Τρελαμένη εγώ με Αργεντινή και με Λιονέλ Αντρές Μέσι Κουτσιτίνι; Ναι είμαι!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Καταρχάς να πω ότι το όνομα οροσειρά του τίτλου αφορά στον γνωστό ποδοσφαιριστή της Αργεντινής και της Μπαρτσελόνα.. τον Λίο Μέσι! Νομίζω ότι οι άντρες όλοι είναι τρελαμένοι με το μουντιάλ και οι περισσότεροι θέλουν να δουν τον Μέσι να σηκώνει τον τίτλο! Μένει να το δούμε αυτό.. αν δεν γίνει.. δεν θα μας χαλάσει και τις γιορτές! Βέβαια στην Αργεντινή.. μάλλον θα τους πιάσει κατάθλιψη αν η αγαπημένη τους ομάδα δεν σηκώσει την κούπα!

Κι αυτή η Αργεντινή.. τι όμορφη χώρα βρε παιδί μου! Η ονομασία της προέρχεται από το Λατινικό argentum.. που σημαίνει «ασήμι».. που με την σειρά του προέρχεται από το ελληνικό «άργυρος» που θα πει λευκός και λαμπερός. Κι εκεί εμείς ήμασταν οι νονοί!

Η Αργεντινή φημίζεται για το τάνγκο.. το μοσχαρίσιο κρέας.. τρώνε πολύ απ’ αυτό.. και φυσικά το ποδόσφαιρο! Ιδίως για το ποδόσφαιρο.. έχουν μεγάλη λατρεία.. τόση που ο Μαραντόνα να στέκεται ακριβώς δίπλα στην Παναγία και τον Πάπα.. σε τοιχογραφίες.. εικόνες.. αφίσες κτλ! Εξάλλου ο εκλιπών πια Ντιέγκο έχει χαραχτεί στην ποδοσφαιρική μνήμη και για το γκολ που έβαλε με το χέρι εναντίον της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986.. όπου τότε βγήκε η ιστορική φράση «το χέρι του Θεού»!

Οι τρελές ποδοσφαιρικές ικανότητες του Μαραντόνα ενέπνευσαν τόσο τους Αργεντινούς.. που δημιουργήθηκε μια εκκλησία και μια θρησκεία στο όνομά του. Η εκκλησία βρίσκεται στην πόλη Ροζάριο και άνοιξε το 1998 από μια μικρή ομάδα οπαδών του Μαραντόνα. Η θρησκεία δε έχει και τις δικές της 10 εντολές.. όπως ενδεικτικά «ονομάστε τον πρώτο σας γιο Ντιέγκο». Επίσης άλλο ένα χαρακτηριστικό της θεοποίησης του Μαραντόνα στην Αργεντινή.. ότι εκτός από το προ Χριστού και μετά Χριστόν.. οι ποδοσφαιρόφιλοι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά της μετά Μαραντόνα χρονιάς!

Ας αφήσω όμως τα ποδοσφαιρικά και να αναφερθώ σε άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Αργεντινή! Η Αργεντινή είναι η πρώτη χώρα που επέτρεψε τον ομοφυλοφιλικό γάμο. Επιπλέον.. έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πλαστικών επεμβάσεων σε γυναίκες στον κόσμο. Χωρίς να τα συνδυάσουμε.. ωστόσο λέγεται ότι το Μπουένος Άιρες έχει τους περισσότερους ψυχιάτρους και ψυχαναλυτές στον κόσμο.

Οι Αργεντινοί αγαπούν πολύ το σινεμά και το ραδιόφωνο. Είναι γεγονός ότι η πρώτη animation ταινία δημιουργήθηκε στην Αργεντινή όπως και οι πρώτες εκπομπές ραδιοφώνου ακούστηκαν εκεί.

Επίσης.. λατρεύουν μαθές να τρώνε τα αγαπημένα τους νιόκι.. μια συνήθεια που πιθανώς προέρχεται από τους Ιταλούς μετανάστες. Τα νιόκι είναι ντάμπλινγκς που φτιάχνονται από πατάτα.. αλεύρι και αλάτι.

Τέλος.. στην Αργεντινή φτιάχνουν πολύ καλό κρασί. Είναι η 6η παραγωγός χώρα στον κόσμο στον οίνο.. και μπορείτε να φανταστείτε το συνδυασμό κρασί με παραδοσιακό φαγητό μεμοσχάρι.. και μπάλα ή τάνγκο αναλόγως του προσωπικού γούστου!

Αχ.. η Αργεντινή είναι μαγεία!

 

Φωτογραφίες: Δημόσιες από Facebook / Unsplash (Nathana Rebouças, Preillumination SeTh, Gustavo Sánchez)

You May Also Like