10, λιγότερο συνηθισμένες, ευχές για το νέο έτος!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Διαβάσαμε και μοιραζόμαστε!

Λίγο πιο… ασυνήθιστες ευχές για το 2023. Πράγματα και καταστάσεις που πολλοί εύχονται να συμβαίνουν πιο συχνά και ν’ αποτελούν κανονικότητα στο άμεσο μέλλον!

Εκτός από τις ευχές όλων μας για υγεία, αγάπη, ευτυχία, ισότητα, ευημερία σε όλο τον κόσμο, διαβάσαμε και συγκεντρώσαμε και τις πιο ιδιαίτερες ευχές. Με αρκετές από αυτές ταυτίστηκα, ενώ πρόσθεσα τελικά και μερικές δικές μου!

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας γράψετε κι εσείς τη γνώμη σας και αντίστοιχες ευχές!!!

1. Να τρως έξω, μόνος σου.

Όχι ότι απαγορεύεται, καμία σχέση. Απλώς, θα ήταν ωραίο να μπορείς να βγεις έξω μόνος, να φας, να πιείς το ποτό σου και όλα αυτά χωρίς να σε κοιτούν σαν εξωγήινο!

2. Να βρίσκεις σε δημόσιες / κοινόχρηστες τουαλέτες (π.χ. καταστημάτων) προϊόντα περιόδου.

Γενικά το θέμα με την περίοδο να μην είναι ταμπού! Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό που δεν αποφεύγεται και οι γυναίκες πρέπει επιτέλους να μπορούν να αισθάνονται άνετα. Τα προϊόντα περιόδου είναι είδη πρώτης ανάγκης και θα πρέπει να προσφέρονται φθηνά. Η ευχή που διατυπώθηκε βέβαια είναι λίγο πιο μπροστά από την εποχή μας… Ας βρίσκουμε πρώτα χαρτί υγείας και σαπούνι σε δημόσιες τουαλέτες ή μάλλον ας βρίσκουμε πρώτα δημόσιες – καθαρές τουαλέτες!

3. Να σταματούν όλοι οι οδηγοί στις διαβάσεις πεζών.

Η έλλειψη σεβασμού και παιδείας σε όλο της το μεγαλείο, εδώ στην όμορφη Χαλκίδα μας! Σταματάς σε διάβαση να περάσουν οι πεζοί και οι ανυπόμονοι οδηγοί πίσω σου κορνάρουν και σε σχολιάζουν. Οι ίδιοι βέβαια, όταν πάνε στο εξωτερικό κανένα ταξίδι, παθαίνουν απότομο εξευρωπαϊσμό.

4. Να εξαφανιστούν τα ηλεκτρικά πατίνια.

Είναι επικίνδυνα, τα οδηγεί ο καθένας ανεξάρτητα από ηλικία, ικανότητα, δίπλωμα, κλπ! Περπατάς ανέμελα με μικρά παιδιά στα λιγοστά πεζοδρόμια της πόλης και πραγματικά είναι θέμα τύχης η επιβίωση όλων. Εγώ προσωπικά, έχω γλιτώσει από του χάρου τα δόντια τουλάχιστον πέντε φορές.

5. Να αναπτύξουν περισσότεροι άνθρωποι την ικανότητα να διακρίνουν τις αξιόπιστες και τις αναξιόπιστες πηγές στις ειδήσεις και στο διαδίκτυο.

Άποψή μου βέβαια είναι να κλείσουν οι τηλεοράσεις γενικά και ειδικά οι ειδήσεις. Ωστόσο κατανοώ ότι για πολλούς είναι παρέα ή επιλογή. Όπως και να έχει βέβαια, το να μπορεί κάποιος να διακρίνει την αξιοπιστία μίας πηγής / πληροφορίας είναι σημαντικό. Και όσο περισσότερο θα απορρίπτουμε τα ψέματα και τις ανακρίβειες, τόσο εκείνα θα λιγοστεύουν.

6. Να μπορεί κάποιος, εύκολα και στην Ελλάδα, να αλλάξει καριέρα στα μισά της ζωής του ή όποτε θελήσει τελοσπάντων.

Μεγάλο θέμα ανοίγω… Δεν θα το αναπτύξω πολύ, θα πω απλώς ότι το εργασιακό burnout είναι πραγματικότητα, πολλοί υποφέρουν από αυτό και δεν το ξέρουν, ενώ θα ήταν λυτρωτικό να μπορεί ένας άνθρωπος μέσης ηλικίας να αλλάζει καριέρα και να δοκιμάζει κάτι άλλο, χωρίς να του λένε όλοι ότι είναι αργά ή να τον απορρίπτουν λόγω ηλικίας.

7. Να επιστρέψουμε σε πιο γνήσια αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, χωρίς να μας διακόπτουν διαρκώς τα κινητά τηλέφωνα.

Κάνω πιο σωστή διατύπωση: …χωρίς να επιτρέπουμε να μας διακόπτουν τα κινητά τηλέφωνά. Είναι πλέον συνηθισμένη η εικόνα της παρέας που βγαίνει έξω και όλοι κοιτάζουν τις οθόνες τους. Πλέον είναι συνηθισμένο, οι άνθρωποι να περπατούν στο δρόμο κοιτάζοντας τις οθόνες τους!

8. Να μιλούν οι άνθρωποι πιο ανοιχτά για θέματα ψυχικής υγείας, ν’ αναζητούν και να βρίσκουν βοήθεια.

Δεν θέλει και πολλές εξηγήσεις αυτή η ευχή. Και εδώ όμως χρειάζονται δημόσιες δομές για να μπορούν οι άνθρωποι ν’ απευθύνονται ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

9. Να πετούν όλοι τα απορρίμματά τους σε κάδους και ανακύκλωση.

Δύο πράγματα θέλω να σχολιάσω πάνω σε αυτό: Πρώτον, δεν αντέχω άλλο να βλέπω νέο κόσμο να πετάει σκουπίδια κάτω στο δρόμο ή ν’ ανοίγει παράθυρο στο αυτοκίνητο και να εκτοξεύονται από εκεί αποτσίγαρα και διάφορα προς άγνωστη κατεύθυνση. Και λέω “νέο κόσμο” καθώς οι προηγούμενες γενιές απέτυχαν παταγωδώς. Δεύτερον, το θέμα της ανακύκλωσης στην πιο απλή του μορφή, αυτή του μπλε κάδου… Μέσα στους μπλε κάδους πετάμε οτιδήποτε εκτός από αυτά που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Πώς πρέπει; Χύμα και όχι μέσα σε σακούλες όπως τα κοινά μας σκουπίδια. Ούτε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε σωστά…

10. Να βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να αναβαθμίζονται και να αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις και περισσότερους άντρες να ασχολούνται με το σπίτι και τα παιδιά τους.

Αυτό απαιτεί κυρίως αλλαγή νοοτροπίας και κοινή προσπάθεια από όλους. Νομίζω όμως ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε εμείς οι γυναίκες από την μεταξύ μας αλληλοϋποστήριξη!

You May Also Like