Τα δικά μας όμορφα «πόθεν έσχες»!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό με πιάνει ένα παράπονο.. Διαβάζω τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των ανθρώπων που βρίσκονται στα πράγματα και σκέφτομαι όλες εκείνες τις γυναίκες που κάνουν τόσες θυσίες για να ζήσουν εκείνες ή η οικογένειά τους αξιοπρεπώς.

Θυμάμαι τη μάνα μου που μας μεγάλωσε εμένα και τις αδερφές μου κάνοντας τόσες ώρες υπερωρίες κι αυτή και ο πατέρας μου.. Για να μας σπουδάσει.. για να μπορούμε να βάλουμε ένα δώρο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.. για να φύγουμε 5 μέρες σε ένα οικονομικό κατάλυμα για διακοπές.. Θυμάμαι αλλά και βλέπω και το σήμερα.. Βλέπω εμένα και όλες τις γνωστές μου.. Βλέπω.. τι μεγάλη υπέρβαση κάνουμε όλες για να κρατήσουμε το χαμόγελο στο πρόσωπό μας..

Λένε «ρόδα είναι και γυρίζει».. αλλά όχι για την Ελλάδα!

Διάβασα τα «πόθεν έσχες» σχεδόν όλων όσων έχουν σχέση με τα κοινά του τόπου μας.. Εκείνων που μιλούν για κοινωνικό κράτος.. για καλύτερες ημέρες.. για ελπίδα στα παιδιά μας.. Αυτό που κατάλαβα.. γι ακόμα μια φορά και να δω πότε θα το εμπεδώσω επιτέλους.. είναι ότι όλοι αυτοί οι έχοντες.. αβγατίζουν τον πλούτο τους και βρίσκονται σε μια κατάσταση πλήρους οικονομικής ασφάλειας.. Στην ουσία, διαθέτουν πολλά ακίνητα και επαρκείς καταθέσεις.. για να μη φτάσουν ποτέ στη δύσκολη φάση όλων των κοινών ανθρώπων.. και των γυναικών ειδικά που προανέφερα!

Ορισμένα «πόθεν έσχες» θυμίζουν κατακτήσεις στη Monopoly

Έχουν πάντως κι εκείνοι με το γεμάτο «πόθεν έσχες» τις δικές τους αγωνίες.. Τουλάχιστον 1 μήνα πριν την κάλπη.. η καρδιά τους χτυπά συνεχώς και δυνατά.. Εκείνοι έχουν 1 μήνα στα 3-4 χρόνια.. εμείς οι υπόλοιποι έχουμε κάθε μέρα.. Κρατάμε πάντως.. καθώς έχουμε μια αξιοπρέπεια! Μπορεί να στερούμαστε πολλά.. μπορεί να βιώνουμε την εργασιακή εκμετάλλευση.. μπορεί να αναγκαζόμαστε στα δικά μας παιδιά να πούμε τόσα όχι.. αλλά ακόμα χαμογελάμε..

Το δικό μας «πόθεν έσχες» είναι άδειο από πλούτη.. είναι γεμάτο όμως από ζωή. Είναι γεμάτο και από ανθρώπους που μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες αγωνίες.. τους ίδιους προβληματισμούς.. τα ίδια βάσανα που λέμε..

Αν με ρωτάτε αν τα ζηλεύω αυτά τα μεγάλα «πόθεν έσχες».. δεν μπορώ να πω ψέματα.. Σίγουρα θα ήθελα μια μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια.. Γι αυτό και λέω ότι δεν είναι μεμπτό να έχουν αυτά τα πρόσωπα τέτοια περιουσιακά στοιχεία.. Να μην παίζουν όμως και θέατρο ορισμένοι ότι νιώθουν την εργαζόμενη κοπέλα που παίρνει 500 ευρώ για να εργαστεί 10 ώρες την ημέρα.. χωρίς υπερβολή όμως!

Photos: Anthony Da Cruz, Mohammed Ayman and Joshua Hoehne (Unsplash)

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *