Συνταγή για τσουρεκάκια σπιτικά!

Γράφει η Πέννυ Αδάμου.

Ποιες μέρες φτιάχνετε τα Πασχαλινά σας γλυκά;

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που θυμάμαι από παιδί πως έφτιαχνε η γιαγιά μου τα γλυκά της. Μου έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη τόσο, που ούτε και εγώ αλλάζω αυτή τη συνήθεια κάθε χρόνο.

Τα τσουρέκια είναι αγαπημένο Πασχαλινό γλυκάκι και μας αξίζει να φτιάχνουμε σπιτικά, με δικά μας υλικά και φυσικά με τα χεράκια μας.

Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείτε;

Υλικά:

180 γρ. ζάχαρη

2 μέτρια δάκρια μαστίχας

2 γεμάτα κουταλάκια γλυκού μαχλέπι σε σκόνη

1/4 κουταλάκια γλυκού κάρδαμο

1/4 κ.γ αλάτι

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

200 ml γάλα

3 αυγά

630 γρ. αλεύρι για τσουρέκια

125 γρ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος αιγοπρόβειο

Εκτέλεση:

Από το προηγούμενο βράδυ χτυπάμε τα δάκρυα μαστίχας με λίγη από τη ζάχαρη στο μπλέντερ και μετά την ανακατεύουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη, το κακουλέ και το μαχλέπι και τα αφήνουμε σε μπολ σκεπασμένο για να αρωματιστεί η ζάχαρη.

Μπορούμε και να το κάνουμε την άλλη μέρα το πρωί πριν αρχίσουμε να βάζουμε τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή.

Βάζουμε όλα τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή εκτός από το λιωμένο βούτυρο. Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το γάλα χλιαρό, προσοχή όχι καυτό!

Βάζουμε μπροστά το πρόγραμμα για ζύμη. Μετά από ένα τέταρτο ανοίγουμε το καπάκι και κοιτάμε εάν όλα τα υλικά έχουν ανακατευτεί καλά. Αν ναι, ακυρώνουμε το πρόγραμμα της ζύμης και το βάζουμε από την αρχή. Αν όχι, το αφήνουμε λίγο ακόμα μέχρι να ακούσουμε ότι έχει σταματήσει να ζυμώνει.

Αφού βάλουμε το πρόγραμμα ζύμης από την αρχή προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο να είναι λιωμένο και ελάχιστα ζεστό. Αφήνουμε το πρόγραμμα μέχρι να ολοκληρωθεί για περίπου 1,5 ώρα. Και μετά αφήνουμε τη ζύμη μέσα στον αρτοπαρασκεαστή για άλλη μισή ώρα. Προσοχή μην ανοίξετε καθόλου το καπάκι γιατί η ζύμη θα πέσει.

Ανοίγουμε το καπάκι του αρτοπαρασκευαστή. Η ζύμη θα έχει φουσκώσει μέχρι πάνω! Με καλά βουτυρωμένα χέρια βγάζουμε τη ζύμη και την βάζουμε πάνω σε πάγκο εργασίας ή στο τραπέζι.

Βουτυρώνουμε καλά τα χέρια και με απαλές κινήσεις από έξω προς τα μέσα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη στρογγυλή. Την αφήνουμε σκεπασμένη καλά στο τραπέζι για δέκα λεπτά.

Μετά από δέκα λεπτά κόβουμε τη ζύμη στα δύο και κάνουμε δύο μπάλες. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε για άλλα δέκα λεπτά.

Παίρνουμε τη μια μπάλα και αφήνουμε την άλλη σκεπασμένη. Με μαλακές κινήσεις αρχίζουμε να τη ζουπάμε για να απλώσει και την ανοίγουμε σιγά σιγά μέχρι να γίνει σαν μπαγκέτα. Την σκεπάζουμε και ανοίγουμε τη δεύτερη. Τη σκεπάζουμε.

Παίρνουμε την πρώτη μπαγκέτα και την ανοίγουμε λίγο. Τη χωρίζουμε σε τρία μέρη για να κάνουμε την πλεξούδα και τη σκεπάζουμε. Κάνουμε το ίδιο και με τη δεύτερη μπαγκέτα.

Ανοίγουμε τα τρία κομμάτια ώσπου να γίνουν τρείς λεπτές λωρίδες και τις πλέκουμε σε πλεξούδα.

Στη κάθε άκρη της πλεξούδας ενώνουμε τις τρεις άκρες, τις ανοίγουμε λίγο και τις διπλώνουμε από την κάτω μεριά του τσουρεκιού.

Βάζουμε το τσουρέκι μας σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα και το σκεπάζουμε.

Πλάθουμε με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο τσουρέκι.

Βάζουμε και τα δύο τσουρέκια σε φούρνο που τον έχουμε θερμάνει στη χαμηλότερη θερμοκρασία για κάποια δευτερόλεπτα ίσα ίσα να είναι ελάχιστα ζεστός και τα αφήνουμε για μισή με μία ώρα μέχρι να φουσκώσουν.

Όταν φουσκώσουν τα βγάζουμε από το φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 160 βαθμούς με αντιστάσεις. Αυτό είναι το μυστικό για να κάνουν ίνες. Πρέπει να ψηθούν σιγά σιγά στους 160 βαθμούς στη μεσαία σχάρα.

Τα αλείφουμε με λίγο γάλα για να γυαλίσουν και από πάνω ρίχνουμε κομμένο αμύγδαλο.

Τα ψήνουμε για 25-35 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.

Είστε έτοιμες να κεράσετε τους δικούς σας ανθρώπους!

Καλό Πάσχα με υγεία!

 

You May Also Like