Σε μια ηλιόλουστη γειτονιά κρύβεται το νόημα της κοινωνίας

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Είναι μήνες τώρα που σκέφτομαι να γράψω κάτι σχετικό με τη «γειτονιά». Για όλους αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους συμβιώνουμε στην ίδια πολυκατοικία, στον ίδιο δρόμο, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο. Για όλους εκείνους με τους οποίους μοιραζόμαστε την πρώτη «καλημέρα» ξεκινώντας το πρωί για τη δουλειά, που νοιάζονται για το σπίτι σου κι έχουν το νου τους όταν λείπεις, που είναι δίπλα όταν χρειαστείς βοήθεια.

Canto do sol ή αλλιώς «ηλιόλουστη γωνιά», Λισαβόνα, Μάιος 2022

Αυτή η γειτονιά, της οποίας τα παιδάκια μαζεύονται τα απογεύματα να παίξουν μπάλα στις πυλωτές και οι ηλικιωμένοι, κάθε καλοκαιρινό απόγευμα, αράζουν στις αυλές και στα μπαλκόνια τους, ποτίζουν τις γλάστρες και καταβρέχουν το δρόμο για δροσιά…

Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη για τη γειτονία στην οποία ανήκω με την οικογένειά μου κι επειδή κάποιες φορές τα λόγια είναι περιττά και η τέχνη αναλαμβάνει να περιγράψει καλύτερα τα συναισθήματα, θα σας μιλήσω για έναν τοίχο που αποτυπώνει με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο τη διαχρονικότητα, την ομορφιά και την αλληλεπίδραση μιας μικρής κοινωνίας, ουσιαστικά μιας γειτονιάς.

Ο τοίχος που είχε τη δική του ιστορία… κάπου στην Πορτογαλία:

Στη Rua das Lagares στη Mouraria της Λισαβόνας ανακάλυψα  το “Canto do Sol” ή «Sunny Corner» στα αγγλικά. Η «ηλιόλουστη γωνιά» είναι ένα πάνελ από πλακάκια τοποθετημένα σε έναν τοίχο της γειτονιάς αυτής και απεικονίζουν στιγμές από την καθημερινότητα της σύγχρονης μικρής κοινωνίας μαζί με εικόνες που τραβήχτηκαν πριν από 100 χρόνια! Η ιδέα για την εικαστική αυτή παρέμβαση ήταν της φωτογράφου Camilla Watson, η οποία επιθυμούσε να δείξει ότι όπου υπάρχει κοινωνία υπάρχει και ζωή και ότι πρέπει να εκτιμούμε την κοινωνία πάνω από όλα:

«The idea is to show that where there is community there is life, and that we must value community above all else.»

Η Camilla Watson, πηγή camillawatson.com

Τα τελευταία χρόνια οι μικρές κοινωνίες, οι γειτονιές, απειλούνται καθώς όλο και περισσότεροι ντόπιοι κάτοικοι καλούνται και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους για να μένουν οι τουρίστες. Για την Camilla Watson, το γεγονός αυτό της έδωσε ώθηση να δείξει στον κόσμο που διέρχεται από εκεί, ότι η γωνία αυτή ήταν μια γειτονιά, ότι ήταν πάντα μια ζωντανή κοινωνία και ότι πρέπει να την εκτιμούμε.

Canto do sol ή αλλιώς «ηλιόλουστη γωνιά», Λισαβόνα, Μάιος 2022

Οι πρώτες εικόνες τραβήχτηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα και είναι κατά κάποιο τρόπο διαχρονικές. Όλοι οι κάτοικοι αυτού του δρόμου συμμετείχαν στο project και ο τοίχος με τις φωτογραφίες εγκαινιάστηκε με μια μεγαλειώδη γιορτή και τη συμμετοχή όλων. Το πάνελ αποτελείται από 60 πλακίδια, οι εικόνες εκτυπώθηκαν σε σκοτεινό θάλαμο και στη συνέχεια περάστηκαν με ειδικό βερνίκι για να προστατεύονται από τον ήλιο και τη βροχή.

Canto do sol ή αλλιώς «ηλιόλουστη γωνιά», Λισαβόνα, Μάιος 2022

Μια τέτοια ηλιόλουστη γειτονιά έχω κι εγώ ως παιδική ανάμνηση βαθιά μέσα στην καρδιά μου και ως ενήλικη πια με τη δική μου οικογένεια, σε μια τέτοια φωτεινή γειτονιά ζω, με καλοσυνάτους ανθρώπους, και όλοι μαζί γράφουμε στους τοίχους, στις πυλωτές, στις αυλές, στο δρόμο και στις μπασκέτες, τη δική μας ιστορία…

Να έχετε μια υπέροχη ηλιόλουστη μέρα και να πείτε καλημέρα στους γείτονές σας!!! Σας φιλώ!

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *