Ταυτιστήκατε κι εσείς με τη νέα ταινία του Netflix, “Don’t look up”;

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Γιατί τέτοιος χαμός για τη νέα ταινία του Netflix “Don’ t look up”;; Την είδατε;

Εγώ την είδα και έχω να πω ότι δικαίως νιώθουμε τέτοια ταύτιση με τα γεγονότα που διαδραματίζονται. Είναι πραγματικά τόσο εύστοχη η σάτιρα και το σενάριο, που αποκλείεται να μην απολαύσει κάποιος την ταινία, να μη γελάσει και να μην καθρεφτίσει τον ίδιο του τον εαυτό και ανθρώπους που γνωρίζει, στους χαρακτήρες που υποδύονται οι ηθοποιοί.

Αν την έχετε ήδη δει, μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε το παρόν άρθρο, αν όμως δεν την έχετε δει ακόμη και θέλετε να δείτε, οφείλω να σας ενημερώσω ότι ακολουθούν spoilers και προσωπικές απόψεις!

Η πλοκή συνοψίζεται στα εξής:

Ένας κομήτης κατευθύνεται προς τη γη και την απειλεί με μαζικό αφανισμό. Ο διαθέσιμος χρόνος αντίδρασης της ανθρωπότητας μπροστά την επικείμενη – σίγουρη – καταστροφή είναι περίπου 6 μήνες. Επιστήμονες και διαστημικοί οργανισμοί σπεύδουν να ενημερώσουν την πολιτική ηγεσία, η παράνοια και ο παραλογισμός επικρατούν, θεωρίες συνομωσίας κατακλύζουν τα social media. Το ενδιαφέρον του κόσμου μονοπωλούν τα πολιτικά σκάνδαλα και η ερωτική ζωή των celebrities, τα διεφθαρμένα ΜΜΕ θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό της τηλεθέασης και η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας (που ασκεί στην ουσία την εξουσία) αποφασίζει να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο του κομήτη για να γίνει ακόμα πλουσιότερος.

Η ταινία είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Αν και γράφτηκε με σκοπό να σατιρίσει την Κυβέρνηση Τραμπ και τα ΜΜΕ για την αδιαφορία τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή, πολλοί έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν ως μια αλληγορία για τον πρώην Πρόεδρο και τη στάση του απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας. Ωστόσο, σίγουρα θα βρείτε πολλές ομοιότητες με την πραγματικότητα και οι μη Αμερικανοί πολίτες!

Κατά την άποψή μου, η ταινία πρέπει να μας προβληματίσει σχετικά με το που δείχνουμε εμπιστοσύνη. Παρόλα αυτά τονίζει (με τις υπερβολές και το καυστικό χιούμορ) πόσο εύκολα υποκύπτουμε σε μικροπολιτικά παιχνίδια, χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη, διχαζόμαστε και αναλωνόμαστε σε ανούσιες ενέργειες και δεν αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο μέχρι να είναι πολύ πολύ αργά!

Το σενάριο, η παραγωγή και η σκηνοθεσία είναι του Adam McKay. Ανάμεσα στο δημοφιλές cast θα απολαύσετε τους: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Cate Blanchett, Meryl Streep.

 

Φωτογραφία έναρξης από Netflix

 

You May Also Like