Τελικά μήπως πληρώνουμε ακριβά το PCR και το Rapid test;

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Μπορεί να γιορτάζω σήμερα αλλά δεν θα είμαι καλούλα.. Γίνεται συζήτηση τόσο καιρό γιατί να είναι τόσο ακριβά τα PCR τεστ αλλά και σε ορισμένα φαρμακεία τα Rapid. Μάλιστα.. ίσως να πληρώνουμε και τα περισσότερα σε όλη την Ευρώπη για να ελεγχτούμε..

Στη χώρα μας το PCR τεστ είχε τιμή από 60 και πάνω ενώ το rapid είχε περί τα 10 ευρώ.. ενώ το βρίσκουμε και 5-6 ευρώ σε κάποια φαρμακεία.. μιας και λειτούργησε ο ανταγωνισμός. Στην Κύπρο το PCR τεστ έχει 15 ευρώ.. τιμή που διαπραγματεύτηκε το κράτος και κάνει ήδη στα αεροδρόμια της χώρας.. αλλά και τιμή που βρίσκει εύκολα κάποιος πολίτης σε ιδιωτικό κέντρο.

Στην Ελλάδα έπρεπε να μπει πλαφόν από καιρό.. Μετά από 2 χρόνια ξύπνησε το κράτος μας και επέβαλε πλαφόν στο PCR τεστ τα 47 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι πάλι μεγάλο για μια μέση οικογένεια.. αλλά το ζήτημα είναι ότι ούτε το κράτος φαίνεται να το σηκώνει.. και προτιμά να προωθήσει το Rapid τεστ. Είναι βέβαια κατανοητό ότι η αξιοπιστία του Rapid τεστ δεν είναι σε καμιά περίπτωση η ίδια με του PCR.

Έχουμε παραδείγματα φίλων.. συναδέρφων.. που έκαναν το self – βγήκε αρνητικό.. έκαναν rapid – βγήκε αρνητικό.. έκαναν και δεύτερο rapid – βγήκε αρνητικό.. και τελικά έκαναν PCR και βγήκε θετικό.. Ξόδεψαν δηλαδή κοντά στο κατοστάρικο για να έχουν ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.. Φυσικά όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα κάνουν ένα Rapid και τον Σταυρό τους..

Και περνάμε τώρα στο προκείμενο.. Γιατί τα δικά μας τα τεστ είναι ακριβά; Ή να το πάρω αλλιώς.. γιατί των άλλων είναι φτηνά; Στην Κύπρο που είναι μια ακριβή χώρα.. τα τεστ ελέγχου για τον Covid είναι προσιτά για κάθε τσέπη.. Την απάντηση την έδωσε ο υπουργός της ανάπτυξής μας.. Είπε ότι αυτά τα PCR τεστ της Κύπρου είναι Κινέζικα..

Αυτή η δήλωση προσέβαλε τους αδερφούς μας στην Κύπρο και προκάλεσε αντιδράσεις.. Η περίπτωση έφτασε να απασχολεί και την προεδρία της Κυπριακής δημοκρατίας καθόσον αμφισβήτησε ευθέως το κύρος του κυπριακού κράτους.

Case study πολιτικής ανευθυνότητας και γελοιότητας.. Αυτήν τη φράση χρησιμοποίησε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.. η βουλευτής της Κύπρου η οποία ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη περί κινέζικων PCR τεστ στην Κύπρο.. Να ένας ωραίος τρόπος να πεις κάποιον ότι είναι γραφικός!

Η βουλευτής της Κύπρου Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Στην ουσία σχολίασε ότι η περίπτωση του Αδώνιδος είναι μοναδική και χρήζει μεμονωμένης μελέτης.. Το πρόβλημα είναι ότι η διαπίστωση της κυρίας Χαραλαμπίδου δεν κοστίζει κάτι για την ίδια.. αλλά για τους Ελλαδίτες κοστίζει από το υστέρημα.. ίσως και πληρώνεται πολλές φορές και με την ίδια τη ζωή..

Δυστυχώς ορισμένοι πλούτισαν πάνω στην αγωνία του κόσμου.. Το κράτος που πρέπει να προστατεύει τους πολίτες.. τους σκέφτηκε δυο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας. Στην αρχή μας έβαλε να αγοράσουμε γάντια και αντισηπτικά.. Μετά μάσκες.. Μετά τεστ και μάσκες.. Όλα αυτά κοστίζουν ξέρετε.. Θα έπρεπε να είχαν βάλει εδώ και δυο χρόνια πλαφόν.. και μάλιστα να αναζητήσουν πολύ χαμηλές τιμές.. Τιμές για όλους και όχι μόνο για τους πλούσιους..

Ξέρω ότι είσαστε θυμωμένοι.. Παρά ταύτα θα πρέπει να προσέχετε τους εαυτούς σας.. Κι αν δεν μπορείτε να δώσετε 47 ευρώ για PCR.. κι αν δεν μπορείτε να δώσετε 8-10 ευρώ για Rapid.. κι αν δεν μπορείτε να δώσετε χρήματα για τη μάσκα υψηλής προστασίας.. ξέρω ότι θα βρείτε τον τρόπο να προσέχετε.. Θα το κάνετε γι αυτούς που αγαπάτε και σας αγαπούν..

 

Photos: Heather Morse, Önder Örtel and Mika Baumeister (Unsplash) / Facebook (Ειρήνη Χαραλαμπίδου)

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *