Η φράση «έχω πονοκέφαλο» είναι κατά κοινή ομολογία η πιο διαδεδομένη δικαιολογία των γυναικών όταν θέλουν να αποφύγουν το ταίρι τους και τις ερωτικές του διαθέσεις. Ωστόσο, το ίδιο το ανθρώπινο σώμα είναι αυτό που διαψεύδει την υπόσταση αυτής της δικαιολογίας. Κατά τη διάρκεια του σεξ αυξάνεται η έκκριση των ενδορφινών στον οργανισμό.
Οι ενδορφίνες είναι νευροπεπτίδια του οργανισμού που εκκρίνονται από την εγκεφαλική υπόφυση και τον υποθάλαμο δρώντας ως φυσικά παυσίπονα. Επιπλέον, αυτά τα νευροπεπτίδια αυξάνουν τη θετική διάθεση, προκαλούν ηρεμία και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης η οποία ευθύνεται για την εμφάνιση του στρες.
Με άλλα λόγια, η ερωτική επαφή έχει αντικαταθλιπτική, αγχολυτική και παυσίπονη δράση τόσο κατά του πονοκεφάλου όσο και γενικότερα των σωματικών πόνων.
Γι΄ αυτό την επόμενη φορά που θα έχετε πονοκέφαλο κορίτσια, ξανασκεφτείτε το…
Άννα Μπιλάλη