Που μπήκαν οι νέοι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων στη Χαλκίδα;

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Ξεκίνησε επιτέλους η εγκατάσταση υπόγειων κάδων σε περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων.. στο πλαίσιο του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειου συστήματος κάδων απορριμμάτων».. προϋπολογισμού 180.000 ευρώ.. το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».

Εδώ και πάνω από 5 χρόνια έχουμε επισημάνει την ανάγκη σε όλα τα «τουριστικά σημεία» της πόλης μας να αποχωριστούμε αυτήν την άθλια εικόνα των ξεχειλισμένων κάδων απορριμμάτων και να μπουν υπόγειοι! Αυτό γίνεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία στις προχωρημένες ευρωπαϊκές χώρες.. όπου δύσκολα θα αντικρίσει κανείς την εικόνα των σκουπιδιών στα μέρη που θέλουν να προβάλλουν!

Δυστυχώς στην Ελλάδα.. αλλά φυσικά και στη Χαλκίδα.. δεν έχουμε παιδεία για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Από το πέταγμα των σκουπιδιών σε έναν ήδη γεμάτο κάδο (εκεί να χωρέσουν και τα δικά μας οπωσδήποτε).. από τους βρώμικους.. σπασμένους και γραμμένους με σπρέι κάδους.. μέχρι τα ζητήματα ανακύκλωσης και μεταφοράς των απορριμμάτων!

Αυτή η κίνηση της υφιστάμενης δημοτικής αρχής για εγκατάσταση υπόγειων κάδων.. μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ (2018 – 2025).. είναι προς την κατεύθυνση της νοοτροπίας σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων. Αν το κράτος δείχνει το σωστό.. αν ο δήμος δείχνει και πράττει το σωστό.. τότε και ο πολίτης θα αναγκαστεί αρχικά.. και θα του γίνει συνείδηση μετά.. η σωστή και ωφέλιμη διαχείριση των απορριμμάτων και γενικά του περιβάλλοντος!

Να σημειωθεί ότι οι νέοι υπόγειοι κάδοι θα εγκατασταθούν στην Πλατεία Κανήθου.. στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.. στην παλαιά Γέφυρα.. στην περιοχή Δέλτα και στην οδό Τζιαρντίνι.. με σκοπό την αποτροπή της έκθεσης των απορριμμάτων.. την υγιεινή αποθήκευσή τους.. και την αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

Τι ξέρουμε για τους νέους κάδους:

  • Διαθέτουν επίγειους δέκτες απορριμμάτων με σκέπαστρο
  • Είναι κατασκευασμένοι από ειδικό ανοξείδωτο υλικό, ανθεκτικό σε καιρικές συνθήκες
  • Διαθέτουν απομακρυσμένο σύστημα ελέγχου πληρότητας, με ειδικούς αισθητήρες ελέγχου της στάθμης
  • Η άνοδος και η κάθοδος των κάδων θα γίνεται με ειδικό χειριστήριο, από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Καθαριότητας

Με την ευχή μου.. το μέλλον να δει πιο καθαρή την πόλη μας.. συγχαίρω τη σημερινή δήμαρχο και όσους άλλους συνέβαλαν για την εγκατάσταση των κάδων! Ότι γίνεται προς το καλό της πόλης.. αξίζει να αναδεικνύεται. Φυσικά τα μπράβο μπαίνουν στον λογαριασμό.. ο οποίος λογαριασμός δεν έχει μόνο μπράβο.. αλλά και πολλά γιατί.. και πολλά παράπονα! Η ζυγαριά μπαίνει στην κάλπη και οι δημότες θα κρίνουν..

You May Also Like