Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα, οι κόκκινες, δροσερές, λαχταριστές φράουλες! Σήμερα θα σας προτείνω δύο βασικές συνταγές για φραουλένιες απολαύσεις, μία απλή, γρήγορη κι αγαπημένη και μία πιο ιδιαίτερη για όσους έχουν διάθεση εξερεύνησης νέων γεύσεων και πειραματισμού.
Τις επόμενες μέρες θα δούμε και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δημιουργίες μας για ένα υπέροχο πρωινό καλοκαιρινό γεύμα!
Μαρμελάδα φράουλα στα γρήγορα!
Υλικά – ποσότητες
600 γρ. φράουλες χωρίς κοτσάνι, πλυμένες καλά και κομμένες σε μικρές φέτες
200 γρ. ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική
2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
Σημαντικό: Βάλτε ένα πιατάκι στην κατάψυξη.
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη. Αφήνουμε μία ώρα περίπου, ανακατεύοντας τακτικά. Με αυτόν τον τρόπο η ζάχαρη θα λιώσει σιγά σιγά στην υγρασία της φράουλας και θα κοπιάσουμε λιγότερο στο μαγείρεμα.
Σε μέτρια φωτιά βάζουμε τώρα την κατσαρόλα μας και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε διαρκώς να πάρει βράση το μείγμα μας μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη (περίπου 2 λεπτά).
Μειώνουμε λίγο ακόμα τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε συνεχίζοντας το ανακάτεμα (με ξύλινη κουτάλα) μέχρι να μαλακώσουν οι φράουλες και ο χυμός να πήξει, περίπου 10-15 λεπτά. Ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται.
Για να δοκιμάσουμε, βγάζουμε το πιατάκι από την κατάψυξη. Βάζουμε επάνω ένα κουταλάκι του γλυκού του από το μείγμα μας και το αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Αν το υγρό πήξει και αποκτήσει υφή μαρμελάδας, η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Αν όχι, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Αποθηκεύουμε τη μαρμελάδα σε γυάλινα βάζα με καπάκι και αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται σκεπασμένη στο ψυγείο για 10 μέρες.
Κομπόστα φράουλα – ραβέντι
Υλικά – ποσότητες (για περίπου 700 ml κομπόστα)
750 γρ. μίσχοι ραβέντι κομμένοι σε χοντρά κομμάτια
50 γρ. ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική
225 γρ. φράουλες χωρίς κοτσάνι, πλυμένες καλά και κομμένες στη μέση.
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε σε 60 ml νερό το ραβέντι και τη ζάχαρη. Σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία βράζουμε για 10 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι το μείγμα ν’ αρχίσει να σιγοβράζει και το ραβέντι ν’ αρχίσει να βγάζει τους χυμούς του.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις φράουλες και σιγοβράζουμε το μείγμα για 10 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι το ραβέντι να γίνει αρκετά μαλακό όταν το πιέζουμε με πιρούνι. Ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε γυάλινα δοχεία με καπάκι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Η κομπόστα μας μπορεί να σκεπαστεί και να διατηρηθεί στο ψυγείο για 10 μέρες.
Αν η 2η συνταγή σας φάνηκε περίεργη, αν δεν γνωρίζετε τι είναι το ραβέντι και πως χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, μείνετε στην παρέα μας γιατί θα τ’ ανακαλύψετε όλα!!!