Σουφλέ με κολοκύθα και φινόκιο

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Για το φετινό Halloween πήραμε πολλές κολοκύθες και δεν τις σκαλίσαμε όλες! Μπήκαμε σε μια διαδικασία αναζήτησης συνταγών και τρόπων να τις μαγειρέψουμε λοιπόν κι έτσι προέκυψαν πολλές ιδέες που θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα και τις επόμενες μέρες!

Δεν είχα ξαναμαγειρέψει κολοκύθα και ομολογώ δυσκολεύτηκα λίγο στο τεμάχισμα και το καθάρισμα, γι’ αυτό θέλω από την αρχή να σας συμβουλέψω να προσέχετε με τα μαχαίρια! Μας άρεσε πολύ η ιδέα συνταγών με κολοκύθα για το χειμώνα και νομίζω μας έβαλε λίγο και στο χριστουγεννιάτικο mood που θα υποδεχτούμε σε λίγες μέρες κι επίσημα!

Πριν σας πω για το υπέροχο, πανεύκολο, πρωτότυπο και θρεπτικό σουφλέ, να σας πω να κρατάτε τους κολοκυθόσπορους κατά το καθάρισμα και να τους ψήνετε, πρόκειται για ένα σνακ «θρεπτική βόμβα»! Επίσης, το σουφλέ μπορεί να γίνει σε σκεύος πυρέξ ή σε ατομικά φορμάκια και να σερβιριστεί για ορεκτικό! Έτοιμοι;

Υλικά 

350 γρ. κολοκύθα και ½ φινόκιο σε κύβους

4 αυγά μεσαία και 2 ασπράδια ξεχωριστά

Μία κούπα τριμμένη παρμεζάνα

80 γρ. βούτυρο και 80 γρ. αλεύρι

400 ml φρέσκο γάλα

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε σε νερό και ζωμό κότας τους κύβους κολοκύθας και το φινόκιο για 5 λεπτά να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα κάνουμε πολτό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο (κρατώντας μία κουταλιά στην άκρη για το πυρέξ) και το αλεύρι ανακατεύοντας με αυγοδάρτη για 2 λεπτά, προσθέτουμε το γάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι το μίγμα μας να γίνει παχύρευστη κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας αλατοπίπερο και τα αυγά ένα – ένα. Έπειτα προσθέτουμε τον πολτό λαχανικών και την παρμεζάνα. Αναμιγνύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι χτυπήσουμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με λίγο αλάτι.

Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μίγμα ανακατεύοντας καλά και μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος που προηγουμένως έχουμε βουτυρώσει και πασπαλίσει με λίγη τριμμένη παρμεζάνα.

Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου και σερβίρουμε με έξτρα παρμεζάνα και πράσινη σαλάτα με κολοκυθόσπορους!

Εναλλακτικά, μοιράζετε το μίγμα σε ατομικές φόρμες (στα 2/3 της κάθε μιας).

Καλή όρεξη!

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *