Τραγωδία και πολλά τα γιατί.

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Εχτές το βράδυ έγινε ένα δυστύχημα στα Τέμπη. Δυο τρένα συγκρούστηκαν.. με απολογισμό νεκρών τα 40 άτομα.. με πολλούς τραυματίες και ακόμα.. μετά από 12 ώρες.. με ανθρώπους να ψάχνουν τους δικούς τους και να μην τους δίνει κανείς καμιά απάντηση. Το δυστύχημα συνέβη στα αιματοβαμμένα Τέμπη. Όλοι έχουμε συγκλονιστεί.. αλλά και θυμώσει με όσα ακούμε! Έγινε μετά τις 11 χτες το βράδυ.. το μάθαμε τα ξημερώματα.. με πολύωρη καθυστέρηση στην οποία οι ιθύνοντες έψαχναν τη μπάλα!

Δε λειτουργεί τίποτα σωστά στη χώρα. Αυτό άλλωστε φαίνεται στις κρίσεις. Για το συμβάν τώρα.. Τα τρένα μας δεν έχουν αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης σήματος τοποθεσίας αμαξοστοιχίας. Δηλαδή.. να υπάρχει ένας πίνακας που να δείχνει πού είναι τα τρένα. Αυτό το έχουν ακόμα και εταιρείες κούριερ. Δεν υπάρχει αυτόματο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης όταν πλησιάζει το ένα τρένο το άλλο. Μάθαμε ότι δεν λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες στις γραμμές. Μάθαμε ότι η αλλαγή γραμμής.. σε κάποια σημεία γίνεται ακόμα χειροκίνητα!

Άλλη μια τραγωδία.. αλλά το μόνο που θα γίνει.. είναι να τη διαχειριστούν επικοινωνιακά! Θα πουν ότι έγινε ανθρώπινο λάθος.. Ο αποδιοπομπαίος τράγος.. ο σταθμάρχης.. ο μηχανοδηγός.. Αυτοί φταίνε; Δηλαδή οι επιβάτες θα κρέμονται από τη σωματική και ψυχική κατάσταση του κάθε εργαζόμενου; Καμία σοβαρή ενέργεια δεν θα υλοποιηθεί.. για τον έλεγχο της ιδιωτικής επιχείρησης που έχει πάρει τα τρένα.. για να πληρώσει εκείνη.. να δικαστεί εκείνη για το χάλι αυτό. Μάθαμε ότι με κινητά τηλέφωνα συνεννοούνται οι οδηγοί με τους σταθμάρχες.. Μάθαμε κι άλλα. Το τι ισχύει δεν αλλάζει την τραγωδία των οικογενειών που έχασαν δικούς τους.. ούτε θα τους φέρει πίσω..

Επιβάτης ομολόγησε: «Άκουσα τον οδηγό να μιλάει με τον υπεύθυνο εισιτηρίων και να του λέει “πάμε και όπου βγει”, σίγουρα είσαι προϊδεασμένος. Το άκουσα μέσω των ασυρμάτων, αυτό ακριβώς τίποτα άλλο. Μας καθυστέρησαν λόγω φόρτου των σιδηροδρομικών γραμμών. Μας είπαν ότι θα καθυστερήσουμε 15 λεπτά γιατί είναι μονής οδού. Μάλλον έπρεπε να καθυστερήσουμε παραπάνω, δεν ήταν σωστά… Ήμουν στα πίσω βαγόνια».

Υπάρχουν ευθύνες. Να μη σταθούμε μόνο στο πένθος. Να μη σταθούμε γιατί φίλες.. το ξέρετε ότι 15 ώρες μετά γονείς ψάχνουν τα παιδιά τους στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Κατερίνης; Τι πληρώνουν αυτοί οι γονείς; Είμαστε τέτοιο καφενείο που.. 15 ώρες μετά.. ούτε ακριβής απολογισμός δεν μπορεί να γίνει. Θα κλείσω με μαρτυρία ανθρώπων κατά τις πρώτες στιγμές της τραγωδίας..

«Εγώ έγινα σαν μια μάζα κάτω από ένα τραπεζάκι. Μετά άρχισε να φωνάζει ο κόσμος μέσα, οι κοπέλες έκλαιγαν. Ευτυχώς άνοιξε η πίσω πόρτα και βγήκαμε όλοι απο εκεί», περιέγραψε ένας επιβάτης που διασώθηκε. Κάποιοι δεν ήταν τόσο τυχεροί και όπως είπαν, χρειάστηκε να σπάσουν το τζάμι του βαγονιού με τη βαλίτσα τους για να καταφέρουν να εξέλθουν ή βρήκαν μια τρύπα και καταφεραν να φύγουν την ώρα που το βαγόνι τους είχε «γυρίσει». «Καταλήξαμε να γείρει το βαγόνι σε 45 μοίρες. Είχε λαδια παντού κάτω και μερικοί άνθρωποι γλιστρούσαν προσπαθώντας να φύγουν», περιέγραψε κάποιος άλλος.. ενώ ένας ακόμα είπε «Όταν βγήκανε αυτό που είδαν ήταν ένα χάος, άνθρωποι σε πανικό και τα μπροστινά βαγόνια τυλιγμένα στη φωτιά».

Στις σκέψεις μας όλοι οι άνθρωποι που κλαίνε τους δικούς τους. Κουράγιο και δύναμη. Μακάρι να μη συμβαίνουν αυτά.. αλλά για να γίνει αυτό.. θα πρέπει αυτές οι τραγωδίες να διορθώνουν πράγματα. Διαχρονικά ωστόσο.. δυστυχώς δεν γίνεται αυτό!

Πληροφορίες – Φωτογραφίες: ethnos.gr / news247.gr / cnn.gr / tanea.gr / zarpanews.gr

You May Also Like