Το απόλυτο ιταλικό summer cocktail και 3 βασικές παραλλαγές

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Ένα καλοκαίρι, πάνε πάνω από 10 χρόνια, βρέθηκα στη Βερόνα, τη ρομαντική μεσαιωνική πόλη της Ιταλίας. Αποφεύγοντας την πολύ τουριστική περιοχή της Arena Di Verona, καθίσαμε σε μια άλλη πλατεία, την piazza dei Signori. Σε όλα τα μαγαζάκια γύρω μας, όλοι, μα όλοι, έπιναν ένα πορτοκαλί ζουμί σε μεγάλα κολονάτα ποτήρια του κρασιού. Ρωτήσαμε το σερβιτόρο και μας πρότεινε να δοκιμάσουμε κι εμείς το δημοφιλές στην Ιταλία, αλλά άγνωστο σε εμάς τότε, Aperol Spritz!

Και ήταν έρωτας με την πρώτη γουλιά…

Από τότε πίνουμε συχνά πυκνά τα «spritzάκια» μας, όπως τα λέμε. Μυήσαμε και πολλούς φίλους μας, οι οποίοι όταν μας επισκέπτονται λένε: «βάλε εκείνο το κόκκινο ποτό να πιούμε»!

Είναι πανεύκολο, έχει μόνο 3 συστατικά και αρέσει στους περισσότερους.

Η κλασική συνταγή «3-2-1»:

3 μεζούρες Prosecco

2 μεζούρες Aperol

1 μεζούρα σόδα

Πάγος και φέτες πορτοκαλιού για στόλισμα

Τι είναι το Aperol

Είναι ένα ιταλικό απεριτίφ φτιαγμένο από ραβέντι και άλλα βότανα ως κυρίαρχα συστατικά και αρώματα πορτοκαλιού που συμπληρώνουν το χαρακτήρα του. Έχει έντονο πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα και μια γεύση που ξεκινάει γλυκιά και καταλήγει σε πικρή επίγευση.

Τι είναι το Prosecco

Αφρώδης οίνος με καταγωγή τη βορειοανατολική Ιταλία και συγκεκριμένα την ενδοχώρα της Βενετίας.

Πώς προέκυψε το “Spritz”

Κατά την περίοδο της Αυστριακής κατοχής της Βενετίας, οι Αυστριακοί στρατιώτες θεωρούσαν πολύ δυνατό το κρασί της περιοχής για τα γούστα τους. Ζητούσαν λοιπόν στις ταβέρνες να τους ρίχνουν μέσα νερό και συγκεκριμένα sparkling. «Spritzen» έλεγαν στη γλώσσα τους οι Αυστριακοί (που σημαίνει «ψεκάζω») κι έτσι έμεινε η ονομασία λόγω της αραίωσης του κρασιού με σόδα.

Που σερβίρεται το Spritz και σε ποιες περιστάσεις

Σε ψηλό ποτήρι ή σε μεγάλο ποτήρι κρασιού κολονάτο 380-420ml.

Το Aperol spritz είναι πολύ δροσερό και ιδανικό για ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα ή μια βραδιά με φίλους. Επειδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (περίπου 11%), μπορείτε επίσης να συνοδεύσετε με αυτό το brunch σας. Στην Ιταλία το προτιμούν πριν το φαγητό, σαν απεριτίφ, και μετά, για τη χώνεψη.

Θερμίδες

Περίπου 150 – 200 θερμίδες ανά κοκτέιλ

Did you know?

Το Aperol Spritz έγινε ευρέως δημοφιλές εκτός Ιταλίας, πρόσφατα, γύρω στο 2018 και κέρδισε την 9η θέση παγκοσμίως το 2019 ως bestselling cocktail, από τον ιστότοπο Drinks International.

Άλλες δύο παραλλαγές εκτός της κλασικής συνταγής:

  1. Αν θέλετε να αναδείξετε περισσότερο το χαρακτήρα του Aperol αλλάζετε τις αναλογίες σε 3-3-1, δηλαδή, 3 μεζούρες Aperol, 3 μεζούρες Prosecco και 1 μεζούρα σόδα.
  2. Αν σας αρέσουν οι πιο γλυκές γεύσεις, χρησιμοποιήστε την κλασική αναλογία 3-2-1, αλλά αντικαταστήστε το Prosecco με Moscato d’asti (αρκεί να μην υπάρχει Ιταλός στην παρέα σας γιατί θα φάτε ξύλο!)

    Απολαμβάνοντας ένα Aperol Spritz στο Πόρτο Μπούφαλο!

Έξτρα tips για να ξεπεράσετε τους Bartenders!

  • Βάλτε τον πάγο μετά το Prosecco για να διατηρήσετε περισσότερα bubbles.
  • Tο Aperol spritz πρέπει να σερβίρεται αμέσως, καθώς έχει πολύ πάγο που, όσο λιώνει, αραιώνει το ποτό αλλοιώνοντας τη γεύση.
  • Διατηρήστε όλα τα συστατικά στο ψυγείο ώστε το ποτό να παραμείνει κρύο για περισσότερο χρόνο και ο πάγος να μη λιώσει γρήγορα και αραιώσει το cocktail σας.

 

Με πληροφορίες από wikipedia, www.thehungrybites.com

Φωτογραφίες από pixabay και προσωπικό αρχείο

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *