17 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

H Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας (World Prematurity Day) στις 17 Νοεμβρίου, είναι μια σημαντική ημέρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις και τις δυσκολίες του πρόωρου τοκετού. Καθιερώθηκε το 2010 με πρωτοβουλία του EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), στα ελληνικά, Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών.

Την ημέρα αυτή, άτομα και οργανισμοί από περισσότερες από 100 χώρες, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ειδικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες και δεσμεύονται να δράσουν για να βοηθήσουν τα πρόωρα μωρά και τις οικογένειές τους.

Ο EFCNI μας προτρέπει να κάνουμε την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας ημέρα αλλαγής.

Η συμμετοχή οργανώσεων, εθελοντικών ομάδων, νοσοκομείων, επαγγελματιών υγείας, εταιρειών, πολιτικών, μέσων ενημέρωσης και ιδιωτών, είναι τεράστιας σημασίας. Ανεξάρτητα από το χρόνο, τα χρήματα ή την ανθρώπινη δύναμη που μπορεί ο καθένας να διαθέσει – ακόμα και με απλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Τα καλτσάκια και το μωβ χρώμα έχουν γίνει σύμβολα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας (το μωβ στο συμβολικό οπτικό κώδικα σημαίνει ευαισθησία).

Το θέμα της φετινής ημέρας #WorldPrematurityDay2022 είναι η γονεϊκή αγκαλιά: μια ισχυρή θεραπεία. Επιτρέψτε την επαφή δέρμα-με-δέρμα από τη στιγμή της γέννησης.

Πιο συγκεκριμένα, το Kangaroo Mother Care (KMC) ή Kangaroo Care, είναι η φροντίδα του πρόωρου νεογνού ή του νεογνού με πολύ μικρό βάρος γέννησης, σε συνεχή και παρατεταμένη επαφή δέρμα με δέρμα, συνήθως με τη μητέρα, το οποίο παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία. Έπειτα η επαφή-φροντίδα δέρμα με το δέρμα (skin-to-skin care) είναι μια παραλλαγή του KMC που επεκτείνεται στον πατέρα και επικεντρώνεται στο μεταξύ τους δέσιμο.

Στατιστικά

πηγή: Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας

1 στα 10 νεογνά δηλαδή 15.000.000 σε ολόκληρο τον κόσμο, γεννιούνται πρόωρα – και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνει, αναφέρει η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρία Περιγεννητικής Ιατρικής. Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης μαιευτικής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νεογνών αυτών, νοσηλεύεται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα.

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, περισσότερα από 11.000 μωρά-μαχητές κάθε χρόνο, χρειάζονται κάθε δυνατή υποστήριξη για να μεγαλώσουν και να ευημερήσουν γιατί όσοι γεννιούνται πολύ νωρίς, χρειάζονται τη σωστή φροντίδα, στη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος! Η καλύτερη αντιμετώπιση και «φάρμακο» για τα πρόωρα νεογνά είναι το μητρικό γάλα. Συγκεκριμένα, το μητρικό γάλα για τα πρόωρα νεογνά δεν αποτελεί μόνο τροφή για τα πρόωρα μωρά, όπως και των υπόλοιπων νεογνών αλλά αποτελεί πολύτιμο «φάρμακο» για την επιβίωσή τους και την υγιή ανάπτυξή τους. Οι μητέρες των πρόωρων πρέπει να έχουν κάθε δυνατή βοήθεια και ενημέρωση για να αντλήσουν το γάλα τους και να θηλάσουν τα μωρά τους.

You May Also Like