεν θα επέλεγε να μην πληρώσει τα όποια χρωστούμενα αν μπορούσε να κάνει αλλιώς όμως δεν μπορούμε.

Γι’ αυτό και με συνέπεια αγωνίστηκα όλα τα χρόνια των σπουδών μου για να έχουμε δικαιώματα οι εστιακοί φοιτητές , μπήκα μπροστά σε αυτό τον αγώνα μαζί με δεκάδες άλλους , μέσα από τις οργανωμένες δομές των εστιακών φοιτητών είτε ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου εστιακών φοιτητών είτε ως μέλος της διοίκησης του φοιτητικού συλλόγου, με κάθε μου ιδιότητα.

Και πρώτα απ’ όλα με την ιδιότητα μου ως άνθρωπος που παλεύει να ζει με αξιοπρέπεια, που παλεύει για τις σπουδές και τη ζωή του. Γιατί γνωρίζετε και γνωρίζω και εγώ καλά ότι ούτε εσείς θα ήσασταν πρύτανης ούτε εγώ φοιτητής αν αυτά τα ιδρύματα δεν είχαν χτιστεί μέσα από τη φορολογία των Ελλήνων πολιτών μεταξύ των οποίων οι γονείς μου και χιλιάδες άλλου λαού.

Γι’ αυτό και ζητώ η εξευτελιστική αυτή διάταξη του εν λόγω κανονισμού να καταργηθεί στην πράξη αποδεικνύοντας έμπρακτα εσείς ο ίδιος ότι πραγματικά η «κοινωνική σας πολιτική» όπως λέτε έχει στόχο και περιεχόμενο , δεν είναι δηλαδή κενές φλυαρίες , που από αυτές έχουμε χορτάσει. Η απόφαση μου να απευθυνθώ σε εσάς και το ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσω στην κοινωνία της Λάρισας το πρόβλημα μου αφορά τα δικά μου άμεσα δικαιώματα στην αγορά εργασίας όπως και όλων όσων ακολουθούν στην δική ή σε παρόμοιες θέσεις. Περιμένω άμεση απάντηση σας.

Φωτογραφίες: Unsplash (Edwin Andrade, Cole Keister)

Πληροφορίες: ΕΡΤ Βόλου.

You May Also Like