Γράφει η Πέννυ Αδάμου.
Φτάσαμε στην 25η Μαρτίου και τι περιμένουμε όλοι; Να φάμε μπακαλιάρο που έχει την τιμητική του.
Όμως επειδή μας αρέσει να πειραματιζόμαστε, ας δοκιμάσουμε μια σάλτσα σκορδαλιάς, διαφορετική από τις άλλες!
Αν είσαι από εκείνους που μαγειρεύουν σπίτι αυτές τις μέρες και περνούν σε οικογενειακά τραπέζια τη μέρα, τότε αυτή η συνταγή είναι για σένα!
Τι θα χρειαστείς;
Υλικά:
700γρ.-1 κιλό παστός μπακαλιάρος ή κατεψυγμένος (φιλέτο με δέρμα)
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. κρασί λευκό
1 κλωνάρι σέλινο
1/2 πράσο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο
5 πατάτες
3 κ.σ. ξύδι
1/2 φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 24 ώρες αν χρησιμοποιούμε παστό ή τον ξεπαγώνουμε στη συντήρηση του ψυγείου (σε τρυπητό) αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σέλινο, το πράσο και το κρεμμύδι και προσθέτουμε από πάνω του τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Προσθέτουμε το κρασί και νερό.
Καρυκεύουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ώσπου να χυλώσει ελαφρώς η σάλτσα.
Παίρνουμε 2,5 φλιτζάνια από το ζουμί για να το χρησιμοποιήσουμε για τη σκορδαλιά.
Βράζουμε τις πατάτες τις καθαρίζουμε και τις περνάμε από τον μύλο. Λιώνουμε τα σκόρδα στο γουδί.
Αναμειγνύουμε τον πουρέ πατάτας με τα σκόρδα, αλάτι, πιπέρι, το ξίδι, τον άνηθο και το ζουμί από το ψάρι, ώσπου να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα παχύρευστη.
Αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, περιχύνουμε το ψάρι με τη σκορδαλιά και κουνάμε δεξιά-αριστερά.
Σερβίρουμε με λεμονάκια, για να προσθέσει όποιος θέλει και χυμό λεμονιού.
Καλή όρεξη!