Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γιάννης Σκαρίμπας που συνδέθηκε άρρηκτα με τη Χαλκίδα

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Σαν σήμερα, στις 28 Σεπτεμβρίου 1893, γεννήθηκε ο Γιάννης Σκαρίμπας, ο ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας, που αγάπησε τη Χαλκίδα και συνδέθηκε άρρηκτα μαζί της.

Αν και δεν γεννήθηκε στην πόλη μας, εγκαταστάθηκε το 1915, παντρεύτηκε με την Ελένη Κεφαλινίτη και απέκτησαν πέντε παιδιά. Κι έτσι, η Χαλκίδα έγινε η μοιραία ονειρική πόλη του ποιητικού του σύμπαντος.

Έκτοτε έζησε και δημιούργησε εδώ, ταξίδεψε ελάχιστα, εμπνεύστηκε από τη Χαλκίδα, την ύμνησε στα έργα του, θέλησε μάλιστα να την προάγει σε κέντρο της περιφερειακής λογοτεχνίας, γιατί πίστευε ότι οι επαρχιώτες συγγραφείς αγνοούνται ή παραγκωνίζονται από τους Αθηναίους συναδέλφους τους.

Πέθανε στη Χαλκίδα το 1984 και ο τάφος του βρίσκεται στο λόφο του Καράμπαμπα, απέναντι από την είσοδο του κάστρου, από όπου ο Σκαρίμπας ατενίζει τα νερά του Ευρίπου.

Αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση για την ελληνική λογοτεχνία και ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της. Υπήρξε και βιβλιοκριτικός, αρθρογράφος και καραγκιοζοπαίχτης (δημιούργησε όλες τις φιγούρες του θεάτρου σκιών). Επρόκειτο για μία μοναδική, αυθεντική προσωπικότητα, που προκάλεσε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στα γράμματα, έστω κι αν αμφισβητήθηκε από πολλούς.

Αμέσως μετά το θάνατό του, οι συντοπίτες του, που τον γνώρισαν κι εκτίμησαν τη συνεισφορά του, ίδρυσαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φίλοι Γ. Σκαρίμπα» και το μουσείο Σκαρίμπα (Λυκόφρωνος 4), όπου στεγάζονται αντικείμενα της προσωπικής του ζωής, εκδόσεις των βιβλίων του, οι καραγκιοζοφιγούρες του και ό, τι έχει σχέση με τον ίδιο και το έργο του.

Πηγή φωτογραφίας: Facebook public group Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα

Μέρος του κειμένου που προηγήθηκε είναι αποσπάσματα από ένα όμορφο αφιέρωμα στο Γιάννη Σκαρίμπα, που θα βρείτε πλήρες εδώ, πατώντας το σύνδεσμο.

 

Θέλοντας κι εγώ να τον «πλησιάσω», να τον γνωρίσω καλύτερα μιας και είχα αποφασίσει να γράψω για εκείνον σήμερα, επισκέφθηκα τον τάφο του χθες το απόγευμα. Πήρα το γιο μου μαζί να του δείξω το σημείο και να πούμε δύο λόγια, μιας και το σχολείο όπου φοιτεί φέρει το όνομά του (9ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, Γιάννης Σκαρίμπας).

Η εικόνα του μνημείου είναι δυστυχώς αποκαρδιωτική. Πλήρης εγκατάλειψη, γεγονός που για ακόμη μία φορά αποδεικνύει περίτρανα την έλλειψη παιδείας που μας χαρακτηρίζει. Χόρτα και σκουπίδια ολόγυρα, σε ένα μνημείο που σίγουρα δεν τιμά τη μνήμη του και θα έπρεπε να μας κάνει να αισθανόμαστε ντροπή. Δεν ήξερα πως να δικαιολογήσω στο παιδί αυτή τη θλιβερή εικόνα.

Μία έρευνα σε sites τύπου trip advisor με κριτικές επισκεπτών για τη Χαλκίδα μας, θα σας πείσει ότι είναι πολλοί εκείνοι που έχουν παρατηρήσει την αδιαφορία μας. Δεν θα τα βάλω με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, αν κι έχει ευθύνες. Θα τα βάλω με όλους εμάς που μας ενδιαφέρει η βρωμιά να μην είναι μέσα στα σπίτια μας. Έξω από αυτά, δεν μας νοιάζει καθόλου. Κι επειδή εμείς είμαστε καθώς φαίνεται «χαμένη υπόθεση», τουλάχιστον ας μη μεγαλώσουμε τα παιδιά μας έτσι.

Και κάπως έτσι, ανάμεσα στους στίχους του Σκαρίμπα, τα σκουπίδια και τα ξερόχορτα, άφησα στην άκρη το έργο του και ξεκίνησα να μιλάω στο παιδί μου για τα βασικά: Σεβασμός και Καθαριότητα.

Με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφθούμε και το Μουσείο.

Να έχετε μια καθαρή μέρα φίλοι μου.

 

Επιπλέον πηγή, αρχείο της ΕΡΤ, βίντεο:

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ – archive.ert.gr

You May Also Like