Ύμνος μέσα στον πόλεμο το τραγούδι που εκπροσωπεί την Ουκρανία στην Eurovision!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

«Πάντα θα βρίσκω τον δρόμο για το σπίτι, ακόμα κι αν καταστραφούν όλοι οι δρόμοι».. τραγουδούν στη σκηνή στη Eurovision ο ράπερ Ολέχ Πσιουκ και η ορχήστρα Kalush.  Ένα τραγούδι που αφιερώνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία.. Ένα τραγούδι για τη μαμά Στεφανία.. για κάθε μαμά.. ίσως γραμμένο σ’ ένα πρόχειρο χαρτάκι μέσα από ένα καταφύγιο.. από ένα οχυρό!

Λέγεται ότι πιθανόν θα νικήσει στον διαγωνισμό.. όχι γιατί μελωδικά είναι το καλύτερο τραγούδι.. αλλά για το «ταξίδι» των στίχων! Το συγκρότημα έλαβε ειδική άδεια για να παρουσιαστεί στον ημιτελικό στο Τορίνο και διάβασα ότι στον τελικό δεν θα βγει στη σκηνή ζωντανά μιας και επέστρεψε στην πατρίδα του. Τα μέλη θα βγουν μέσα από καταφύγιο για να περάσουν το μήνυμα της ειρήνης.

Από τη δυτική Ουκρανία ο ράπερ Όλεχ Πσιουκ ηγείται μιας 20μελους ομάδας εθελοντών που διανέμει φάρμακα και βοηθάει τους ανθρώπους να γλυτώσουν από τον πόλεμο. Ένα από τα μέλη του συγκροτήματός του υπηρετεί στις μονάδες άμυνας στο πεδίο.. σε σημείο που οι μάχες μαίνονται και υπάρχουν καθημερινά απώλειες ζωής.

Η «Στεφανία» μπορεί να τιμηθεί από τους Ευρωπαίους πολίτες και να κερδίσει φέτος στον θεσμό. Παρ’ όλα αυτά.. όπως δήλωσε ένα μέλος στο Reuters.. «Δεν μπορώ να το χαρώ, καθώς ανησυχώ για τους αγαπημένους μου. Ο πόλεμος με χώρισε από τη σύντροφό μου. Εκείνη βρίσκεται 300 χιλιόμετρα μακριά από εμένα, είναι σε κάποιο καταφύγιο και κατασκευάζει βόμβες Μολότοφ στο πλαίσιο των αμυντικών προσπαθειών. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε, διότι είναι πολύ επικίνδυνο. Εκείνη βρίσκεται σε ένα καταφύγιο, ενώ εγώ είμαι εδώ και οι σειρήνες ηχούν συνεχώς».

Τα μέλη του συγκροτήματος έκαναν χωριστά πρόβες και συναντήθηκαν στο Λβιβ για να παίξουν το τραγούδι τους.. Για την παρουσία τους στον ημιτελικό έλαβαν ειδική άδεια.

Για τον ράπερ Ολέχ Πσιουκ.. η συμμετοχή του συγκροτήματός του στον διαγωνισμό αποτελεί μια ευκαιρία για αφύπνιση. «Εάν νομίζεις ότι δεν θα συμβεί αυτό στη χώρα σου, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Κι εμείς πιστεύαμε ότι δεν θα μας συμβεί. Για αυτό ακριβώς ας το σταματήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα», σημείωσε.  «Θέλουμε η ειρήνη να επικρατήσει εντέλει στην Ουκρανία».

Στο Euronews και στην Στεφανία ντε Μικέλε, όσον αφορά στη σημασία της Ουκρανικής αποστολής.. ο ράπερ σημείωσε ότι «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς γιατί καθώς εμείς περνάμε στον τελικό, η ουκρανική κουλτούρα βρίσκεται σε κίνδυνο, θανατώνεται, καταστρέφεται στην χώρα μας… αλλά είμαστε εδώ για να πούμε ότι είναι ζωντανή, μοναδική και ενδιαφέρουσα για την Ευρώπη. Έχουμε επικεντρωθεί στο να μεταφέρουμε το μήνυμά μας για τη μοναδικότητα και την ομορφιά της ουκρανικής κουλτούρας».

Με την ελπίδα ότι εάν η Ουκρανία φιλοξενήσει τη Eurovision του χρόνου.. θα είναι σε μια ενωμένη.. ξαναχτισμένη και ειρηνική Ουκρανία.. η «Στεφανία»

Στεφανία, μαμά μαμά Στεφανία

Το τοπίο ανθίζει αλλα αυτή γίνεται γκρίζα

Τραγούδησέ μου μητέρα ένα νανούρισμα

Θέλω να ακούσω τα όμορφά σου λόγια

Κουνούσε την κούνια μου, μου έδωσε ρυθμό και μάλλον και τη δύναμη της θέλησης, γιατί πάντα μου έδινε χωρίς να ζητάει

Μάλλον ήξερε πιο πολλά και απο τον Σολομώντα

Πάντα επιστρέφω σε εσένα μέσα απο σπασμένους δρόμους

Με αφήνει να κοιμηθώ, να κοιμηθώ, όταν έχει δυνατές καταιγίδες

Σηκώνει τα χέρια της σαν σφαίρες, όπως έκανε και η γιαγιά μου

Με ήξερε πολύ καλά, δε μπορούσα να την ξεγελάσω ακόμη και όταν ήταν κουρασμένη, κουνούσε την κούνια μου

Νάνι νάνι νάνι…

Στεφανία, μαμά μαμά Στεφανία

Το τοπίο ανθίζει αλλα αυτή γίνεται γκρίζα

Τραγούδησέ μου μητέρα ένα νανούρισμα

Θέλω να ακούσω τα όμορφά σου λόγια

Δε φοράω πάνες πιά αλλά μα, αλλά μα, αρκετά, ακόμη κι αν μεγάλωσα αρκετά ώστε να πληρώνω για πράγματα

Δεν είμαι μικρό παιδί άλλα ακόμη νευριάζει, περπατάω και με βρίζει

Είσαι ακόμη μικρή μαμά, είσαι στην κορυφή σου και αν δεν εκτιμήσω την προσοχή που μου δίνεις ακόμη και τώρα θα φτάσω σε αδιέξοδο

Φτάνω την κορυφή και σου τραγουδώ το τραγούδι μου με όλη την αγάπη μου

Νάνι νάνι νάνι…

Στεφανία, μαμά μαμά Στεφανία

Το τοπίο ανθίζει αλλα αυτή γίνεται γκρίζα

Τραγούδησέ μου μητέρα ένα νανούρισμα

Θέλω να ακούσω τα όμορφά σου λόγια

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *