Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Η 1η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης των διακρίσεων από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς (Zero Discrimination Day).
Για το έτος 2023, το θέμα της ημέρας αυτής συνοψίζεται στον τίτλο: “Save lives: Decriminalise”, δηλαδή “Σώζουμε ζωές: αποποινικοποιούμε”.
Επίκεντρο της ημέρας ο οργανισμός UNAIDS, πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας για τον τερματισμό του AIDS ως απειλής για τη δημόσια υγεία έως το 2030, ως μέρος των Στόχων για Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Από τότε που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα HIV, πριν από περισσότερα από 35 χρόνια, 78 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και 35 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS. Από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1996, το UNAIDS οδήγησε και ενέπνευσε την παγκόσμια, περιφερειακή, εθνική και τοπική ηγεσία, την καινοτομία και τη συνεργασία ώστε να καταστήσουν τον HIV παρελθόν.
Το φετινό μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης των διακρίσεων
“Σώζουμε ζωές: αποποινικοποιούμε”
Σύμφωνα με το UNAIDS οι ποινικοί νόμοι που στοχεύουν συγκεκριμένους πληθυσμούς και άτομα που ζουν με HIV, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιδεινώνουν το στίγμα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι και τους θέτουν σε κίνδυνο δημιουργώντας φραγμούς στην υποστήριξη και τις υπηρεσίες που χρειάζονται για την προστασία της υγείας τους.
Η ποινικοποίηση τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους και οδηγεί σε διακρίσεις και σοβαρές ανισότητες. Αποκλείει τους ανθρώπους αυτούς από την προοπτική μιας υγιούς και φυσιολογικής ζωής. Επιπλέον, καθυστερεί το τέλος του AIDS.
Πρέπει να τερματίσουμε την ποινικοποίηση για να σώσουμε ζωές.
Πληροφορίες και φωτογραφίες από την επίσημη ιστοσελίδα του UNAIDS