Τι σχέση μπορεί να έχει το rave party με τον εθελοντισμό και την Ουκρανία;

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Στις 5 Δεκεμβρίου, σε όλο τον κόσμο, αναγνωρίζεται και γιορτάζεται η αξία των εθελοντών. Ενώ ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει ανθρωπιστικές προκλήσεις, εν μέσω πολέμων και κλιματικής αλλαγής, η ανάγκη για εθελοντές είναι τεράστια. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που συνεργάζονται για το κοινό καλό.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού 2022 (International Volunteer Day – IVD), η επίσημη ιστοσελίδα των Εθελοντών Ηνωμένων Εθνών, μοιράζεται μια ιστορία, ανάμεσα σε πολλές, με θέμα την αλληλεγγύη μέσω του εθελοντισμού – «Together, act now».

Τι είναι το κίνημα «repair rave» στην Ουκρανία;

Οι άνθρωποι μαζί σε… ρυθμούς rave*, όχι μόνο για να χορέψουν αυτή τη φορά, αλλά και για να καθαρίσουν τα συντρίμμια και να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση. Όλα με τη συνοδεία ενός DJ set. Αυτή είναι η ιστορία νεαρών ακτιβιστών που αγαπούν τη μουσική και κάθε Σαββατοκύριακο, από το καλοκαίρι 2022, σε μια ομάδα που ονομάζεται Repair Together, κατευθύνονται στο Κίεβο για να καθαρίσουν σπίτια και χωριά που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Παράλληλα, DJs συνοδεύουν την προσπάθεια, δίνοντας ρυθμό στις εργασίες.

Το Repair Together είναι μια ομάδα εθελοντών με διαφορετικά υπόβαθρα: μουσικοί, σχεδιαστές, DJs, που αποφάσισαν ν’ αφιερώσουν το χρόνο τους στις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τις καταστροφές στην Ουκρανία. Διοργανώνουν μουσικά πάρτι στις πληγείσες περιοχές για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους εθελοντές.

Η κύρια ιδέα πίσω από τα «repair raves» ξεκίνησε με έναν μικρό αριθμό 50 εθελοντών στην πρώτη τους εκδήλωση στην περιοχή Yahidne, τον Ιούλιο του 2022 και πλέον απαριθμεί εκατοντάδες εθελοντές που ταξιδεύουν ακόμη και από τις ΗΠΑ.

Έχουν περάσει περισσότερες από 270 ημέρες επιθέσεων από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ τον περασμένο Αύγουστο, εκτιμήσεις έδειξαν πάνω από 100.000 κατεστραμμένα Ουκρανικά σπίτια, αλλά και πάνω από 700 σημαντικά πολιτιστικά κέντρα και 20 συλλόγους νέων να έχουν πλέον ερειπωθεί.

Οι έφηβοι και οι νεαροί που συμμετείχαν σε τέτοιους συλλόγους και δράσεις, συρρέουν τώρα, εθελοντικά, για να καθαρίσουν τα ερείπια και να επισκευάσουν υποδομές, χορεύοντας παράλληλα στους ρυθμούς των αγαπημένων τους DJs.

*rave: Για όσους δεν γνωρίζουν τον όρο (είναι ίσως πολύ μικροί), το rave party είναι ένα χορευτικό πάρτι (συχνά δωρεάν, μερικές φορές όχι κι εντελώς νόμιμο…), όπου οι DJs παίζουν ηλεκτρονική μουσική (κυρίως techno) σε άτομα που χορεύουν όλοι μαζί – και πολύ έντονα.

You May Also Like