Η ρύπανση από πλαστικά και η αποκαρδιωτική κατάσταση στις παραλίες της πόλης μας

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, ας μιλήσουμε σήμερα για τη ρύπανση από τα πλαστικά… Άραγε πόσα γνωρίζουμε; Έχουμε αναλογιστεί το μερίδιο ευθύνης μας;

Αν κρίνω από την αποκαρδιωτική κατάσταση που επικρατεί στις παραλίες της πόλης μας, είτε δεν γνωρίζουμε τίποτα, είτε δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Η Δημοτική Αρχή δεν φρόντισε να καθαρίσει λίγο καλύτερα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ώστε η πόλη μας να δεχθεί, με αξιοπρέπεια, τους επισκέπτες – τουρίστες.

5 Ιουνίου 2023: παραλία Μπουρνώντας

Γίναμε παντού ρεζίλι, καθώς κυκλοφορούν φωτογραφίες από την άθλια κατάσταση της παραλίας στις Ροδιές, αλλά και αλλού, όπως σε Βαλοπούλα και Μπουρνώντα, όπου τα χόρτα έχουν μετατρέψει την ακτή σε ζούγκλα και τα αδέσποτα ζώα (σκύλοι και γάτες) αδειάζουν ανενόχλητα τους κάδους απορριμμάτων στο δρόμο.

Κι εδώ έχω βασικές απορίες: γιατί δεν κλείνουμε επιτέλους τα καπάκια των κάδων; Γιατί πάμε και ρίχνουμε τα σκουπίδια μας στους ήδη ξεχειλισμένους κάδους, από όπου είναι σίγουρο ότι θα πέσουν και θα βρεθούν στο έδαφος;

Εξίσου αποκαρδιωτική είναι και η κατάσταση στα μανάβικα, στα supermarkets και όπου αλλού συνεχίζουν ακάθεκτα να διαθέτουν νάιλον σακούλες, ενώ όλα τα προϊόντα είναι συσκευασμένα σε πλαστικές – μη ανακυκλώσιμες – συσκευασίες.

5 Ιουνίου 2023: παραλία Μπουρνώντας

Τι ποσοστό πλαστικών μπορεί να ανακυκλωθεί;

Μόνο το 9% του πλαστικού παγκοσμίως ανακυκλώνεται (στην πράξη), ενώ μεγάλο μέρος του πλαστικού που χρησιμοποιείται δεν μπορεί να ανακυκλωθεί καθόλου. Τα σημερινά συστήματα ανακύκλωσης δεν είναι ικανά να ανακυκλώσουν τον τεράστιο όγκο πλαστικού που παράγεται και το 46% του συνόλου των πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές.

Τόσο πολύ βλάπτει το πλαστικό;

Η ρύπανση από πλαστικά μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην άγρια ​​ζωή, ενώ βλάπτει τα οικοσυστήματα, την οικονομία, το κλίμα και την ανθρώπινη υγεία. Η παραγωγή πλαστικού προκάλεσε το 3,4% των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου το 2019. Η πλαστική ρύπανση – με τη μορφή μικροπλαστικών – μπορεί επίσης να εισέλθει στο σώμα μας μέσω εισπνοής και ν’ απορροφηθεί από το δέρμα μας, να συσσωρευτεί σε όργανα, (συμπεριλαμβανομένου του πλακούντα) οδηγώντας σε σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία. Φανταστείτε ότι, ποσότητα μικροπλαστικών απελευθερώνεται με κάθε πλύση συνθετικών ρούχων στο πλυντήριο!

Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά λύνουν το πρόβλημα;

Ορισμένα από τα πλαστικά που φέρουν την ένδειξη «βιοδιασπώμενο» απαιτούν θερμοκρασίες 50°C για να διασπαστούν, συνθήκες που δεν είναι τόσο συχνές στη φύση. Το βιοδιασπώμενο πλαστικό πρέπει επίσης να διαχωρίζεται από το μη βιοδιασπώμενο για να διευκολύνεται η διαδικασία ανακύκλωσης. Οι ανεπαρκείς υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων και ο εσφαλμένος διαχωρισμός τους από τους καταναλωτές καθιστούν αυτή τη διαδικασία πολύ περίπλοκη και συχνά ανεπιτυχή…

Όλοι ρυπαίνουν με πλαστικά!

Περίπου το 36% του συνόλου του πλαστικού που παράγεται παγκοσμίως χρησιμοποιείται για συσκευασία. Κάθε τομέας όμως συμβάλλει στην κρίση της ρύπανσης από πλαστικά. Για παράδειγμα, περισσότεροι από 45.000 τόνοι πλαστικού εισέρχονται στον ωκεανό κάθε χρόνο μόνο από βιομηχανικό εξοπλισμό αλιείας, ενώ περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών προϊόντων χρησιμοποιούνται σε γεωργικό – αγροτικό τομέα, κάθε χρόνο!

Ακόμη, η βιομηχανία πλαστικών είναι σήμερα υπεύθυνη για το 6% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.

Τι περιμένουμε για να δράσουμε;;;

 

Το φετινό hashtag της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος ήταν το #BeatPlasticPollution

Με πληροφορίες από: World Environment Day

You May Also Like