Πως να αντιμετωπίσετε την υπερβολική υγρασία στο σπίτι

Για να ανιχνεύσετε την υπερβολική υγρασία στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια. Αν τα αντιμετωπίσετε άμεσα θα μπορέσετε να αποφύγετε μεγαλύτερα προβλήματα.

Άλλωστε όλα τα σπίτια έχουν υγρασία. Άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο…

Αιτίες

Η υγρασία μπορεί να δημιουργηθεί όταν το σπίτι δεν αερίζεται σωστά ή αν ζείτε σε μέρος με υγρό κλίμα. Επιπλέον, θα πρέπει να αερίζετε το σπίτι σας τον χειμώνα για να αποφύγετε την υπερβολική υγρασία. Οι τοίχοι, η στέγη, το μπαλκόνι, ή το γκαράζ, μπορούν να πέσουν θύματα της υγρασίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ξαφνικά.

Ευτυχώς, υπάρχουν σημάδια που αποκαλύπτουν πότε έχετε πρόβλημα υπερβολικής υγρασίας και έτσι θα μπορέσετε να δράσετε γρήγορα.

Πώς να ανιχνεύσετε την υπερβολική υγρασία στο σπίτι σας

Αν εμφανιστεί υγρασία σε μέρη με εύκολη πρόσβαση, τότε είναι εύκολο να την ανιχνεύσετε: τοίχοι με μούχλα ή μαύρα σημάδια φανερώνουν πως υπάρχει πρόβλημα.

Η μυρωδιά μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε από πού προέρχεται η υγρασία. Παρότι η μυρωδιά μπορεί να διαφέρει, συνήθως συνδέεται με την παρουσία μούχλας σε σκοτεινά, υγρά μέρη.

Συνεχής παρακολούθηση

Οι ξύλινες επιφάνειες, οι τοίχοι και τα ταβάνια, είναι περιοχές όπου μπορούν να σας βοηθήσουν να ανιχνεύσετε την υπερβολική υγρασία γρήγορα.

Η συνεχής παρακολούθηση είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα μέρη όπου συσσωρεύονται οι υδρατμοί θα πρέπει να ελέγχονται συχνά.

Η κουζίνα και τα μπάνια είναι συνήθως τα πιο ύποπτα μέρη για υπερβολική υγρασία. Η συμπύκνωση σε επιφάνειες δείχνει την παρουσία υγρασίας.

Αν φεύγει η μπογιά από τους τοίχους, τότε ίσως υπάρχει μια μικρή διαρροή. Αυτό το είδος υγρασίας σχετίζεται με κατασκευαστικά προβλήματα. Η μη αδιαβροχοποίηση οροφών, τοίχων, ή υπογείων και οι φθαρμένες ενώσεις των πλακιδίων του μπάνιου, είναι συχνές αιτίες.

Σύμμαχοι ενάντια στην υγρασία

Μπορείτε να καταφύγετε σε πολλούς συμμάχους για να ανιχνεύσετε την υπερβολική υγρασία στο σπίτι σας. Η ταινία ένδειξης νερού αλλάζει χρώμα όταν ανιχνεύσει υγρασία. Είναι φθηνή, εύκολη στη χρήση, και αναλώσιμη.

Το υγρόμετρο είναι ένα όργανο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της υγρασίας στο περιβάλλον. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, όπως τα ψηφιακά που δείχνουν τα δεδομένα σε μια οθόνη.

Αποτρέψτε και καταπολεμήστε την υπερβολική υγρασία στο σπίτι σας

Ο επαρκής εξαερισμός μειώνει την υγρασία που συσσωρεύεται λόγω της συμπύκνωσης. Γι’ αυτό ο αερισμός του σπιτιού σας θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την υπερβολική υγρασία. Ειδικότερα στην κουζίνα και τα μπάνια θα πρέπει να υπάρχει καλός εξαερισμός. Αυτός είναι και ο λόγος που οι απορροφητήρες είναι πολύ χρήσιμοι ενάντια στην υγρασία.

Η μέτρια χρήση θερμαντικών σωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει επίσης. Θα πρέπει να διατηρείτε τη θερμοκρασία του σπιτιού στους 17 με 20 °C για να ελαχιστοποιήσετε τη συμπύκνωση. Αν σας το επιτρέπει η τσέπη σας, επενδύστε σε μεγάλα παράθυρα για μεγαλύτερη ροή του αέρα.

Επίσης, σημειώστε πως αν έχετε πολλά φυτά και αν στεγνώνετε μέσα τα ρούχα σας, συμβάλλετε στην αύξηση της υγρασίας.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να προληφθεί, ανιχνευτεί, και καταπολεμηθεί, εύκολα. Θα πρέπει να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψετε την υπερβολική υγρασία στο σπίτι σας, καθώς μπορεί να βλάψει την υγεία σας και να σας δημιουργήσει ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα.

(Υλικό από meygeia.gr )

(Photos Pixabay.com)

 

Ελένη ♥♥

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *