Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ακούμε για παθήσεις που είναι καθαρά ψυχοσωματικές.. Στους ανθρώπους ειδικά που έχουν υπερβολικό άγχος αυτό συμβαίνει συχνότερα..
Ο όρος “ψυχοσωματικά” (ή σωματοποίηση) περιγράφει συμπτώματα που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από ψυχολογικούς παράγοντες. Ο όρος επίσης χρησιμοποιείται όταν οι ψυχικοί παράγοντες προκαλούν σωματικά συμπτώματα χωρίς να υπάρχει κάποια σωματική (βιολογική) νόσος. Το μυαλό μας μπορεί να ξέχασε τα αρνητικά συναισθήματα που βιώσαμε, το σώμα μας όμως όχι. Για αυτόν τον λόγο έρχεται να μας το θυμίσει ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.
Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι αληθινά και δεν υπάρχουν απλά στο μυαλό ενός ατόμου.
Ακόμη και καταστάσεις που έχουν μια υποκείμενη παθολογία και αιτία μπορεί να επιδεινωθούν από το στρες και την ανησυχία. Πρακτικά, κάθε νόσος έχει ψυχοσωματικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, τα επώδυνα συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι πολύ πιο έντονα αν ένα άτομο έχει επίσης κατάθλιψη ή άγχος.
Οι ψυχοσωματικές διαταραχές που μπορεί να εμφανίσουμε είναι:
Δερματικές
Μυοσκελετικές
Αναπνευστικές
Ουρολογικές
Γαστρεντερολογικές
Γεννητικές
Ενδοκρινικές
Ανοσολογικές
Οι διαταραχές ύπνου, η ψυχογενής βουλιμία και η ψυχογενής ανορεξία.
Τα όργανα που μπορεί να μας ενοχλήσουν περισσότερο είναι:
-Tο στομάχι: Διόλου τυχαία η φράση «μας κάθεται στο στομάχι» ή «δεν μπορούμε να χωνέψουμε» έναν άνθρωπο ή μια ιδέα.
-Οι πνεύμονες: Το αναπνευστικό σύστημα θεωρείται ευάλωτο στις συναισθηματικές φορτίσεις.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθματικοί ασθενείς συχνά παρουσιάζουν αναπνευστικές κρίσεις όταν βρίσκονται σε καταστάσεις στρες.
– Η καρδιά: Ο χωρισμός, το πένθος οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις επιβαρύνουν την καρδιά μας.
-Το δέρμα: Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που επισκέπτονται το ιατρείο του δερματολόγου παρουσιάζουν κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής.
-Το κεφάλι: Οι πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες είναι συνήθη ψυχοσωματικά ενοχλήματα (με δεδομένο ότι έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια). Συχνά μάλιστα αποδίδονται σε έντονες συγκρούσεις, στο αίσθημα ματαίωσης, ακόμη και στην αδυναμία αποδοχής του ίδιου μας του εαυτού.
Όλα αυτά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και σίγουρα ξεπερνιούνται είτε με τη βοήθεια του μυαλού μας, είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού..
(Υλικό από healingeffect.gr )
Photos Unsplash