Πώς βλέπουμε τα σημάδια κατάθλιψης;

Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.

Τα σημάδια της κατάθλιψης λένε οι ειδικοί πως δεν είναι εύκολα ορατά στην αρχή, ακόμα και από τον στενό κύκλο του ασθενή.

Αυτό γιατί;

Γιατί οι ασθενείς στο αρχικό στάδιο κρύβουν αυτό που τους συμβαίνει, ή δεν το παραδέχονται ούτε στον ίδιο τους τον εαυτό.

Ο βασικός λόγος είναι πως και οι ίδιοι προσπαθούν να καταλάβουν γιατί νιώθουν έτσι, ή αν έχουν εντοπίσει το πρόβλημα, προσπαθούν να το διαχειριστούν.

Συνήθως δείχνουν χαμογελαστοί, όμως πολλές φορές βρίσκονται σε μια παρέα και χάνονται. Αυτό μπορεί κάποιος να το δει, αλλά δεν μπορεί να αναγνωρίσει πως είναι ένα πρώιμο σημάδι.

Στην εξέλιξη, ο ύπνος γίνεται περισσότερος και η μοναξιά ακόμα μεγαλύτερη. Οι άνθρωποι που ξεκινούν να έχουν πρώιμη κατάθλιψη, τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους και να μην έχουν όρεξη να βγουν και να διασκεδάσουν. Το βρίσκουν ανούσιο ή δεν έχουν διάθεση, ή ντρέπονται γιατί νιώθουν πεσμένοι.

Οι φίλοι ή συγγενείς που βλέπουν αυτά τα σημάδια πρέπει να επέμβουν, πρέπει να τους κάνουν να νιώσουν καλά, να τους κάνουν να βγουν από το σπίτι, να περάσουν όμορφα.

Η κατάθλιψη δυστυχώς στην αρχή είναι υπόκωφη. Δεν γίνεται αντιληπτή, όμως τρώει τον ασθενή εκ των έσω και βαθιά και αφήνει σημάδια που δεν ξεπερνά κάποιος εύκολα.

Δείτε στα μάτια τους δικούς σας ανθρώπους, δείτε στα μάτια τον εαυτό σας, προστατεύστε και προστατευτείτε!

 

You May Also Like