Πριν κάποιες ημέρες και ενώ έψαχνα μία συνταγή για σπιτικό ψωμί στο διαδίκτυο το μάτι μου έπεσε πάνω σε μία συνταγή για ινδικό ψωμί.
Ψάχνοντας το λίγο παραπάνω, είδα ότι το παραδοσιακό ψωμί των Ινδών ονομάζεται naan, ονομασία που προέρχεται από τη λέξη nān, η οποία είναι περσική και σημαίνει «ψωμί», ενώ αρχικά η ονομασία «naan» αναφέρονταν σε διάφορους τύπους φλατ ψωμιού από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Αποτελεί δε μια ινδική παραλλαγή της αράβικης πίτας και σερβίρεται κυρίως με πιάτα curry.
Έτσι πήρα την απόφαση να το φτιάξω και εγώ. Πρώτον γιατί μου αρέσει η αραβική πίτα και δεύτερον γιατί είναι κάτι διαφορετικό, κάτι που θα δώσει άλλη όψη στο τραπέζι μας και μία νόστιμη γεύση στο φαγητό μας.
Υλικά:
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 κουταλιές της σούπας λάδι
- 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
Προετοιμασία:
Βάζουμε σε ένα ταπεράκι το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τα ανακατέβουμε με τα δάχτυλα μας, μέχρι να λειώσει η μαγιά. Κλείνουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά περίπου, μέχρι η μαγιά να αρχίσει να διογκώνετε.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι και το μίγμα της μαγιάς.
Ζυμώνουμε, αρχικά μέσα στο μπολ και έπειτα σε αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι το ζυμάρι να γίνει λείο και ελαστικό.
Αλείφουμε το μπολ με μερικές σταγόνες λάδι και μεταφέρουμε το ζυμάρι μας. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 90 λεπτά περίπου, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ανάβουμε το φούρνο σας στους 200ο C.
Βγάζουμε το ζυμάρι από το μπολ, το ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνουμε ξανά για 10 λεπτά περίπου.
Μοιράζουμε το ζυμάρι στα οκτώ και δημιουργούμε με τις παλάμες μας, 8 μπαλίτσες.
Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα με τον πλάστη μας, ή με τα δάκτυλα μας σε οβάλ σχήμα, με περίπου 17εκ μήκος και 1,5 εκ. πάχος.
Στρώνουμε το ταψί του φούρνου με αλουμινόχαρτο, το λαδώνουμε ελαφρώς και τοποθετούμε τις πίτες, χωρίς να ακουμπάει η μια την άλλη.
Τις λαδώνουμε ελαφρώς και τις ψήνουμε μέχρι να φουσκώσουν και να κάνουν καφέ κηλίδες. Τις γυρνάμε, τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε και από την άλλη μεριά.
Σερβίρονται ζεστές.