Είναι διάκριση, δικαίωση ή εμπαιγμός η πρώτη συμμετοχή γυναικών διαιτητών σε μουντιάλ;

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

«Η Στεφανί Φραπάρ γράφει ιστορία» γράφουν πολλά ΜΜΕ.. αφότου η 38χρονη Γαλλίδα ορίστηκε να σφυρίξει αγώνα του μουντιάλ στο Κατάρ. Η Φραπάρ θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα διευθύνει αγώνα Μουντιάλ ανδρών και θα πλαισιωθεί μάλιστα από δυο άλλες γυναίκες.. καθώς βοηθοί της θα είναι η Σαλίμα Μουκανσάγκα από τη Ρουάντα και η Γιοσίμι Ιαμάστα από την Ιαπωνία. Η γυναικεία παρουσία στο διαιτητικό κομμάτι δεν σταματά εκεί.. καθώς οι Νέουζα Μπακ από τη Βραζιλία.. Κάρεν Ντρίας Μεδίνα από το Μεξικό και Κάθριν Νέσμπιτ από τις ΗΠΑ.. έχουν οριστεί ως βοηθοί διαιτητές. 6 γυναίκες στους συνολικά 129 ρέφερι..

Καταρχάς δεν τίθεται θέμα για φεμινιστικού τύπου αξιώσεις.. καθόσον το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που είναι διαδεδομένο και κερδίζει περισσότερο το αντρικό κοινό. Συνεπώς.. θα βρούμε πολύ περισσότερους ποδοσφαιριστές.. αλλά και πολύ περισσότερους διαιτητές άντρες.. απ’ ότι γυναίκες. Άρα πρωτίστως αποτελεί διάκριση για τις 6 γυναίκες που θεωρήθηκαν – αν όντως θεωρήθηκαν – πιο ικανές από άντρες συναδέλφους τους.

Είναι διάκριση.. είναι όμως και δικαίωση.. μιας και οι γυναίκες φωνάζουν τόσο καιρό για την προώθηση του γυναικείου ποδοσφαίρου. Ο ισχυρισμός ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι κλάσεις πιο κάτω.. είναι σωστός. Όμως είναι σωστός γιατί δεν διατίθενται πόροι οικονομικοί και διαφημιστικοί στο να ανέβει επίπεδα το γυναικείο ποδόσφαιρο. Επομένως.. όταν γράφεται ιστορία όπως τώρα που έχουμε την πρώτη συμμετοχή γυναικών διαιτητών σε μουντιάλ.. τότε επέρχεται και η δικαίωση στις φωνές των γυναικών για περαιτέρω ανάδειξη του αθλήματος!

Συναφώς.. είναι και ανάδειξη.. και δικαίωση. Μήπως ωστόσο είναι και εμπαιγμός όσον αφορά στα δικαιώματα – γενικά – των γυναικών; Μήπως είναι ένα πολιτικό τρικ των Καταριανών για να δείξουν ότι σέβονται τις γυναίκες και ότι τις υπολογίζουν ως ίσες;

Αν και τα δικαιώματα των γυναικών έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στο Κατάρ.. σε σχέση και με τα άλλα Αραβικά κράτη.. οι άνδρες εξακολουθούν να κυριαρχούν στον κόσμο της πολιτικής και της οικονομικής ζωής. Με το Ισλάμ να ενθαρρύνει τη γυναικεία σεμνότητα.. οι γυναίκες του Κατάρ φορούν συνήθως μαντίλα και φαρδύ μανδύα που είναι γνωστή ως αμπάγια.

Το σύνταγμα του Κατάρ κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ των πολιτών. Ωστόσο.. το νομικό σύστημα του Κατάρ κάνει διακρίσεις σε βάρος των γυναικών όσον αφορά την ελευθερία κινήσεών τους και τα ζητήματα γάμου.. επιμέλειας παιδιών και κληρονομιάς. Για παράδειγμα.. οι γυναίκες μπορούν να κληρονομήσουν μια περιουσία.. αλλά οι κόρες λαμβάνουν τα μισά από τους γιους. Οι άνδρες μπορούν εύκολα να χωρίσουν τις γυναίκες τους.. ενώ οι γυναίκες πρέπει να προσφύγουν στα δικαστήρια και μάλιστα σε ελάχιστες περιπτώσεις αποδεκτών λόγων. Οι άνδρες μπορούν να παντρευτούν έως και τέσσερις συζύγους χωρίς πρόβλημα.. ενώ οι γυναίκες πρέπει να λάβουν έγκριση από έναν άνδρα κηδεμόνα για να παντρευτούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι ανύπαντρες γυναίκες από το Κατάρ κάτω των 30 ετών.. δεν μπορούν να κάνουν check in σε ξενοδοχεία. Οι ανύπαντρες γυναίκες που μένουν έγκυες αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη για εξωσυζυγικό σεξ. Τέλος.. δεν υφίσταται κάποιο κρατικό γραφείο αφιερωμένο στα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι γεγονός φίλες ότι.. στο Κατάρ δεν σέβονται ούτε τις γυναίκες.. ούτε γενικά τους χαμηλότερα ταξικά ανθρώπους. Η χώρα που δολοφόνησε 6.500 μετανάστες εργάτες και δεν δίνει λόγο γι αυτό.. που τους δολοφόνησε στα έργα για το «ματωμένο» μουντιάλ.. αυτή η χώρα μας εμπαίζει όταν προβάλλει την πρωτιά σε παρουσία των γυναικών στη διαιτησία ενός αγώνα..

Εσείς με πιο μάτι βλέπετε την παρουσία των γυναικών διαιτητών στο μουντιάλ του Κατάρ;

You May Also Like