Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Η ασθενής πρόκειται για γυναίκα ηλικίας 38 ετών και νοσηλεύεται με ιογενή πνευμονία, ενώ όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της το τελευταίο 24ωρο απομονώνονται οικειοθελώς. Πέρα από τα μέτρα προστασίας που οφείλουμε όλοι να τηρούμε καλό είναι να γνωρίζουμε ορισμένες βασικές πληροφορίες για τον ιό.

Τι είναι οι κορωνοϊοί;

Οι κορωνοϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

Μπορώ να κολλήσω από το κατοικίδιο μου;

Όχι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια, όπως είναι οι γάτες και οι σκύλοι, μεταδίδουν τον ιό.


Πρέπει να φοράμε μάσκα;

Η χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, από μόνη της δεν αποτελεί πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προληπτικών μέτρων, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών κτλ. Η μάσκα συνιστάται σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;

Ο καινούργιος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

Μπορεί να μεταδοθεί από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα;

Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του νέου κορωνοίού είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Είναι ασφαλές να λαμβάνουμε δέματα από Κίνα ή άλλες περιοχές στις οποίες βρίσκεται σε έξαρση ο ιός;

Ναι, είναι ασφαλές. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, αυτού του είδους οι ιοί δεν επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα.

(Πηγή: ΕΟΔΥ)

Εύη

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *