Το συχνό πλέον φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και τρόποι προστασίας

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Καιρό τώρα σκέφτομαι να γράψω σχετικά με το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που πλήττει κάθε τόσο τη χώρα μας… Το τελευταίο περιστατικό, τη Μεγάλη Εβδομάδα, με ενόχλησε έντονα καθώς ένιωθα τη σκόνη στα μάτια και στο πρόσωπό μου και μου προκάλεσε πονοκέφαλο. Και καθώς δεν ανήκω σε ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα φαντάζομαι πόσο ενοχλητικό κι επικίνδυνο μπορεί να γίνει το φαινόμενο αυτό για ηλικιωμένους και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Συνήθως η ατμόσφαιρα καθαρίζει όταν φυσήξουν βόρειοι άνεμοι ή το φαινόμενο εκτονώνεται μέσω της γνωστής πλέον σε όλους μας λασποβροχής που βρωμίζει τ’ αυτοκίνητα, τις αυλές και τις βεράντες μας και για τους πολύ άτυχους… τα απλωμένα ρούχα τους!

Γιατί η αφρικανική σκόνη μας επισκέπτεται τόσο συχνά;

Η ταχεία ερημοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της κεντρικής και βόρειας Αφρικής έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει σε έκταση η έρημος Σαχάρα. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με μετεωρολογικές συνθήκες (όπως νότιοι άνεμοι), που ευνοούν τη μεταφορά της σκόνης, είναι οι βασικές αιτίες που το φαινόμενο αυτό μας επισκέπτεται τόσο συχνά.

Κίνδυνοι για την υγεία

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σκόνης, σημειώνονται μεγάλες υπερβάσεις των ορίων ασφαλείας στις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης επηρεάζουν την υγεία ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού και συνιστάται αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων και η προφύλαξή τους με χρήση μάσκας ή μαντηλιού στη μύτη και το στόμα, όταν βρίσκονται έξω. Ομάδες που θεωρούνται περισσότερο ευπαθείς είναι: έγκυες γυναίκες, άνθρωποι άνω των 65 ετών, καρδιοπαθείς, παιδιά και ενήλικες με άσθμα ή άλλες παθήσεις του αναπνευστικού.

Είναι νέο φαινόμενο;

Η μεταφορά σκόνης από τις ερημικές εκτάσεις της Αφρικής προς τη Μεσόγειο και την Ευρώπη είναι ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει το κλίμα της περιοχής με επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και τις οικονομικές δραστηριότητες. Το φαινόμενο είναι συχνότερο τις μεταβατικές περιόδους του έτους, άνοιξη και φθινόπωρο. Η Ελλάδα λόγω της γειτνίασής της με την Αφρική πλήττεται συχνά, ενώ η ποσότητα σκόνης που σηκώνεται ετησίως εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 150 ως 700 εκατομμύρια τόνους.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε
  • Χρήση μάσκας και συχνό πλύσιμο χεριών όταν βρισκόμαστε έξω, καλό πλύσιμο των ματιών, της μύτης και του προσώπου μας όταν επιστρέφουμε σπίτι. Αν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα ή έχουμε ευαισθησία στα μάτια, εμφανίσουμε βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό, ερχόμαστε σε επαφή με το γιατρό μας.
  • Περιορίζουμε τη σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.
  • Ενημερωνόμαστε μέσω των μετεωρολογικών προβλέψεων για το φαινόμενο αυτό και πότε βρίσκεται σε έξαρση στην περιοχή όπου δραστηριοποιούμαστε.
  • Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά μας.

Επιπλέον πληροφορίες θα βρείτε στο παρακάτω κατατοπιστικό βίντεο – παραγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του meteo.gr:

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *