Υπάρχει το κίνητρο για τις επόμενες εκλογές;

Γιαγιάδες στο κυκλαδίτικο νησί Σχοινούσα | Φωτογραφία από Katerina Katopis

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Προσπαθούν τα κόμματα να κρατήσουν τους ψηφοφόρους.. καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών που πέρασαν.. ήδη έχει καθορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό και την επόμενη κυβέρνηση. Έτσι νομίζει ο κόσμος.. αλλά επειδή υπάρχει και δράκος στο παραμύθι.. τα κόμματα το γνωρίζουν και προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά τη συσπείρωση.. να ξανακερδίσουν την ψήφο.. και να προστατέψουν τουλάχιστον το κεκτημένο ποσοστό!

Το κίνητρο για την κάλπη της 25ης Ιουνίου υφίσταται.. ακόμα και για την κυβέρνηση. Μια πτώση του ποσοστού κατά 4 μονάδες.. θα προκαλέσει απώλεια της αυτοδυναμίας.. και θα αναγκάσει τη ΝΔ να ζητήσει τη συνδρομή από το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως. Γι αυτό.. η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατούν σηκωμένα τα μανίκια.. και με την ίδια τακτική.. θα προσπαθήσουν να κρατήσουν το 40άρι.. και αν είναι εφικτό.. να το ανεβάσουν κιόλας!

Στην αντίπερα όχθη.. οι σοκαρισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ.. επιδιώκουν από την πρώτη στιγμή της συντριβής να διαχειριστούν την απογοήτευση των ψηφοφόρων τους. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν ηγεμονία από τη ΝΔ.. ούτε βέβαια την προσπέραση του κόμματός τους από το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ! Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα για διμέτωπο αγώνα.. με τις περισσότερες δυνάμεις να στοχεύουν στο κυνήγι των ψηφοφόρων που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΝΔ.

Στο ΠΑΣΟΚ.. ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε τις προθέσεις και φιλοδοξίες του.. από την πρώτη του κιόλας μετεκλογική ομιλία! Στόχος του ΠΑΣΟΚ η προσπέραση του ΣΥΡΙΖΑ και εγκατάσταση του κόμματος στα έδρανα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει λοιπόν την εντολή «πρόσω ολοταχώς» στους πολιτευτές του κόμματος.. για την προσπέραση του ΣΥΡΙΖΑ.. καθώς όπως διαμηνύει.. το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να αντιπαλευτεί τον Μητσοτάκη.

Το ΚΚΕ.. ίσως να είναι το πιο άνετο κόμμα. Αυτό γιατί είναι το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό (επί των ψηφοφόρων) ορκισμένων ψηφοφόρων! Η Ελληνική Λύση θα πρέπει κι αυτή να δώσει τον αγώνα για την διατήρηση του ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων.. ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα που άγγιξαν το 3%.. θα πρέπει να δώσουν αγώνα για το κάτι παραπάνω.. αυτό που θα βάλει το κόμμα στη βουλή. Ξεχωρίζω το κόμμα ΝΙΚΗ.. το οποίο κόμμα χωρίς προβολή από τα μεγάλα ΜΜΕ.. κατάφερε να αγγίξει το 3%. Πλέον.. αφού κέντρισε το ενδιαφέρον των μεγάλων ΜΜΕ.. υπάρχει ενισχυμένη πιθανότητα εισόδου στην επόμενη βουλή.

Η άποψή μου φίλες είναι ότι φράσεις όπως «χαλαρή ψήφος» ή «τα μπάνια του λαού».. σε μια Ελλάδα που πέρασε αυτά που πέρασε τα τελευταία 13 χρόνια.. δεν θα έπρεπε να ακούγονται. Είναι ασόβαρες αυτές οι θέσεις.. και προσπαθούν να υποτιμήσουν εντέχνως ότι η πραγματική φτώχεια έχει μπολιάσει στο σπίτι του μέσου Έλληνα. Η κρίση στην τσέπη των πολιτών ακόμα και μετά από τόσα χρόνια.. δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά! Γι αυτό άλλωστε και ο Έλληνας ζητά σταθερές κυβερνήσεις με αποτίμηση θετικού προσήμου σε κάθε θητεία.

Ο Έλληνας ψάχνει την ελπίδα.. την προοπτική.. την ασφάλεια.. Αυτά προέχουν τώρα.. και όχι η δικαιοσύνη και η εκδίκηση. Ο Έλληνας βλέπει τη στεριά και θέλει να βγει.. άρα δεν αναζητά αυτή τη στιγμή τις αιτίες του ναυαγίου! Γι αυτό ψήφισε τη ΝΔ και αποδοκίμασε τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι.. αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαλώνουν για μια κατάταξη.. τότε το βλέμμα όλων θα γυρνά στο μοναδικό κόμμα που θα τον βγάλει στη στεριά.. τη ΝΔ.

Ακόμα κι αν η στεριά είναι μια νέα κόλαση.. ένας ακόμα αγώνας επιβίωσης.. ακόμα κι αν στη στεριά καραδοκούν λυσσασμένα άγρια ζώα.. ο ναυαγός εκεί θα πάει.. δεν θα μείνει στη θάλασσα.. ούτε καν στα ρηχά. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλήφθηκαν αυτήν την ανάγκη του λαού.. και χάθηκαν στη μετάφραση.. χάθηκε η επικοινωνία! Το ναυαγό πρώτα τον βγάζεις στη στεριά και μετά τον προστατεύεις από τα θηρία. Πρώτα του δείχνεις ότι εσύ μπορείς καλύτερα και μετά τιμωρείς το προηγούμενο καθεστώς.

Εν κατακλείδι.. θεωρώ ότι η ΝΔ είναι η κυρίαρχος του παιχνιδιού.. και το ποσοστό του δεύτερου κόμματος θα εξαρτηθεί από την εγκράτεια της ηγεσίας και των πολιτευτών του στο να κονταροχτυπηθούν για την κατάταξη και όχι για τα προβλήματα της κοινωνίας!

 

Πρώτη Φωτογραφία: Από τη Σχοινούσα – Πνευματικά Δικαιώματα: Katerina Katopis – ΠΗΓΗ: GREEK GATEWAY 

You May Also Like