“Η Κραυγή”, σύμβολο της ψυχολογικής κατάστασης του σύγχρονου ανθρώπου

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Τραγικός απολογισμός της εβδομάδας που έφτασε στο τέλος της: μια φλεγόμενη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και βιότοποι όπου αθώα ζώα έβρισκαν καταφύγιο, έγιναν στάχτη, τοξικό νέφος από πάνω μας και οι φωτιές συνεχίζονται…

Και η ζωή συνεχίζεται, γιατί αυτό κάνει…

Μουδιασμένη Παρασκευή σήμερα, χωρίς στόχους Σαββατοκύριακου, όπως σας έχω συνηθίσει. Δεν υπάρχει πάντα η όρεξη, η διάθεση και το κέφι για στόχους. Θα κλείσω την εβδομάδα με ένα διάσημο έργο τέχνης που βρίσκει φωνή στο σήμερα και σε αυτό που ζούμε:

Η Κραυγή είναι το δημοφιλές όνομα που δίνεται σε μια σύνθεση που δημιούργησε ο Νορβηγός εξπρεσιονιστής καλλιτέχνης Έντβαρτ Μουνκ το 1893.

Σε μια σελίδα στο ημερολόγιό του με τίτλο “Νίκαια 22.01.1892” ο Edvard Munch είχε γράψει:

Ένα βράδυ περπατούσα σ’ ένα μονοπάτι, η πόλη ήταν από τη μία πλευρά και το φιόρδ από κάτω. Ένιωσα κουρασμένος και άρρωστος. Σταμάτησα και κοίταξα πάνω από το φιόρδ – ο ήλιος έδυε και τα σύννεφα έγιναν κόκκινα σαν αίμα. Ένιωσα μια κραυγή που διαπερνούσε τη φύση.. Μου φάνηκε ότι άκουσα την κραυγή. Ζωγράφισα αυτή την εικόνα, ζωγράφισα τα σύννεφα σαν πραγματικό αίμα. Το χρώμα ούρλιαξε. Αυτό έγινε “Η Κραυγή”.

Αργότερα περιέγραψε την έμπνευσή του για τον πίνακα:

Περπατούσα σ’ ένα μονοπάτι με δύο φίλους – ο ήλιος έδυε – ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα – σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και στηρίχτηκα στο φράχτη – αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιόρδ και την πόλη – οι φίλοι μου προχώρησαν, κι εγώ έμεινα εκεί τρέμοντας από την αγωνία – κι ένιωσα ένα ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση. 

Ίσως θυμάστε τη γιαγιά Παναγιώτα από τη Βόρεια Εύβοια που έγινε η προσωποποίηση της Κραυγής το 2021, χωρίς να το ξέρει…

Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας επιστρέψει δεκάδες εξώφυλλα σε διεθνή περιοδικά κι εφημερίδες:

Αναζήτηση στο Google σχετικά με την “κραυγή” της κυρίας Παναγιώτας στις πυρκαγιές της Βόρειας Εύβοιας το 2021

Το Scream του Edvard Munch είναι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες στον κόσμο. Είναι προφανές καθώς η έκφραση και ο τρόπος που απεικονίζεται ο πόνος και το άγχος είναι καθολική για όλους τους ανθρώπους. Όλοι, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας, έχουμε νιώσει έτσι. Δεν θέλαμε μόνο να ουρλιάξουμε δημόσια, νιώσαμε ότι όλος ο κόσμος γύρω μας θα εκραγεί.

Η Κραυγή έγινε το σύμβολο της ψυχολογικής κατάστασης του σύγχρονου ανθρώπου, χαμένου, πιεσμένου, απειλούμενου από τον κόσμο και τις δικές του σκέψεις.

Εύχομαι να έχουμε ένα βροχερό Σαββατοκύριακο, να ξεπλύνει τον πόνο και τη μαυρίλα.

 

Με πληροφορίες από Wikipedia, screenshots από Google search.

You May Also Like