Η Ισπανία αποδεικνύει στην πράξη το σεβασμό στις γυναίκες! Τι κάνουμε εμείς και τι υποτιμητικό συμβαίνει στην Τουρκία;

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Όλα ξεκίνησαν με τη βράβευση μιας καταξιωμένης 25χρονης ηθοποιού.. της Μελίς Σεζέν. Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Μανώλης Κωστίδης.. η Ζεζέν πριν από κάποιες μέρες εμφανίστηκε σε γκαλά με ένα φόρεμα το οποίο είχε ένα εντυπωσιακό και αποκαλυπτικό ντεκολτέ.

Ωστόσο.. μέλος κόμματος της κυβερνητικής συμμαχίας δεν έμεινε ευχαριστημένος με το ντεκολτέ της ηθοποιού και το σχολίασε λέγοντας ότι «το συγκεκριμένο ντεκολτέ είναι ποινικό αδίκημα.. και μάλιστα τόνισε το αυτεπάγγελτο. Διότι όπως είπε.. «το ντεκολτέ είναι βαθύ, φαίνεται το στήθος και το δείχνει μέσα στην κοινωνία».

Τότε που σόκαρε την Τουρκία το μπούστο της Όλγας Κεφαλογιάννη

Αυτά όπως καταλάβατε.. γίνονται στην Τουρκία.. η οποία παρεμπιπτόντως.. διαμηνύει ότι η θέση της είναι στην Ευρώπη. Ευτυχώς.. εδώ στην Ελλάδα έχουν ξεπεραστεί προ πολλού αυτά. Ο σεβασμός στο γυναικείο φύλο είναι νόμος για τη χώρα μας.. αν και παρατηρώντας αποσβολωμένη όλα αυτά με τις γυναικοκτονίες και τους βιασμούς γυναικών.. ο σεβασμός στη γυναίκα φαίνεται να είναι κάπως προσχηματικός!

Θα μου πείτε.. τι να σου κάνει και το κράτος; Το κράτος; Από το κράτος ξεκινά η αλλαγή συνείδησης.. Από εκεί αλλάζει η νοοτροπία.. εκεί.. στο κράτος.. στεγάζεται η ουσία της προστασίας.. που δεν είναι άλλη.. από την ανάγκη της προστασίας της φύσης της γυναίκας!

Στην Ισπανία.. η προοδευτική κυβέρνηση (μίξη σοσιαλιστών και αριστερών Podemos) αποδεικνύει εμπράκτως το πώς σέβονται οι κυβερνήσεις τις γυναίκες. Αποφάσεις σταθμός αναμένεται να ψηφιστούν.. σίγουρα θα ψηφιστούν και γι αυτό σας το μεταδίδω ως πληροφορία!

Περιφραστικά.. ο νόμος θα μεριμνά για τα εξής: Οι νεαρές γυναίκες από 16 ετών θα μπορούν να κάνουν έκτρωση χωρίς την άδεια των γονιών τους.. οι επώδυνες εμμηνόρροιες (περίοδοι) και οι οικειοθελείς διακοπές της εγκυμοσύνης θα έχουν άδεια εργασίας τριών ημερών που μπορεί να παραταθεί σε πέντε.. θα υπάρχει προγεννητική άδεια μετ’ αποδοχών από την εβδομάδα 36.. τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία – πανεπιστήμια) θα πρέπει να προσφέρουν δωρεάν τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την έμμηνο ρύση (σερβιέτες – ταμπόν).. τα αντισυλληπτικά χάπια και το χάπι της επόμενης ημέρας θα είναι συνταγογραφούμενα και τέλος.. εξετάζει την κατάργηση του ΦΠΑ για συγκεκριμένα είδη γυναικείας υγιεινής!

