Ρόδι, ένας καρπός ευλογημένος!

Με τεράστια και μακραίωνη παράδοση το ρόδι έχει θέση σημαντική, ιδίως στον ελλαδικό χώρο και οφείλω να πω ότι πάντα με γοήτευε η γεύση αλλά και η ομορφιά αυτού του καρπού. Έντονο κόκκινο χρώμα με μια «βασιλική» κορώνα που το κάνει τόσο κομψό, για αυτό άλλωστε έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες που το έχουν συμπεριλάβει στους πίνακες τους και όχι μόνο…

Όλοι μας κάποια στιγμή είχαμε ένα διακοσμητικό ρόδι στο σπίτι μας , αφού συμβολίζει τύχη, γονιμότητα και ευημερία. Βέβαια, γνωστό είναι και το έθιμο με το σπάσιμο του ροδιού στο σπίτι την Πρωτοχρονιά, το οποίο έχει πανάρχαιες ρίζες.

Η ροδιά ήταν γνωστή από την αρχαία Ελλάδα και τα ονόματά της ήταν πολλά ανάλογα με την περιοχή στην οποία την συναντούσαν. Ετυμολογικά το ρόδι συνδέεται με το ρήμα «ρέω» πιθανώς λόγω των ιδιοτήτων του ροδιού το οποίο «καθάριζε» τον οργανισμό. Ένας καρπός αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη και όχι μόνο…

Η διατροφική του αξία είναι ανάλογη της ιστορίας του με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που δρουν ακόμη και ενάντια στα καρκινικά κύτταρα. Με θρεπτικά συστατικά , πλούσιο σε βιταμίνες και φυσική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Σε χυμό, σε σαλάτα, σε οποιοδήποτε φαγητό ή γλυκό ή ακόμη και απλά καθαρίζοντάς το και απολαμβάνοντας τα σποράκια του, το ρόδι έχει γεύση θεϊκή και ουσία μοναδική!

Τώρα λοιπόν που είναι η εποχή τους μην ξεχάσετε να τα εντάξετε στη διατροφή σας!

 

Σταυρούλα Λουκά

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *