Στα σχολεία της Χαλκίδας κατασκευάζουν χώρους υγιεινής για ΑΜΕΑ. Ναι δεν υπήρχαν.

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Κανονικά θα πρέπει να χειροκροτήσω.. να πω το μπράβο στη δήμαρχο της Χαλκίδας.. που προχώρησε μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ στην κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για άτομα με ειδικές ανάγκες.. σε 30 σχολικές μονάδες του δήμου.

Δεν μπορώ ωστόσο να πω το μπράβο.. καθόσον έχω την άποψη ότι τα σχολεία μας θα έπρεπε όλα.. και πρώτα από κάθε κτίριο.. να δίνουν πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους. Πες το για το παράδειγμα.. πες το για το δίδαγμα στους μαθητές.. πες το για τη σωστή εικόνα και νοοτροπία που πρέπει να περάσουν στη νέα γενιά.. όπως και να το πεις.. όπως και να το δεις.. τα σχολεία μας θα έπρεπε αυτονόητα να παρέχουν πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους.

Τα προβλήματα στις δημόσιες υποδομές είναι πολλά. Δυστυχώς.. έρχονται στο προσκήνιο πολλές φορές.. μετά από τραγωδίες.. μετά από δυστυχήματα. Η ανθρώπινη αμέλεια.. η αδιαφορία.. και η σύνδεση των έργων με πολιτικές σκοπιμότητες.. έχουν διαμορφώσει μια σχεδόν τριτοκοσμική κατάσταση στο ελληνικό δημόσιο. Υπεύθυνο είναι όλο το πολιτικό σύστημα.. και μέρος των ευθυνών βαραίνουν και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Γι αυτό.. ενώ αποδίδω τα εύσημα για την σύμβαση αυτή.. την οποία αναλύεται παρακάτω.. καταλογίζω ταυτόχρονα και τις διαχρονικές ευθύνες της δημάρχου για το γεγονός ότι και σε αυτόν τον τομέα.. βρισκόμαστε πολύ πίσω από τις πολιτισμένες δυτικές χώρες..

Η ανακοίνωση του δήμου:

Ράμπες και χώροι υγιεινής (WC) για ΑμεΑ σε 30 σχολικές μονάδες του Δήμου Χαλκιδέων.

Υπεγράφη σήμερα, Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, η σύμβαση για το έργο «Κατασκευή χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες», από τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και την ανάδοχο εταιρεία.

Το έργο, συμβατικού ποσού 296.047,44 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, αφορά στην κατασκευή – ανακατασκευή ραμπών, για την διευκόλυνση της πρόσβασης ΑμεΑ σε εισόδους και αύλειους χώρους των σχολικών κτιρίων, καθώς και στην πλήρη ανακαίνιση – νέα κατασκευή των WC AμεA, σε συνολικά 30 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και περιλαμβάνει:

1. Κατασκευή ραμπών ΑμεΑ από σκυρόδεμα, με κλίση βάσει προδιαγραφών και αυτοεπιπεδούμενου αντιολισθηρού δαπέδου για τη διευκόλυνση της πρόσβασης.

2. Κατασκευή και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων ασφαλείας.

3. Αποξήλωση κουφωμάτων, και τοποθέτηση νέων θυρών, βάσει προδιαγραφών ΑμεΑ.

4. Καθαίρεση εσωτερικής τοιχοποιίας για την κατασκευή και διαμόρφωση χώρων υγιεινής ΑμεΑ.

5. Καθαίρεση επιστρώσεων δαπέδων και τοποθέτηση αντιολισθηρών πλακιδίων.

6. Καθαίρεση επενδύσεων τοίχων και επένδυση με καινούργια πλακίδια.

7. Χρωματισμοί εσωτερικών – εξωτερικών επιφανειών.

8. Ανακατασκευή υδραυλικών & αποχετευτικών εσωτερικών εγκαταστάσεων χώρων υγιεινής ΑμεΑ, με αποξήλωση των παλιών.

9. Αντικατάσταση παλιών ρευματοδοτών και ρευματοληπτών (πρίζες) και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων και συστήματος εξαερισμού, όπου απαιτείται.

10. Προμήθεια και τοποθέτηση ειδών υγιεινής και χειρολαβών για ΑμεΑ., βάσει προδιαγραφών.

Η περαίωση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριών (3) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

#dimoschalkideon #chalkida #έργα #σχολεία

 

Φωτογραφίες: canva.com / facebook

You May Also Like