Αυτά είναι μερικά από τα θετικά του νομοσχεδίου για την προστασία των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της οικειοθελούς διακοπής της εγκυμοσύνης που διαχειρίζεται η Κυβέρνηση και που το Υπουργείο Ισότητας και η υπουργός Irene Montero βεβαιώνει ότι σε λίγες ημέρες θα πάει στη βουλή για να ψηφιστεί.. και βέβαια θα ψηφιστεί!

Η Υπουργός Ισότητας Irene Montero

«Η οικειοθελής διακοπή της εγκυμοσύνης θα είναι εγγυημένη σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία».. δήλωσε η Irene Montero. Στην Ισπανία η άμβλωση είναι δωρεάν μέχρι την 14η εβδομάδα κύησης. Από εκεί και μέχρι την 21η εβδομάδα μπορεί να γίνει αυτό που είναι γνωστό ως θεραπευτική έκτρωση.. δηλαδή διακοπή για ιατρικούς λόγους όπως δυσπλασία του εμβρύου ή κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας.

Ο νέος νόμος αγγίζει επίσης τις μήτρες προς ενοικίαση.. το εμπόριο με τις παρένθετες δηλαδή.. το οποίο θεωρεί μία από τις μορφές βίας κατά των γυναικών. Γι αυτό.. ο νέος νόμος περιλαμβάνει την απαγόρευση της διαφήμισης πρακτορείων.. και προχωρά σε κυρώσεις. Το νομοσχέδιο λέει ότι τα ισπανικά δικαστήρια θα μπορούν να διώκουν ζευγάρια που πηγαίνουν στο εξωτερικό για να βρουν μια γυναίκα να νοικιάσει τη μήτρα της.. μια παράνομη πρακτική στην Ισπανία.

Τι μας λένε λοιπόν οι Ισπανοί.. Μας λένε ότι μια γυναίκα έχει τεράστιο το ΘΕΛΩ της! Αν δεν θέλει.. δεν θα κάνει παιδί. Δεν θα αποφασίσουν οι γονείς της. Δεν θα μείνει απροστάτευτη. Επίσης μας λένε ότι σε γυναικολογικά θέματα.. όλες οι γυναίκες ανεξάρτητα της οικονομικής τους κατάστασης.. θα μπορούν να έχουν τα βασικά γυναικεία πραγματάκια που συμβάλουν στην υγιεινή μας. Επίσης μας λένε ότι η εργασία δεν μπορεί να είναι ένα ακόμα βάσανο στις δύσκολες μέρες μιας γυναίκας.. Τέλος μας λένε.. ότι η μητρότητα δεν μπορεί να είναι εμπόριο. Αν θέλει ένα ζευγάρι ας προχωρήσει σε υιοθεσία.. Δηλαδή για να διατηρήσει το dna της μια γυναίκα.. κάνει κουνέλα μια άλλη. Και το κράτος που είναι;

Κοιτάξτε.. επειδή στην τελευταία μου άποψη κάποιες ίσως έχετε αντιρρήσεις.. το δηλώνω ότι αυτή είναι η άποψή μου. Σέβομαι την ύπαρξη της αντίθετης άποψης.. ωστόσο δεν τη συμμερίζομαι! Χαίρομαι αφάνταστα που στην Ισπανία το απαγορεύουν.. Δεν είναι δουλειά η μητρότητα.. και σε καμία περίπτωση δεν είναι εμπορική πράξη.

Μπράβο στην Ισπανία.. Αυτήν είναι η Ευρώπη.. Σημάδι της προόδου μιας κοινωνίας είναι η θέση της γυναίκας μέσα σ’ αυτήν! Η Τουρκία απέχει πολύ στο να κατανοήσει και μόνο αυτές τις αντιλήψεις! Η Ελλάδα θα πρέπει να παραδειγματίζεται από τέτοιους νόμους..

 

Πηγή: Εφημερίδα EL PAIS

Φωτογραφίες: Vero Photoart, Jeremy Bishop, Bewakoof.com Official, Omar Lopez  (Unsplash)

You May Also Like