Πόσο πιθανό είναι ένα νέο lockdown που θα επιβληθεί για να «σώσει» τα Χριστούγεννα;

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Άσχημα τα νέα φίλοι μου. Η πανδημία καλπάζει, οι δείκτες και τα νούμερα τρομάζουν, ο χειμώνας μοιάζει Γολγοθάς κι εκεί που είπαμε ότι θα «ανασάνουμε» λίγο, κοινωνικά, οικονομικά και με άλλους τρόπους, φαίνεται να στενεύει ο κλοιός για νέα μέτρα. Ψιθυρίζονται διάφορα, γράφονται άλλα τόσα, ανακοινώνονται συνεχώς αλλαγές στην καθημερινότητά μας και πολλοί από εμάς έχουμε χάσει τη μπάλα πλέον, που λένε.

Διέρρευσαν πληροφορίες ότι συζητιέται έντονα νέο οριζόντιο lockdown «για να διασωθούν τα Χριστούγεννα». Οι αρμόδιοι επιμένουν βέβαια ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει lockdown και ότι δεν θα ακολουθήσουμε την πρακτική πιο σκληρών μέτρων που αναγκάστηκαν εκ νέου να λάβουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Τα στοιχήματα πάντως στις παρέες δίνουν και παίρνουν, για τη διάρκεια και τις πιθανές ημερομηνίες!

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο που πέρασα στην πρωτεύουσα, όπου κυκλοφόρησα με μετρό, πήγα θέατρο, βόλτα, για καφέ και φαγητό, το θεωρώ απίθανο να τηρηθούν αυστηρότερα μέτρα από τον κόσμο. Εκτός από το συνωστισμό που επικρατούσε σχεδόν παντού, για μεγάλη μερίδα ανθρώπων ακόμα και η μάσκα, το πιο απλό μέτρο να προστατέψεις το διπλανό σου, φαντάζει φοβερός και τρομερός καταναγκασμός. Στο μετρό, έπρεπε να περνάει εργαζόμενος και να κάνει παρατηρήσεις για να καλύπτουν οι περισσότεροι τις μύτες τους, οι οποίοι κατέβαζαν τη μάσκα, όταν ο εργαζόμενος αυτός απομακρυνόταν. Και για να μη λέω μόνο για την Αθήνα, πριν δύο μέρες βρεθήκαμε σε εστιατόριο της Χαλκίδας, οικογενειακώς, στον εξωτερικό χώρο. Εκεί, σε κάποια παρέα, μια κυρία είχε την ονομαστική της εορτή και από τη διπλανή παρέα, δύο-τρεις γνωστοί της κυριολεκτικά όρμησαν να τη φιλήσουν για να της ευχηθούν. Η κυρία ένιωσε πολύ άβολα και τους ζήτησε ευγενικά να της ευχηθούν από απόσταση… Ντράπηκα για λογαριασμό τους… Είναι δυνατόν μετά από 2 χρόνια πανδημίας με ολέθριες συνέπειες, ακόμη να μη σκεφτόμαστε τον άλλον;

Μέσα σε όλη την παραπληροφόρηση που τρυπάει τα αυτιά μας καθημερινά και ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας από εμάς ως σωστό, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε λογικά, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να κάνουμε τα πιο απλά πράγματα που ταυτόχρονα είναι και τα πιο σημαντικά: μάσκες, αποστάσεις, απολύμανση χεριών. Ας μειώσουμε από μόνοι μας τις περιττές μετακινήσεις, ας προσέξουμε τη διατροφή μας, ας ξεκουραζόμαστε και ας φροντίζουμε τους εαυτούς μας.

Τα lockdowns έχουν πολύ άσχημες συνέπειες για όλους και το είδαμε στην πράξη. Τα σχολεία δεν πρέπει να κλείσουν ξανά, ο κόσμος θέλει να εργαστεί και δεν μπορεί να περιμένει πενιχρά επιδόματα. ‘Ο, τι κι αν αποφασιστεί, θα το μάθουμε και θα το σχολιάσουμε τις επόμενες ημέρες.

Αγαπητοί αναγνώστες, σε πείσμα των καιρών, διατηρούμε την αισιοδοξία μας και πάντα θα βρίσκουμε τρόπους και ιδέες να σας «απασχολήσουμε» δημιουργικά. Ας είναι οι γιορτές που έρχονται καλύτερες από πέρσι και θα κάνουμε γι’ αυτό το σκοπό ό, τι περνάει από το χέρι μας!

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *