10 ιδέες για τη γέμιση της γαλοπούλας από την σεφ Ντίνα Νικολάου.

Έλα και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και όλο έχουμε στο μυαλό μας το γιορτινό τραπέζι…!!! Ειδικά αν είμαστε εμείς οι οικοδεσπότες, σκεφτόμαστε όλη την ώρα τι συνταγές θα φτιάξουμε για να ξετρελάνουμε τους καλεσμένους μας… Για την ημέρα των Χριστουγέννων η γεμιστή γαλοπούλα έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι των Ελλήνων.. με χιλιάδες βέβαια άλλα πράματα μαζί..

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, για να γεμίσουμε με διαφορετικά υλικά την γαλοπούλα μας .. και να είναι και πάλι πεντανόστιμη.. Να είναι καλά δηλαδή η αγαπημένη σεφ Ντίνα Νικολάου, που μας δίνει και πάλι τα φώτα της…

1. Με αρωματικά κρουτόν και σέλερι

(Για μεγάλη γαλοπούλα, βάρους 5 – 5½ κιλών)
Σε ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο σοτάρουμε 2½ φλιτζάνια ψιλοκομμένα κρεμμύδια και 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο σέλερι, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε  4 κουτ. γλυκού ξερό και ψιλοτριμμένο φασκόμηλο, 1 κουταλάκι γλυκού ξερή μαντζουράνα, ½ κουταλάκι ξερό θυμάρι, 1 κουταλάκι αλάτι και ½ κουταλάκι πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε 10 – 12 φλιτζάνια κυβάκια από ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού. Ανακατεύουμε καλά.

2. Με ξερά βερίκοκα, καρύδια και μοσχοκάρυδο

(για μικρή γαλοπούλα, βάρους έως 3 κιλά)
Σε 50 γρ. ελαιόλαδο σοτάρουμε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 180 γρ. κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί, για 2 λεπτά. Προσθέτουμε 100 γρ. ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα, 50 γρ. ελαφρώς καβουδισμένη και χοντροσπασμένη καρυδόψιχα (ή σπασμένα καρύδια πεκάν, ανάλατα) και 1 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο. Σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε  1 χτυπημένο αυγό, 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

3. Με μήλα, σέλερι και σταφίδες

(για μεγάλη γαλοπούλα, βάρους έως 5½ κιλά)
Σε 60 γρ. βούτυρο σοτάρουμε 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 2 ψιλοκομμένα κλωνάρια σέλερι και 1 μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια, για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψίχουλα από 1 ολόκληρη φρατζόλα άσπρο ψωμί (χωρίς την κόρα) του μισού κιλού, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε 100 γρ. μαύρες ή ξανθές σταφίδες, 1 κουταλάκι ξερό τριμμένο φασκόμηλο, αλάτι και πιπέρι, σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

4. Με γλυκοπατάτες, μπαχαρικά και κρουτόν

(για γαλοπούλα έως 4 κιλά)
Βράζουμε 500 γρ. γλυκοπατάτες, τις λιώνουμε σε πουρέ και τον αφήνουμε να γίνει χλιαρός. Σε 100 γρ. βούτυροσοτάρουμε 4 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και 400 γρ. κυβάκια από ψίχα ψωμιού, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Αποσύρουμε, ρίχνουμε το μείγμα στον πουρέ και προσθέτουμε 1 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο, ½ κουταλάκι κανέλα σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.

5. Με βουτυράτα κάστανα και μυρωδικά

(για μεγάλη γαλοπούλα έως 5½ κιλά)
Λιώνουμε 300 γρ. βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε 3 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και 2 ψιλοκομμένα κλωνάρια σέλερι, για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε 600 γρ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί, 1 κουταλάκι ξερό θυμάρι, 1 κουταλάκι ξερή μαντζουράνα και 1 κουταλάκι ξερό δεντρολίβανο, καλά τριμμένα και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό, με καλό ανακάτεμα. Τέλος προσθέτουμε 700 γρ. χονδροκομμένα βρασμένα κάστανα (ή τα προβρασμένα και συσκευασμένα κάστανα που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ), αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

6. Με κολοκύθα, φέτα και βασιλικό

(για μεγάλη γαλοπούλα, βάρους 4 – 5 κιλών)
Σε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σοτάρουμε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά και προσθέτουμε 1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη. Σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό  και νοστιμίζουμε με ½ κουταλάκι ζάχαρη, αλάτι καιπιπέρι. Προσθέτουμε 500 γρ. κυβάκια κολοκύθας (τα οποία έχουμε πρώτα ψήσει στο γκριλ για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν). Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε 200 γρ. θρυμματισμένη φέτα και ταφύλλα από 1 ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

7. Με καπνιστό ζαμπόν, γραβιέρα και μυρωδικά

(για γαλοπούλα 3 – 4 κιλών)
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά 4 χονδρές φέτες καλής ποιότητας καπνιστό χοιρινό ζαμπόν από μπούτι, κομμένες σε κυβάκια, 150 γρ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί (χωρίς την κόρα), 200 γρ. πικάντικη γραβιέρα Κρήτης, 3 λιωμένες σκελίδες σκόρδου, μπόλικο πιπέρι,
2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό και 2 κουτ. σούπας ξερή μαντζουράνα.

8. Με χωριάτικο λουκάνικο και δαμάσκηνα

(για γαλοπούλα 4 – 5 κιλών)
Σε 40 γρ. ελαιόλαδο σοτάρουμε 450 γρ. πολύ ψιλοκομμένα χωριάτικα λουκάνικα της αρεσκείας μας, 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 2 ψιλοκομμένα κωνάρια σέλερι, για 5 – 6 λεπτά, μέχρι το λουκάνικο να ξεροψηθεί. Αποσύρουμε και προσθέτουμε 200 γρ. ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια, ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, ελάχιστο αλάτι και άφθονο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.

9. Με ψίχουλα ψωμιού αρωματισμένα με μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού

(για γαλοπούλα ή κοτόπουλο έως 3 κιλά)
Σε 25 γρ. ελαιόλαδο σοτάρουμε 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και 2 ψιλοκομμένα κλωνάρια σέλερι, σε χαμηλή φωτιά, για 12 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, 250 γρ. ψίχουλα από ψωμί, το ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, σπάμε στο μείγμα 1 αυγό και ανακατεύουμε ξανά.

10. Με σπανάκι, ανθότυρο, κουκουνάρια και λιαστές ντομάτες
(για γαλοπούλα 4 – 5 κιλών)
Σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 3 σκελίδες σκόρδου. Προσθέτουμε 500 γρ. τρυφερές κορυφές από καθαρισμένο, πλυμένο και στεγνό σπανάκι (ή έτοιμο σπανάκι baby, που πωλείται συσκευασμένο) και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν το μείγμα κρυώσει ρίχνουμε 50 γρ. καβουρδισμένα κουκουνάρια, 60 γρ. ψίχουλα ψωμιού,400 γρ. ανθότυρο (ή ρικότα), κομματιασμένο με ένα πιρούνι, 150 γρ. χονδροκομμένες λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

+ 1 συνοδευτικό για απλό ψητό (γουρουνόπουλο, γαλοπούλα, κοτόπουλο)
Με πανσέτα, κάστανα και δαμάσκηνα
Καβουρδίζουμε στο γκριλ ή στη φρυγανιέρα 700 γρ. φέτες ψωμιού μέχρι να ροδίσουν λίγο, και τις κόβουμε σε κυβάκια. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Τηγανίζουμε σκέτα 500 γρ. κυβάκια από χοιρινή πανσέτα, για 12 – 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να γίνουν τραγανά. Προσθέτουμε 200 γρ. βούτυρο σε κύβους και, όταν λιώσει ρίχνουμε 4 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και 4 ψιλοκομμένα κλωνάρια σέλερι και τα σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Αρωματίζουμε με 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στους κύβους ψωμιού και προσθέτουμε 400 γρ. προβρασμένα ψιλοκομμένα κάστανα και 300 γρ. ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα. Προσθέτουμε 1 λίτρο ζωμό κότας, 4 καλά χτυπημένα αυγά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά.
Ψήνουμε αυτό το μείγμα μόνο του (χωρίς να το βάλουμε δηλαδή μέσα στη γαλοπούλα ή στο χοιρινό), για 30 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, σε ένα ταψί που το έχουμε σκεπάσει με μια βουτυρωμένη λαδόκολλα. Μετά αφαιρούμε  τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Photos @Unsplash.com

 

Ελένη ♥♥

You May Also Like