Από την αρχαία Ελλάδα έως το Βυζάντιο, τα σύκα αποτελούσαν μια τροφή πολύτιμη και ένα φρούτο «γλύκισμα», αφού οι επιλογές προς τα γλυκά ήταν περιορισμένες. Το σύκο, φρέσκο ή ξερό ήταν μια διατροφική συνήθεια με τεράστια αξία και ενέργεια για την ανθρώπινη φύση από πολύ παλιά.
Σε πολλά χωριά της Ελλάδος οι συκιές είναι ένα δέντρο που κυριαρχεί , το ίδιο συμβαίνει και στα χωριά της Κύμης, όπου η παράδοση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα!
Εννοείται βέβαια, πως ως ένα παιδί που περνούσε όλο το καλοκαίρι του σε χωριό κοντά στην Κύμη ,έχω αναμνήσεις από την συγκομιδή μέχρι την αποξήρανση και την κατανάλωση των σύκων… και τολμώ να πω πως είναι η αδυναμία μου…
Οι συκιές έχουν ιδιαίτερη θέση στην ζωή των ντόπιων κατοίκων, οι οποίοι εκτός από την συγκομιδή του καρπού και την κατανάλωση του μετά το μάζεμα, τα αποξηραίνουν με παραδοσιακό τρόπο και τα μεταμορφώνουν σε ένα σνακ που μαγεύει τον ουρανίσκο και συχνά συνδυάζοντάς τα με καρύδια, σου δίνει ενέργεια για όλη την ημέρα!
Αν λοιπόν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμη ή αν δεν τα έχετε βάλει στο μενού σας, μια δοκιμή θα σας πείσει, άλλωστε οι αρχαίοι ήξεραν!
Λουκά Σταυρούλα