Πώς να αξιοποιήσεις τις φωτογραφίες που μαζεύονται στο κινητό σου!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Τι κάνετε με τις φωτογραφίες σας;

Πώς διαχειρίζεστε όλο αυτόν το όγκο αρχείων που μαζεύονται στα smart phones; Εκτυπώνετε που και που και στολίζετε το ψυγείο με μαγνητάκια; Επιλέγετε κάποιες φωτογραφίες και τις βάζετε σε κορνίζες; Φτιάχνετε άλμπουμ;

Οι περισσότεροι γνωστοί και φίλοι με τους οποίους έχω συζητήσει αυτό το θέμα, δεν τις κάνουν απολύτως τίποτα! Κάποια στιγμή γεμίζει το κινητό και τις μεταφέρουν σε κάποιο σκληρό δίσκο ή υπολογιστή ή σε cloud (οι πιο προχωρημένοι) και εκεί παραμένουν επ’ αόριστον!

Δεν είναι κρίμα, τόσες φωτογραφίες, τόσες αναμνήσεις και στιγμές, να μένουν κρυμμένες σε ένα σκληρό δίσκο; Κι αν χαλάσει;Κάποτε σκέφτηκα τι θα συμβεί αν οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης που έχω πάθουν κάτι. Δεν ξέρω πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ανακτηθούν τα αρχεία σε τέτοια περίπτωση, αλλά πρόκειται για ένα σενάριο που με τρομάζει πάρα πολύ!

Πάντα είχα αγάπη για τη φωτογραφία. Έφτιαχνα φακέλους με τα ταξίδια μου και από όταν έγινα μητέρα, το 80% περίπου των φωτογραφιών που έχω σχετίζονται με το γιο μου. Οι φωτογραφίες με βοηθούν να θυμάμαι λεπτομέρειες από διάφορες καταστάσεις, να ανακαλώ όμορφες αναμνήσεις και να τροφοδοτώ τις γιαγιάδες με υλικό που τις κάνει καταχαρούμενες!

Σας έχω λοιπόν ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους να αξιοποιήσετε τις φωτογραφίες σας και να μη μένουν ξεχασμένες σε ψηφιακή άυλη μορφή:

Photobook / ψηφιακό άλμπουμ

Υπάρχουν πολλά websites και user-friendly εφαρμογές για να ανεβάζετε φωτογραφίες, να τις διορθώνετε χρωματικά και να παραγγέλνετε άλμπουμ διαφόρων διαστάσεων. Εγώ προσωπικά, τυπώνω ένα photobook ανά εξάμηνο!

Παζλ, μαξιλάρι, κούπα, mouse pad, t-shirt, κάρτες

Προσωποποιημένα αντικείμενα δηλαδή, για εσάς ή για δώρα. Ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε υπάρχει διαθέσιμο για να το στολίσετε με φωτογραφίες σας. Το καλύτερο δώρο που έχω κάνει σε αγαπημένα μας πρόσωπα ήταν μια κούπα σε μαύρο χρώμα, στολισμένη με πολλές φωτογραφίες, οι οποίες εμφανίζονταν αργά – αργά καθώς γέμιζε η κούπα με ζεστό ρόφημα!

Ψηφιακή κορνίζα

Κάποτε την είχα μόνιμα αναμμένη! Τη γέμιζα φωτογραφίες από ταξίδια και μέρη μαγικά και έτσι ήταν σα να ταξίδευα ξανά και ξανά στα ίδια μέρη!

Slideshow και οικογενειακή προβολή

Ένα αρχείο βίντεο δηλαδή, με τις φωτογραφίες να εναλλάσσονται, κάτι που μπορεί να προβληθεί σε κάποια οθόνη.

Για τους πιο παραδοσιακούς ή εκείνους που δεν το έχουν και πολύ με την τεχνολογία:

Εκτύπωση και στο ψυγείο με μαγνητάκια, σε πίνακα ανακοινώσεων με πινέζες (έχω έναν μεγάλο από φελλό στο γραφείο μου και «καρφιτσώνω» φωτογραφίες, κάρτες και ζωγραφιές!), εκτύπωση σε καμβά, κορνίζες κλασικές, μικρές φωτογραφίες στο πορτοφόλι (τι πιο όμορφο να αντικρύζεις την αγαπημένη σου φατσούλα κάθε φορά που το ανοίγεις;), παραδοσιακά άλμπουμ. Τα τελευταία έχουν τη γοητεία τους καθώς σου προσφέρουν την ευχαρίστηση να ταξινομήσεις τις φωτογραφίες και να γράψεις μικρά κειμενάκια που θα τις συνοδεύσουν.

Και άφησα το καλύτερο για το τέλος!!!

Ημερολόγια τοίχου ή επιτραπέζια!

Το απόλυτο δώρο! Μία χρονιά τα δώρισα κι έκτοτε δεν τολμώ να μη φτιάξω κάθε χρόνο!!! Σε site που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας προσωποποιημένου έργου, ανεβάζω φωτογραφίες σε έτοιμα templates ημερολογίων, βάζω κείμενα, υπενθυμίσεις σε σημαντικές ημερομηνίες (για παράδειγμα σε κάποια ημερομηνία γενεθλίων, μπορώ να βάλω φωτογραφία και κείμενο) και φτιάχνω τα πιο όμορφα δώρα για τους συγγενείς κάθε Χριστούγεννα!

Μήπως σας κέντρισα το ενδιαφέρον και ήρθε η ώρα να ξε-αραχνιάσετε τις πολύτιμες φωτογραφίες σας;;;

 

 

You May Also Like