Τι μας διδάσκει ο Αίσωπος;

Γράφει η Σταυρούλα Λουκά.

Αν αγαπάτε τα παραμύθια… αν λατρεύετε τα «κρυφά» νοήματα των μύθων… είμαι σίγουρη, πως τα έργα του Αισώπου θα σας γοητεύσουν!

Ο Αίσωπος, αρχαίος μυθοποιός χρησιμοποιώντας τα ζώα κατάφερνε να περνά τα ισχυρότερα νοήματα για τη ζωή του ανθρώπου. Το καλό, το κακό, το δίκαιο, η πονηριά και άλλες έννοιες μεταφέρονταν στον κόσμο το ζώων και από εκεί φώτιζαν τις ζωές των ανθρώπων.

Ηθικά διδάγματα, απλά και κατανοητά απευθυνόμενα προς όλες τις ηλικιακές ομάδες… ηθικοπλαστικό περιεχόμενο. Η φύση κρατούσε πάντα την κοσμική ισορροπία!

Η δικαίωση και η αλήθεια έπαιρναν πάντα τον δρόμο προς τη νίκη! Η θεία δίκη δεν αργούσε ποτέ και όποιος έχει διαβάσει έστω και έναν κατανοεί τη γοητεία τους και τον πλούτο τους, μέσα στην απλότητά τους…. Πως αλλιώς θα διαιωνίζονταν τα υψηλά αυτά νοήματα… αν όχι απλά και κατανοητά; Αυτό βέβαια αποτελεί και τον λόγο, που συνεχίζουν να διδάσκουν μικρούς και μεγάλους, σπάζοντας τα δεσμά του χρόνου!

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την πονηρή αλεπού; Τον γάτο με τα ποντίκια; Το λαγό με τη χελώνα; Το ελάφι; Το λιοντάρι με την αλεπού; Όλα τους καταλήγουν με ένα ηθικό δίδαγμα…

Η αλληγορία δίνει έμφαση σε κάθε συμπεριφορά, τονίζει τα νοήματα και κάνει απόλυτα  ενδιαφέρον ένα ανάγνωσμα…

Όσοι λοιπόν θεωρείτε πως τα παραμύθια είναι μόνο για παιδιά… επιλέξτε και διαβάστε έναν μύθο του Αισώπου… θα σας φανεί πιο επίκαιρος από ποτέ, γιατί τα σπουδαίο νοήματα δεν έχουν τοπικούς, χρονικούς ή κοινωνικούς περιορισμούς !

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *